Co jsou crostini
Název crostini pochází z italštiny a znamená malé opečené toasty. Na ty se buď dávají různé ingredience a vzniknou tak křupavé jednohubky anebo se servírují jako příloha k namáčení do dipů, omáček a polévek.
Všichni milují jednohubky, protože není potřeba příbor, prostě je jenom strčíš do pusy. Ne jinak je to s crostinami, které se pečou v troubě a můžeš na ně naskládat doslova cokoliv. Pomazánku, sýr, kvalitní uzeninu, maso, ryby nebo mořské plody, zeleninu a dokonce i ovoce.
Mých 8 fitness variací má dostatečný obsah bílkovin i vlákniny. Jeden kus obsahuje průměrně 63 kCal, 6 g bílkovin a 1,5 g vlákniny.
Jaký je rozdíl mezi crostini a bruschettou
Crostini jsou podobné bruschettě, ale bruschetta je větší a méně křupavá, nepeče se v troubě, ale na grilu nebo grilovací pánvi. Je spíš jenom opečená na povrchu, takže uvnitř zůstává měkká. Crostini jsou menší, propečenější a křupavější.
Z jakého pečiva připravit zdravé jednohubky crostini
Standardně se crostini připravují z úzké francouzské bagety, ciabatty nebo kváskového chleba. Já jsem ale v rámci fitness výživy použila chutný celozrnný večerník chlebík Penam, který má vysoký obsah bílkovin a vlákniny a nízký obsah sacharidů a je obohacený o zdravé tuky ze semínek. Ve 100 g je pouze 262 kCal, ale 28 g bílkovin a 11 g vlákniny.
Navíc už je nakrájený na tenké plátky a je malý, takže si ušetříš práci. Cele balení váží 250 g a je v něm 10 kousků chleba, 1 ks váží cca 25 g. Je ideální na jednohubky, crostini i malé chlebíčky, ale hodí se i na každodenní konzumaci do fit jídelníčku nejen díky dobrému složení. Neobsahuje totiž škodlivé konzervanty ani umělá barviva. Základem je pšeničná a sójová mouka, otruby a semínka.
Celozrnné pečivo Penam lze koupit ve všech větších supermarketech (Kaufland, Billa, Albert, Tesco, Makro, Globus), v potravinách Žabka a také on-line na webu Rohlík.cz.
Základní ingredience na zdravé chuťovky – crostini
- večerní chlebík Penam (celé balení 250 g = 20 kusů jednohubek)
- olivový olej extra virgin ve spreji (15 ml)
- sůl
- česnek (volitelně)
Postup receptu – crostini
- Troubu předehřej na 160°C.
- Chleba naskládej na pečícím papírem vystlaný plech, postříkej troškou olivového oleje, otoč, znovu postříkej olejem a posypej zlehka solí.
- Peč 10 – 20 minut na 160°C. Dávej pozor, ať chleba nespálíš, ani nepečeš moc dlouho. Měl by být křupavý, ale vevnitř pořád ještě mírně měkký.
- Po upečení ho případně rozkroj na poloviny nebo z něj můžeš vykrájet tvary pomocí vánočního vykrajovátka, ale nedělej to před upečením, jelikož se chleba pečením zkroutí.
- Na opečený chleba naskládej ingredience podle toho, kterou variantu si chceš připravit, přesnější instrukce najdeš níže.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Poznámky k receptu
- Chleba můžeš nechat velikosti, jak je, a nekrájet ho, ale budeš mít tak velikost bruschetty a ne crostin. Záleží teda na preferenci.
- Můžeš si připravit i pouze 1 kus na svačinu velikosti bruschetty, zde stačí místo pečení v troubě opéct chleba v topinkovači nebo na grilovací pánvi.
- Nejlepší je crostini servírovat co nejdříve po upečení, kdy jsou ještě křupavé. Skladováním v lednici měknou.
- Pokud je chleba hodně čerstvý, peč spíše na vyšší teplotu kratší dobu (teplotu a čas budeš muset otestovat). Pokud crostini upečeš moc dotvrda, dej na ně pomazánku, aby od ní navlhly, strč do lednice a servíruj co nejpozději.
- Pokud chceš, může ještě chleba po upečení pomazat rozkrojeným česnekem.
- Olivový olej můžeš použít i s příchutí (např. česnekový nebo rozmarýnový).
- Pro přidání chuti můžeš posypat bylinkami (rozmarýn, tymián, oregano, italské koření).
- Na fotce postupu jsem chleba rozkrojila před strčením do trouby a pak jsem teprve zjistila, že se pokroutí, takže určitě krájej až po upečení.
- Nutriční hodnoty dole v tabulce jsou uvedené pouze na pečivo, nutriční hodnoty k jednotlivým verzím vč. pečiva uvádím u každé varianty samostatně.
1. Lososové crostini
Ingredience (20 ks)
- crostini z večerního chlebíku Penam (20 půlek, návod výše)
- 200 g krémového sýru light (např. K-Classic Kaufland)
- čerstvý kopr
- 200 g uzeného lososa
- 20 g kapary
- čerstvý mletý pepř
Postup
- Dobře smíchej krémový sýr s najemno nasekaným koprem.
- Na každou crostinu namaž 10 g krémového sýra s koprem, přidej 10 g lososa, opepři a přidej pár kuliček kapary.
- Nakonec můžeš ještě dozdobit malým snítkem kopru.
- Nutriční hodnoty na 1 ks: 65 kCal / 6,4 g B / 0,6 g S / 0,5 g C / 3,8 g T / 1,4 g V
2. Krevetové crostini
Ingredience (20 ks)
- crostini z večerního chlebíku Penam (20 půlek, návod výše)
- 10 g česneku
- 200 g avokáda
- 20 ml citrónové šťávy
- 20 ks očištěných krevet bez ocásků (120 g)
- olivový olej extra panenský ve spreji (3 ml)
- sůl
Postup
- Upečené crostini potři troškou česneku.
- Avokádo dobře rozmačkej vidličkou a vmíchej citrónovou šťávu. Ochutnej a případně osol.
- Krevety dobře očisti a z obou stran rychle opeč na pánvi vystříkané troškou oleje. Po otočení posypej troškou mleté papriky. Opékání trvá jen pár desítek sekund, jakmile krevety zrůžoví, jsou hotové.
- Na každou crostinu dej 10 g avokáda, krevetu a ještě malinko posypej paprikou.
- Nutriční hodnoty na 1 ks: 63 kCal / 4,9 g B / 1 g S / 0,2 g C / 4 g T / 1,9 g V
3. Roastbeef crostini
Ingredience (20 ks)
- crostini z večerního chlebíku Penam (20 půlek, návod výše)
- 160 g krémový sýr light (např. K-Classic Kaufland)
- 40 g křenu ve skleničce (např. Hamé nebo Křenex), příp. méně čerstvého
- 200 g hovězího roastbeefu nebo pastrami nad 90 % masa (hotové plátky „šunky“)
- 60 g zakysané smetany 8%
- petrželka
Postup
- Dobře smíchej krémový sýr s křenem.
- Na každou crostinu dej 10 g krémového sýru s křenem a 10 g roastbeefu.
- Pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou nastříkej nahoru vychlazenou zakysanou smetanu.
- Posypej troškou nasekané petrželky.
- Nutriční hodnoty na 1 ks: 55 kCal / 6,5 g B / 1 g S / 0,9 g C / 2,4 g T / 1,4 g V
4. Prosciutto crostini
Ingredience (20 ks)
- crostini z večerního chlebíku Penam (20 půlek, návod výše)
- 200 g mozzarella light
- 100 g prosciutto crudo (zbavené tuku)
- 60 g fíků, příp. brusinkového džemu (ideálně bez cukru)
- 10 ml balzamikového glazé
Postup
- Na každou crostinu dej 10 g mozzarelly, 5 g prosciutta a 2 g fíku nebo brusinkového džemu.
- Zakápni balzamikovým glazé.
- Balzamikové glazé můžeš buď koupit anebo si ho můžeš připravit zredukovaním balzamikového octa, tj. povaříš ho v malém rendlíku, dokud nezačne houstnout. Délka vaření záleží na množství – minuty až desítky minut.
- Nutriční hodnoty na 1 ks: 68 kCal / 6,8 g B / 1,8 g S / 1 g C / 3,4 g T / 1,5 g V
5. Hráškové crostini
Ingredience (20 ks)
- crostini z večerního chlebíku Penam (20 půlek, návod výše)
- 100 g hrášku (mraženého nebo čerstvého)
- 100 g krémového sýru light (např. K-Classic Kaufland)
- 100 g krůtí prsní šunky 92 % (Pikok Pure Lidl)
- 40 g strouhaného sýru Eidam 20%
Postup
- Hrášek nechej rozmrazit a rozmixuj v mixéru se sekáčkem, přidej krémový sýr a ještě společně promixuj dohladka.
- Na každou crostinu dej 10 g hráškového krému a 5 g šunky. Šunku můžeš nejdříve opéct na trošce olivového oleje na pánvičce.
- Posypej troškou strouhaného sýru, případně můžeš sýr vmíchat rovnou do hráškového krému.
- Nutriční hodnoty na 1 ks: 56 kCal / 6 g B / 1,1 g S / 0,6 g C / 2,8 g T / 1,8 g V
6. Houbové crostini
Ingredience (20 ks)
- crostini z večerního chlebíku Penam (20 půlek, návod výše)
- 200 g hermelín light (Figura)
- 200 g hub (např. hnědé žampiony)
- olivový olej extra virgin ve spreji (3 ml)
- trošku vývaru, příp. červeného vína (30 ml)
- petrželka
- sůl
- volitelně balzamikové glazé
Postup
- Houby nakrájej na tenké plátky a osmaž na trošce olivového oleje do změknutí. V průběhu osol a podlij troškou vývaru nebo červeného vína, dokud se neodpaří.
- Na každou crostinu dej 10 g hermelínu a hotové houby. Pokud chceš, aby byl hermelín roztečený, dej ho na crostini už při pečení základního pečiva v troubě (ke konci).
- Posypej troškou nasekané petrželky a můžeš polít balzamikovým glazé (návod na glazé najdeš výše u Prosciutto crostin).
- Nutriční hodnoty na 1 ks: 68 kCal / 5,9 g B / 0,7 g S / 0,2 g C / 4,4 g T / 1,6 g V
7. Caprese crostini
Ingredience (20 ks)
- crostini z večerního chlebíku Penam (20 půlek, návod výše)
- 200 g mozzarella light
- 120 g cherry rajčat
- 20 ml balzamikové glazé
- 7 ml olivový olej extra panenský
- volitelně lístky bazalky, příp. sušené
Postup
- Na každou crostinu dej 10 g mozzarelly a 6 g cherry rajčat. Dobré je nakrájet obojí na tenké plátky a prokládat.
- Můžeš posypat nakrájenou čerstvou bazalkou, příp. sušenou.
- Zakápni troškou olivového oleje a balzamikového glazé (návod na glazé najdeš výše u Prosciutto crostin).
- Nutriční hodnoty na 1 ks: 63 kCal / 5,5 g B / 1,5 g S / 1,3 g C / 3,6 g T / 1,5 g V
8. Hruškové crostini
Ingredience (20 ks)
- crostini z večerního chlebíku Penam (20 půlek, návod výše)
- 100 g kozího sýru
- 100 g odtučněného tvarohu (ve vaničce)
- 200 g hrušek
- 40 g čekankového sirupu natural
- 10 g pistácií
Postup
- Dobře smíchej kozí sýr a odtučněný tvaroh.
- Hrušky umyj, nakrájej na tenké plátky a osmaž s troškou čekankového sirupu na pánvi do změknutí.
- Na každou crostinu dej 10 g sýru s tvarohem, osmažené hrušky a posypej nasekanými pistáciemi.
- Nutriční hodnoty na 1 ks: 64 kCal / 5,2 g B / 1,9 g S / 1,5 g C / 3,4 g T / 3 g V.
Komentáře