Obsah
Co ovlivňuje rychlost metabolismu
- funkce štítné žlázy = kolik energie je ve stravě – jíst častěji, ale přiměřeně
- různé cviky produkují různý metabolický stres, dřepy jsou náročnější – zvyšují hladinu růstového hormonu
- teplota prostředí ovlivňuje ukládání tuků – v teple se ukládá podkožní tuk, ve studenějším prostředí viscerální tuk, důležitější je viscerální tuk, ideální teplota prostředí je 26 °C
- stres také spaluje energii
- vláknina zpomaluje vstřebávání živin – nedávat po cvičení ovoce
- termický efekt potravy – energie potřebná na trávení potravy, při které se uvolňuje teplo, na trávení bílkovin se spálí nejvíce energie (30 %), pak na sacharidy (6 %) a nejméně na tuky (4 %) – to znamená, že není kalorie jako kalorie, pokud budete jíst více bílkovin, do těla dostanete po strávení méně kalorií
- počet jídel ovlivňuje rychlost metabolismu – pokud chci zhubnout, je lepší jíst častěji a naopak – větší dávky méně často, znamenají vyšší termický efekt
Inzulin
- růst svalů, syntéza proteinů
- ukládá i tuk
- umělá sladidla zvyšují inzulin
- vyšší citlivost na inzulin – tloustnutí (předstupeň cukrovky)
- vysoká hladina inzulínu potlačuje růstový hormon
- jak stabilizovat – snižováním příjmu, navýšením tuků, snížením sacharidů, pohyb, udržovat si stálou hmotnost
- sacharidy ovlivňují hladinu inzulínu
Růstový hormon
- jíst dopolosyta – vliv na růstový hormon
- sacharidová večeře brzdí růstový hormon
- arginin zvedá hladinu růstového hormonu – bere se v době mimo trénink (večer před spaním)
Stres
- produkce kortizolu
- horší trávení
- furt se zpracovává energie
- více chuť na sladké
- tělo inklinuje k cukru
- více se bude rozpadat cukr než tuk
Bílkoviny
- 1 gram bílkovin = 4 kCal
- jsou esenciální – musí být přijímány stravou
- doporučený příjem ve fitness 1,5 – 3 g na kg hmotnosti (podle množství pohybu)
- potřeba bílkovin se zvyšuje zátěží
- vstřebá se maximálně 10 g bílkovin za hodinu
- je třeba sledovat biologickou hodnotu jednotlivých druhů bílkovin (kolik bílkovin se vytvoří ze 100 g přijatých potravou)
- biologická hodnota živočišných bílkovin je vyšší než rostlinných
- nejvyšší bilogickou hodnotu má syrovátka, vejce, mléko a ryby
- nejvyšší termický efekt – spotřebovávájí nejvíc energie při trávení
- bílkoviny se tráví postupně, trávení začíná probíhat už v žadludku – nevytlačujte je ze žaludku něčím dalším
- jíst v menším množství víckrát denně
- sledovat množství bílkovin na porci – max 50 g
- hovězí maso se tráví déle – je tvrdší
- vybírejte typ bílkoviny podle denní doby – kuřecí na snídani, krůtí na oběd, hovězí na večeři
- tepelnou úpravou nad 60 °C se bílkoviny v potravě ničí = upravovat co nejkratší dobu, případně vařit na nízkou teplotu déle (pomalý hrnec), místo mikrovlnky ohřívat raději na plotně nebo vůbec
- dostatek příjmu bílkovin se měří pomocí tzv. dusíkové bilance – rozdíl mezi dusíkem přijatým v bílkovinách a dusíkem vyloučeným z těla, pozitivní bilance znamená anabolismus (tvorba svalů), negativní katabolismus (rozpad svalů)
Rychlost vstřebávání bílkovin
Typ bílkoviny |
Rychlost vstřebávání |
losos | 12 – 14 g / hod |
hovězí maso | 10 g / hod |
syrovátkový protein | 9 g / hod |
casein | 6 g / hod |
sójový protein | 4 g / hod |
mléko |
3,5 g / hod |
vejce | 2 g / hod |
Biologická hodnota bílkovin
Potravina |
Biologická hodnota (zaokrouhleno) |
syrovátka |
95 |
vejce celé |
94 |
hovězí maso |
91 |
mléko |
85 |
tuňák |
82 |
tvaroh |
80 |
ryby (průměr) |
76 |
kuřecí maso |
74 |
vepřové maxo |
74 |
sójové boby |
73 |
sýr čedar |
71 |
brambory |
67 |
bílá rýže |
64 |
fazole |
52 |
pšeničná mouka |
52 |
Sacharidy
- 1 g sacharidů = 4 kCal
- nejsou esenciální pro tělo = tělo si je dokáže vyrobit samo
- 50 % – 60 % z celkového příjmu by měly tvořit sacharidy, z toho jednoduché cukry maximálně 10 % a jíst je pouze ráno
- dávkovat 2 g / 4 g / 6 g na 1 kg tělesné hmotnosti (podle cíle)
- sacharidy vybírat podle glykemického indexu, glykemické nálože a inzulinového indexu
- sacharidy jsou zdrojem vlákniny a vitamínů rozpustných ve vodě
- jsou důležité pro budování svalů – inzulin je potřeba pro tvorbu svalů, v 1 kg svalů je 8 – 12 g cukru (glykogenu)
- mají podíl na ukládání tuku – tuk potřebujete inzulín, který se váže na sacharidy (1 – 2 % se ukládá jako zásobní tuk)
- glukóza, fruktóza – po tréninku, kdy jsou tyto zásoby vyčerpány
- glykogen je svalový a jaterní, jaterní se čerpá při vytrvalostním sportu
- fruktóza se metabolizuje na tuk při naplnění jaterního glykogenu
- pro optimální mozkovou činnost je v dietě nejvhodnější komzumovat 120 – 150 g sacharidů/den, při nabírání 200 g a více sacharidů/den
- způsob a délka vaření sacharidů, má vliv na složení a vlastnosti dané potraviny – glykemický index
- nerozkolísávat hladinu krevního cukru
- umělá sladidla – sice nemají žádné kalorie, ale i tak zvyšují hladiny inzulinu, což znamená, že po 2 – 3 hodinách má člověk potřebu sníst asi o 25 % více jídla
- umělá sladidla narušují trávení, střevní mikroflóru – hůře se pak vstřebávají živiny (neplatí pro přírodní sladidla, např. stevii)
- v dietě je vhodnější nesnídat sacharidy – inzulín níž
Příjem glukózy podle cílů
Cíl |
Po tréninku |
nárůst svalové hmoty |
30 – 60 g cukr (glukóza) + amino (leucin) + kreatin |
hubnutí |
nic |
síla |
20 – 30 g cukr (glukóza) + kreatin |
vytrvalost |
100 g cukr (75 g glukóza + 35 g fruktóza- poměr 3:1) + minerální látky + mastné kyseliny + valin |
stagnace |
20 – 30 g cukr (glukóza) |
Vhodné zdroje sacharidů pro fitness
- kváskové pečivo
- žitné pečivo
- celozrnné pečivo
- rýže neloupaná, hnědá (basmati a jasmínová jen po tréninku)
- brambory
- luštěniny – červená čočka, proso, bulgur, jáhly, pohanka
- kukuřice není moc vhodná, jen občas po tréninku – má vysoký glykemický index
Tuky
- 1 gram tuku = 9 kCal
- 25 % – 35 % z celkového příjmu by měly tvořit tuky
- doporučený příjem 0,5 – 1,5 g / kg
- jaké má mastné kyseliny – kvůli hormonům, nezávislý na inzulínu – nerozkolísává hladinu krevního cukru
- esenciální – nese mastné kyseliny
- ideální poměr (např. ne pouze bůček) – musí být nasycene, polonasycene, mononasycené a ne transmastné
- MCT oleje – kokos, kokosovýolej, palmový, plnotučné mléčné výrobky
- mono a poly – více energie pro trávení
Rozložení příjmu tuků
Tuky |
100 g |
nasycené |
20 g (maso, vejce, máslo, kokos, kokosový olej) |
mononasycené (tečou) |
30 g (řepkový olej, olivový olej, sezamový olej) |
polynasycené |
50 g (mořské ryby, avokádo, ořechy, ořechová másla) – omega 3 a omega 6 v poměru 1:5 |
Voda
- čím více, tím lépe
- 40 ml na kg hmotnosti x 60 (bez aktivity) + 500 ml/hod při silovém tréninku + 250 ml/20 miut aerobního tréninku
- voda vydrží v žaludku 15 minut
- výhodnější je pít při jídle
Vitamíny
- zvýšená potřeba je při sportovní zátěži a stresu
- sledovat vstřebatelnost – je potřeba, aby se vstřebaly v žaludku nebo tenkém střevě – kuličky obalené pryskyřicí = postupné uvolňování
- vitamín A, D, E, K – rozpustné v tucích (musíte přijímat s tukem)
- vitamín C
- vitamín D3 – vyšší syntéza proteinů
- vitamín B – v dietě na zpracování tuku
- v kombinaci s flavonoidy
- pokud má člověk zdravotní problémy a neví, který vitamín mu chybí, měl by do sebe dostat co nejvíce všech vitamínů ve vysokých dávkách (převitamínovat se)
Minerály
- souvislost s vodou – sodík a draslík musí být v rovnováze – udržují vodu
- osolené jídlo má vyšší glykemický index, ale nevynechávat ze stravy sůl úplně, nedostatek soli = únava
- sacharidy se navazují na sodík = lepší metabolismus sacharidů
- hořčík
- chrom – snižuje chuť na sladké, ale až po 3. týdnu užívání
- skořice reguluje hladinu glykémie
Suplementy
- neměly by zaujímat více než 20 % celkového energetického příjmu
- zkoušet jeden po druhém – nemixovat je, pak nepoznáte, co účinkuje
- na značce nezáleží – 4 zdroje v Evropě, které se liší pouze brandem
- jak se vyrábí suplementy – video na Ronnie.cz
- hlídat obsah balastních látek a sladidel
- prokazatelně fukční je 4 – 6 %, zbytek je placebo
- vybírat podle složení, vstřebatelnosti, formy, původu a zpracování – granulované tablety, vrstva želatiny, gely, cheláty
- gainery nepoužívat
- kreatin – na regeneraci po tréninku, ve vrcholové fázi diety ne (ukládání tuků), nekombinovat s kofeinem (kofein mění PH žaludku a kreatin se pak správně nevstřebá)
- glutamin – před spaním po výkonu
Proteinový prášek
- používá se po tréninku, před tréninkem nebo jako náhrada jídla
- vybírat podle složení, zpracování a množství bílkovin
- má vliv na imunitu
- syrovátkový protein – bílkovina kravského mléka – má biologickou hodnotu 100, vyrábí se 3 druhy – koncentrát, izolát a hydrolyzát
- proteinový koncentrát – obsahuje 30 – 80 % bílkovin, mléčný tuk a laktózu
- izolát – více než 80 % bílkovin, méně tuku a laktózy, ale i vitamínů a minerálů, nejkvalitnější metoda výroba je iontová výroba
- hydrolyzát – rozštěpený, lepší a rychlejší trávení, horší chuť, stačí menší dávka
- kasein – na noc, dlouhá doba vstřebatelnosti, vstřebává se 6 g za hodinu – až 7 hodin, biologická hodnota 80
- sójový protein – rostlinný protein ze sójových bobů, vstřebatelnost 4 hodiny, bilogociká hodnota 70
- z rostlinných proteinů je nejvýhodnější kombinace všech typů (sója, hrášek, rýže)
- proteinový prášek používat ideálně bez tepelné úpravy (pít nebo dochucovat jídlo)
BCAA – aminokyseliny
- 100 mg na kg hmotnosti, doporučená denní dávka 6 g
- působí proti únavě
- valin, leucin, isoleucin – isoleucin musí být, jinak se nevstřebá leucin
- před výkonem poměr 2:1:1
- po výkonu poměr 4:1:1 nebo 3:1:2
- protein většinou obsahuje i BCAA
- dávat před a po tréninku – zastaví katabolismus
- užívat i v netréninkové dny (ráno po probuzení, v průběhu dne, když je stres)
Kloubní výživa
- Glukosamin + MSM
- Chondron + želatina (kolagen)
- Glukosamin + kyselina hyaluronová
- každé působí na něco jiného, proto dávat společně
- účinnost až po 2 – 3 měsících
Spalovače
- L-karnitin – není prokázané, že funguje – doporučená denní dávka 1 – 3 g
Silový trénink
- 2 % obyvatel ČR chodí do fitka
- 60 – 80 % maxima
- partie cvičit po 2 – 3 dnech
- po dokončení série má být pauza 2 – 3 minuty, aby se obnovilo ATP
- ATP se metabolizuje z kyslíku
- buňka se ničí kyselostí – laktátem
- energetický výdej po cvičení je tím delší, čím byl trénink intenzivnější
- silový trénink má největší dopad po 3 – 4 hodinách dle kyslíkového dluhu
- po silovém tréniku se doporučuje 10 minut kardio kvůli laktátu
- silovým cvičením se vyčerpává ze svalu glykogen
- unilaterání trénink (každou končetinou zvlášť) je lepší pro výkon
- necvičit jednu partii pořád – růstový hormon
Hubnutí
- princip všech diet je kalorický deficit 10 – 20 %
- vhodný trojpoměr živin (rozložení bílkovin, sacharidů a tuků – pro sportovce většinou 25 % bílkovin, 25 % tuků, 50 % sacharidů)
- pohybová aktivita
- chceme zachovat svaly, snížit tuk
- množství tukových buněk vzniká do 5. roku věku – je důležité, jak se dítě do této doby stravuje
- pokud žena ztrácí menstruaci, když jí klesne tuk pod určité procento, nemá chodit pod toto procento
- sacharidové vlny – pondělí 60 g, úterý 120 g, středa 180 g, čtvrtek 240 g, pátek 300 g, sobota 360 g, neděle 420 g
- hormon štítné žlázy musí být v pořádku, aby člověk hubnul – jód, selen, antioxidanty
- leptin – hormon sytosti – souvisí s fruktózou, vytrvalostním výkonem a spánkem – lepší je chodit spán normálně a ne pozdě v noci
- reverzní dieta znamená jíst 2 – 5 % nad svůj vyrovnaný příjem, a to po dobu 3 – 4 týdnů, kdy se tělo adaptuje, pak zase navýšit o 2 – 5 % – používá se u závodníků po skončení diety
Kardio
- ženy sportovkyně – lepší nízká intenzita
- muži sportovci – lepší HIIT
- kardio je lepší ráno nalačno nebo před večeří
- intenzita 60 – 65 % maxima tepové frekvence
- běh
Ostatní
- Metabolické typy – sacharidový, bílkovinový, tukovo-bílkovinový, smíšený – více na aktin.cz
- Sacharidový typ – poměr makroživin 20 B : 25 T : 55 S (jíst 5 – 7 x denně)
- Kolikrát denně jíst – podle stravitelnosti a udržení hladiny krevního cukru
- Lidé, kteří hůř spí, jedí více přes den.
- Večeře by měla obsahovat bílkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu, zinek, hořčík, vitamín D, leucin a tryptofan.
- Mléko, zelenina, soda a necitrusové ovoce upravuje PH v žaludku.
- Ořechy není nutné namáčet ve slané vodě.
Krátká exhibice Evy Dlabajové
Druhý den do Impact Hubu přišla svěřenkyňě Jana Cahy, která závodí v bikini fitness . Chvíli hovořila o tom, jak probíhá přerušované hladovění, metoda, která jí aktuálně velice vyhovuje a kterou si nakopnula spalování tuků, a pak se předvedla v plavkách. Pořídila jsem krátké video. No chlapi samozřejmě slintali. 😀
Závěr
Jedná se o shrnutí všech informací, které mě zaujaly a které z úst Jana Cahy zazněly. Nevím, zda má správné informace ohledně znehodnocování proteinového prášku pečením, kolem této problematiky se snažím zjisťovat více. Jinak výklad Jana Cahy byl docela komplikovaný, tento seminář určitě není pro začátečníky. Dostali jsme tištěná i elektronická skripta, ale ta jsou také napsána dost složitě. A musím konstatovat, že odborníkem na fitness výživu jsem se jeho absolvováním určitě nestala, protože problematika je hodně obšírná a výklad nebyl pojatý polopatě.
Komentáře