Ingredience na zdravé francouzské brambory
- 1350 g brambor – varný typ A nebo B (oloupaných 1200 g)
- 800 g hovězí maso mleté 10 % (příp. kuřecí maso nebo vysokoprocentní šunka)
- 100 g mraženého hrášku
- 375 g mozzarrela light (příp. tvarůžků, hermelín light nebo eidam do 30 % t.v.s.)
- 200 ml podmáslí
- 100 g zakysané smetany light (8 %)
- 3 ks vejce M (150 g)
- 50 g cibule
- řepkový olej ve spreji (5 ml)
- 10 g kukuřičné strouhanky
- sůl
- pepř
Postup receptu
- Brambory umyj a povař i se slupkou do poloměkka (20 – 30 minut). Poté je zchlaď ve studené vodě, oloupej a nakrájej na tenčí kolečka.
- Mezitím nakrájej cibuli nadrobno a osmahni ji ve větší pánvi vystříkané řepkovým olejem ve spreji. Přidej mleté maso, dobře osol, opepři a nechej zatáhnout. Přidej mražený hrášek a nechej pár minut společně prohřát.
- Rozehřej troubu na 200 °C.
- Mozarrellu nakrájej na tenké plátky.
- Skleněnou zapékací mísu o rozměru 35 × 21 × 14 cm vystříkej řepkovým olejem ve spreji a vysypej kukuřičnou strouhankou, aby se brambory nepřipekly.
- Na dno naskládej třetinu brambor, dobře osol a mírně opepři. Na brambory dej polovinu masové směsi s hráškem (bez šťávy), poté polovinu mozzarelly a pak opět brambory, sůl, pepř, maso, mozzarellu. Poslední vrstva budou brambory, které také nezapomeň osolit a opepřit.
- Peč nepřiklopené 10 minut na 200 °C.
- Mezitím smíchej podmáslí, zakysanou smetanu a vejce. Dobře rozmíchej a osol.
- Po 10 minutách pečení brambory rovnoměrně zalij připravenou vaječnou směsí. Díky tomu, že jsou prohřáté, lépe se na nich směs udrží a nesteče úplně naspod.
- Peč nepřiklopené dalších cca 40 minut na 200 °C, na konci můžeš zapnout funkci gril.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Poznámky k receptu
- Brambory můžeš uvařit i den předem nebo použít zbytky brambor a nakrájet je na jiný tvar, protlačit přes sítko apod.
- Pokud si chceš ušetřit trochu práce, můžeš dát do pekáčku brambory i maso syrové, ale značně tím prodloužíš dobu pečení a maso se nejspíš vysuší, protože bude hotové dřív než brambory.
- Brambory skládej co nejvíc k sobě, i mírně před sebe, aby mezi nimi byly co nejmenší mezery a vaječná zálivka neprotékala až na dno.
- Pokud jsi hrášek nechala předem povolit mimo mrazák, můžeš ho jen vmíchat a už nemusíš s masem prohřívat. Hrášek můžeš i vynechat, ale protože je to zelenina, má díky němu výsledek ještě více vlákniny.
- Doba pečení záleží na typu a předvařenosti brambor.
- Solí a pepřem nešetři, brambory jich potřebují dost, jinak budou plané.
- Pokud chceš francouzské brambory chutnější, použij tučnější a výraznější druh sýru.
- Pro křupavější krustu dej sýr i na horní vrstvu brambor.
- Po dopečení nechej alespoň 10 minut odpočívat, jinak se budou brambory při vytahování rozpadat. Chladnutím se vše spojí.
- Jedna porce je cca 300 g. Nutriční hodnoty na 100 g: 120 kcal / 10 g B / 9 g S / 1 g C / 5 g T / 1 g V.
Komentáře
Parádny recept, vyskúšala som s tvaružkami a kombináciou mletého so šunkou a oblizovali sme sa 😋
Super, díky za otestování i zpětnou vazbu 😉
Děkuji za super recept, moc jsme si pochutnali 🙂 dělala jsem z mletého hovězího masa a s mozzarellou 🙂 já budu muset příště jen trochu ubrat podmáslí 😀
Dobrý den, mohla bych místo podmaslí použit kefír? Zrovna ho doma nemám a rada bych si tuhle baštu udělala zitra k obědu. Dekujii ❤️
Dobry den Katko, myslim si, ze to nebude problem zamenit 😉 Pak dejte vedet, jak to dopadlo 🙂
Potvrzuji že s kefírem je to taky VYNIKAJÍCÍ ❤️ moc dekuju za recept ☺️
Vynikající, použila jsem kefír a výborné, chutnalo celé rodině.