Ingredience na fit bublaninu s ovocem
- 250 ml kefíru (1,1%), příp. podmáslí
- 2 ks vejce M (100 g)
- 70 g ovesné mouky vanilkové (jak nahradit v poznámce)
- 30 g proteinového prášku vanilkového (jak nahradit v poznámce)
- 30 g celozrnné špaldové mouky
- 6 g kypřícího prášku do pečiva
- 250 g třešní, jahod nebo jiného ovoce
Video recept – jak na fitness bublaninu z kefíru a jahod
Postup receptu – jak upéct zdravou bublaninu bez cukru
- Vejce a kefír vytáhni alespoň 30 minut předem z lednice a nechej zahřát na pokojovou teplotu.
- Ovoce umyj a případně vypeckuj a nakrájej.
- Rozehřej troubu na 180 °C.
- V jedné misce smíchej vejce a kefír, v druhé misce mouku, protein a kypřící prášek a pak suché ingredience vsyp do mokrých a pořádně vymíchej dohladka. Mouku, protein a kypřící prášek doporučuju prosít přes jemné sítko.
- Těsto nalij do formy ideálně silikonové o průměru 22 cm, ale může být i menší, bublanina pak bude vyšší. Jiný typ formy vystel pečícím papírem.
- Do těsta rozprostři ovoce, lepší je více než méně, jelikož ovoce bublaninu i osladí.
- Peč 30 minut na 180 °C, ale záleží na výšce těsta. V menší formě bude třeba péct o něco déle.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu na nízkotučnou bublaninu s ovocem
- Můžeš použít čerstvé ovoce různého druhu, z mraženého nebo kompotovaného ovoce jsem kefírovou bublaninu zatím nezkoušela, nicméně protože obsahují více vody, zřejmě bych ubrala trochu kefíru. Nejčastěji se peče bublanina jahodová, třešňová a meruňková, ale dobrá je i rybízová, švestková, borůvková, malinová, ostružinová nebo angreštová.
- Třešně ani višně není třeba vypeckovat, bylo by to zbytečně pracné, akorát se na pecky musí dávat při jídle pozor a vyplivovat je.
- Lze udělat i čokoládovou verzi, stačí použít ovesnou mouku čokoládovou, čokoládový protein a případně přidat 1 – 2 lžičky holandského kakaa.
- Forma může být kulatá nebo i čtvercová, menší či větší. Pokud použiješ větší, udělej dávku 1,5× větší nebo dvojitou. Pak bude ale třeba péct o 15 – 30 minut déle. Ve videu jsem udělala dvojitou dávku do čtvercové formy o rozměru 22×22 cm a pekla jsem 1 hodinu. Na fotkách jsem použila čtvercovou formu o rozměru 22×22 cm, ale v základním množství, takže bublanina je nižší. Poslední fotka je ze základního množství v kulaté formě o průměru 22 cm.
- Nahoře jsem na ozdobu posypala přírodním moučkovým sladidlem bez kalorií.
- Ovesnou mouku vanilkovou lze nahradit buď obyčejnou ovesnou moukou anebo ovesnými vločkami rozmixovanými velmi najemno, doporučuju Nutribullet. V obou případech bude asi třeba těsto ještě přisladit, jelikož vanilková ovesná mouka už je ideálně oslazená a ochucená.
- Protein lze nahradit ovesnou moukou buď tou ochucenou nebo obyčejnou a sladidlem bez kalorií, ale ochudíš se o bílkoviny.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny na verzi s proteinem.
- Nutriční hodnoty na 100 g: 122 kcal / 8 g B/ 15 g S / 6 g S / 3 g T / 2 g V.
Komentáře
Dnes jsem pekla s rybízem a je luxusní!!
Dnes upečeno. Děkuji 👍
nejlepsi zdravy dezert, jaký jsem si kdy doma upekla!
dělala jsem coko verzi s černým rybizem a davkou 1,5x,testo bylo řídké tak jsem mela obavy ale vysledek luxusni! dělala jsem si bublaninu vecer na dalsi den na svacinu, ale po upečení hned pulka zmizela 😀 uz se těším na vyzkoušení dalších receptu
Ahoj Dominiko, paráda, jsem ráda, že se dílo povedlo a že tak chutnalo. Díky za otestování i pochvalu. 😉
Vyzkoušeno s borůvkama a supr! 🙂
Tak to jsem ráda, díky za otestování i komentář 😉
Právě jsem ochutnala čerstvě upečenou bublaninu (jen jsem místo kefíru dala kvůli synovi bezlaktózový bílý jogurt) a je opravdu skvělá!!!! Budu mít co dělat se udržet, než přijdou Ti moji strávníci … 🙂 Olgo, díky… 🙂
Fakt rychlá, jednoduchá a vláčná bublanina. Udělala jsem s jahodama a moc nám chutnala. Díky za recept 😉