Ingredience na zdravou čočku na kyselo
Čočka na kyselo
- 350 g čočky
- 2 ks bobkového listu
- 2 – 3 brambory (350 g)
- 1 menší cibule (50 g)
- 3 lžičky vinného octa (15 ml)
- 3 lžičky soli (15 g)
- ½ lžičky pepře
- řepkový olej ve spreji (3 ml)
Ostatní
- vejce
- párky Šmakoun nebo kvalitní uzenina (v USA mají vysokoprocentní uzeniny bez éček v Trader Joe‘s)
- kyselé zavařené okurky
- celozrnné pečivo, např. Sporty chléb Penam
Postup receptu na fit čočku na kyselo
- Čočku přeber, tj. vysypej na stůj, rozhrábni a postupně shrnuj do nádoby, přičemž se dívej, jestli tam není cokoliv, co není čočka a co tam nepatří, např. kamínky, smetí, a to odstraň.
- Přebranou čočku propláchni v cedníku pod studenou vodou a dej do velké nádoby s vodou. Vody dej jednou tolik, čočka nabobtná. Nechej ji namočenou v chladu 2 – 4 hodiny, případně i přes noc.
- Až je čočka odmočená, tak ji znovu v cedníku propláchni studenou vodou a dej vařit tak, aby voda nepřesahovala množství čočky. Vodu jenom velice jemně osol. Nedávej zbytečně moc vody, pokud by jí při vaření bylo málo, tak trochu horké vody přilij.
- Čočku přiveď k varu, pak zeslab plamen a vař pod pokličkou doměkka cca 45 minut. V půlce vaření přidej bobkový list (také redukuje nadýmání).
- Než se čočka uvaří, tak oloupej brambory, nakrájej na kostičky a uvař v osolené vodě doměkka cca 20 – 30 minut. Pak slij vodu, ale uschovej ji na případné zředění čočky, a brambory rozmixuj ponorným mixérem úplně dohladka.
- Z uvařené čočky slij případnou vodu a odstraň bobkový list.
- Oloupej cibuli a nakrájej najemno. Pak ji na trošce oleje osmahni dozlatova, přidej čočku, rozmixované brambory, dobře rozmíchej, ještě chvíli provař, podle konzistence můžeš přidat ještě i trochu vody, ve které se vařily brambory, nakonec přidej podle chuti sůl, pepř a vinný ocet (klasický ocet je moc agresivní). Pokud to s octem přeženeš, přidej trošku sladidla bez kalorií.
- Můžeš jíst samotné jen s celozrnným chlebem, např. Sporty chléb Penam, anebo přidat další bílkoviny, např. vejce natvrdo (vařím ve vejcovaru), volské oko, případně i kvalitní uzeninu opečenou na pánvi anebo párky Šmakoun a kyselou zavařenou okurku.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu – zdravá čočka nakyselo
- Přebírání se provádí hlavně kvůli zubům, abys nekousla do tvrdého kamínku a nepoškodila si sklovinu.
- Namáčení čočky pomáhá její lepší stravitelnosti, eliminuje nadýmání a zkracuje dobu vaření. Není nutné ji namáčet, ale po namočení je i rychleji uvařená a neměla by tak nadýmat.
- Pokud se bude tvořit v průběhu vaření čočky na povrchu pěna, sesbírej ji naběračkou.
- Čočku v průběhu nemíchej, maximálně hrncem zatřepej, aby se ty nejvrchnější zrníčka dostaly trochu níže. Důvodem je, aby čočka nebyla rozblemtaná a nevylézala ze slupek.
- Brambory doporučuju opravdu rozmixovat (ne pouze rozmačkat), jinak budou v čočce kousky brambor. Případně je uvař vcelku a pak prolisuj přes list na brambory.
- Na Facebooku jsem dostala tip, že lepší je zahustit bramborou uvařenou ve slupce nebo místo brambor čočku zahustit trochou rozmixované samotné čočky nebo hraškou. Takže můžeš případně vyzkoušet.
- S chutí si budeš muset trochu pohrát, abys ji vyladila.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené pouze na čočku bez vejce, uzeniny a okurku.
Komentáře
Já na to nadýmání u luštěnin mám trik. Jak se uvaří, dát do cedníku a proplachovat pod horkou vodou 1-2 min a pak teprve dodělám to zahuštění, můžu takhle jíst fazole a vůbec se nenadýmám a samozřejmě k tomu rostlinnou bílkovinu nebo vejce, klasický párek nebo maso se s luštěninami špatně tráví a pak se nadýmá kde kdo.
Super, díky za trik 😉
Dobrý den, muzu se zeptat kolik má kcal ta normální čočka na kyselo? Abych vedela o kolik se to tak liší 😅 … jinak skvělý recept a děkuju moc
Dobrý den Nikol, to jsem nepočítala, ale nejvíc kalorická je tam ta směs cibulky v oleji, kterou se to přelívá nebo se to do čočky vlívá, takže záleží, kolik tam toho člověk dá.
Ahoj Bajolo, tak dnes jsem poprvé dělala takto čočku. Je vynikající. Dokonce to ocenil i manžel, který tomuto jídlu příliš neholduje. Už jí nebudu dělat jinak :-). Děkuji!
Ahoj Jani, tak to mám radost, díky za otestování i zpětnou vazbu a měj super nový rok 😉
Vařila jsem již podruhé dle tohoto receptu. Výborná chuť k nerozeznání od klasiky. Nikdy jsem čočku na kyselo nevařila, tahle byla moje poprvé – povedla se a chutnala mňam, mňam. Děkuji za inspiraci.
Super, Maruško, díky za otestování i pochvalu 😉