Z čeho se vyrábí zmrzlina?
Zmrzlina je studená sladká pochutina, která se nejvíc konzumuje v létě. Existují různé druhy zmrzliny. Hlavní složkou bývá smetana (šlehačka), mléko, rostlinný tuk, voda nebo ovoce. Mezi další přísady patří žloutky, máslo, cukr, umělá ochucovadla a barviva, proto může kupovaná zmrzlina chutnat uměle. Podává se nejčastěji ve formě kopečků nebo točená v oplatkovém kornoutu.
Klasická čokoládová zmrzlina může ale zpomalit tvoje hubnutí
Klasická italská smetanová zmrzlina nemá sice díky mléčným výrobkům až tak nízký obsah bílkovin, zato má nálož tuku a cukru, takže žádná dietka. Klíčovou ingrediencí je totiž tučná smetana nebo plnotučné mléko a tuk se ještě někdy navyšuje žlutky a máslem. To vše samozřejmě oslazené notnou dávkou cukru. Ještě horší situace je ale s běžnými zmrzlinami prodávanými v cukrárnách, kavárnách či stáncích a kupovanými, které se vyrábí z levnějších rostlinných tuků, aromat, barviv a konzervantů.
Fitness čokoládová zmrzlina má o 44 % méně kalorií a navíc tě zasytí!
Moji odlehčenou fit verzi čokoládové zmrzliny můžeš mlsat i v redukci a nezkazit si formu, ba naopak. Díky sníženému obsahu sacharidů, cukru a tuku a dostatečnému obsahu bílkovin i vlákniny ti nejen zažene chuť na sladké, ale i tě zasytí. Fitness verze neobsahuje tučnou šlehačku, žloutky, máslo ani žádný kalorický cukr a aromata a přesto chutná jako klasická čokoládová zmrzlina.
- o 44 % méně kalorií
- 3× více bílkovin
- 2× více vlákniny
- o polovinu méně sacharidů
- o 87 % méně cukru
- o třetinu méně tuku
- o polovinu méně nasyceného tuku
Srovnání kalorických hodnot ve 100 g čokoládové zmrzliny
100 g | Klasická čokoládová zmrzlina | Moje fitness čokoládová zmrzlina |
---|---|---|
Kalorie | 216 kCal | 121 kCal |
Bílkoviny | 3 g | 9 g |
Sacharidy | 27 g | 16 g |
Cukry | 22 g | 3 g |
Tuky | 10 g | 7 g |
Nasycené tuky | 8 g | 4 g |
Je pro přípravu fitness zmrzliny nutný výrobník zmrzliny – zmrzlinovač?
Domácí zmrzlinu lze sice připravit jenom za pomocí mixéru a mrazáku, nicméně výsledek nikdy nebude tak super jako za pomocí speciálního výrobníku zmrzliny. Zmrzlinovač je elektrický přístroj, který zmrzlinu velmi důsledně míchá a zároveň ji mrazí. Aby měla totiž zmrzlina ideální konzistenci musí se často promíchávat, jinak se v ní udělají krystalky vody. Čím více a častěji se míchá, tím je zmrzlina krémovější a hladší. Abys dosáhla stejného efektu bez zmrzlinovače, musíš zmrzlinu pravidelně vytahovat z mrazáku a promíchávat ji.
Myslíš si, že dobrou zmrzlinu dokáže připravit jenom ostřílená cukrářka?
Pokud je pro tebe cukrařina španělská vesnice, žádný problém, poradím ti nejen, kde seženeš vše potřebné, ale hlavně ti na názorných foto postupech krok za krokem ukážu, jak na to. Naučíš se připravit nejen výbornou čokoládovou fit zmrzlinu, ale i světlé a tmavé kornouty bez cukru. Zvládnou to dokonce i chlapi! 😀
Už nečekej ani minutu a udělej si jednoduchou a rychlou domácí čokoládovou zmrzlinu bez cukru a sníženým obsahem tuku hned teď!
Recept na domácí čokoládovou zmrzlinu i kornouty bez cukru
Přesný recept a foto návod na tento zákusek najdeš v mé e-kuchařce Fitness domácí cukrárna společně s mnoha dalšími tradičními českými zákusky ve fitness podobě.
Komentáře