Ingredience na nejlepší fit makovec
Těsto na makovec
- 250 g jablek (bez slupky a bez jádřinců, cca 350 g neoloupaných)
- 3 ks vejce M (150 g)
- 240 g odtučněného tvarohu (ve vaničce), příp. řecký jogurt 0%
- 100 ml nízkotučného mléka (do 1,5 % t.v.s.)
- kůra z 1 BIO citrónu (chemicky neošetřeného)
- 130 g mletého máku bez cukru (koupíš zde)
- 90 g ovesné mouky (koupíš zde)
- 85 g přírodního sladidla bez kalorií moučkového (koupíš zde)
- 10 g kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
Citrónová poleva bez cukru
- 80 g přírodního sladidla bez kalorií moučkového (koupíš zde)
- 50 ml citrónové šťávy
- 130 g odtučněného tvarohu (ve vaničce), příp. řecký jogurt 0%
- ½ lžičky xantanové gumy (2 g) (koupíš zde)
Postup recept – jak udělat zdravý makovec s jablky
- Vystel čtvercovou plechovou formu o rozměru 22,5 × 22, 5 × 6 cm pečícím papírem anebo vystříkej řepkovým olejem ve spreji a vysypej troškou mouky.
- Jablka zbav slupky a jádřinců a rozmixuj najemno v mixéru se sekáčkem (koupíš zde). Můžeš případně i nastrouhat na struhadle, ale je to více práce.
- Předehřej troubu na 180 °C.
- V misce rozmíchej vajíčka, přidej tvaroh, mléko a citrónovou kůru a vmíchej rozmixovaná jablka.
- V další misce smíchej mák, ovesnou mouku, kypřící prášek, špetku soli a prosáté sladidlo.
- Poté smíchej mokré a suché ingredience, nalij do formy a peč cca 45 minut na 180 °C. Otestuj zapíchnutím špejle, pokud se těsto nelepí, je hotový.
- Makovec nechej zcela vychladnout a poté připrav citrónovou polevu bez cukru – sladidlo prosej přes jemné sítko, dobře smíchej s citrónovou šťávou, přidej tvaroh a metličkou dobře rozmixuj do hladké polotekuté polevy. Pokud by byla řidší, můžeš ji zahustit troškou xantanové gumy, kterou je potřeba dobře rozmíchat, případně přidej více tvarohu.
- Polevu nalij na vychladnutý makovec a rovnoměrně rozetři pomocí cukrářské špachtle a nechej zatuhnout v lednici přes noc.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu na tvarohový makovec
- Plech můžeš použít i o něco větší, makovec pak bude nižší a bude hotový rychleji (cca 30 minut).
- Z bílků není potřeba šlehat sníh jako tomu bývá u některých klasických receptů na makovec. Vyzkoušela jsem obě varianty a rozdíl tam není.
- Pokud chceš polevu jenom citrónovou bez tvarohu, použij cca 60 ml citrónové šťávy a 160 g sladidla (bez tvarohu).
- Poleva do druhého dne více zatuhne, na fotkách je makovec vyfocený hned po natření polevy, která ještě nezaschla.
- Skladuj v lednici a před konzumací doporučuju trošku nahřát v mikrovlnné troubě.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené bez řepkového oleje a mouky na vysypání formy a s polevou s tvarohem.
Komentáře
Makovec jsme měli dnes k snídani a je vynikající, vláčný, musím Váš recept pochválit, určitě jsem nepekla naposledy.😊👍
Super, diky za otestovani i zpetnou vazbu, Peto.
Excelentní, nejsem moc velký fanda máku, ale tento, je luxus a ta poleva fascinující.
Ta to mám radost, díky za otestování i pochvalu, Marki 😉
Vynikající, vláčný, nadýchaný. Část máku jsem nahradila makovým proteinem a i tak výsledek bezvadný 🙂
Diky moc za otestovani i tip na obmenu s proteinem, to jsem ani nevedela, ze se vyrabi makovy 🙂
Zdravím, makovec jsem vyzkoušela a je naprosto suprový ! Děkuji za skvělý recept 🙂
Díky za vyzkoušení i komentář, Jani 😉
Naprosto dokonalý.. Vláčný makovec.. Mňam.. Vyzkoušela jsem ho konečně a nelituju ukládám si receptík. 👍
Už se peče. Jsem zvědavá na tu polevu. Jinak to krásně voní při pečení.
Moc nám chutnal, manželovi vůbec nevadilo, že tam jsou vločky, dokonce chválil. Jsem moc ráda i za polevu, já tedy smíchala jen jogurt a cit. šťávu s trošku medíku . Měla jsem strach, aby ta poleva se nezdrcla kvůli té šťávě. Koláč byl vláčný a jemný. Uložila jsem si ho. Budu ho muset upéct až budeme mít s holkami sezení. Jestli mohu předám i recept.
Ahoj Oli, já bych radši jablka nastrouhala. Můžu i nahrubo nebo by to bylo lepší najemno, když máš v receptu rozmixovat?
Ahoj Barčo, muzes nastrouhat a myslim si, ze i nahrubo, akorat pak budou v makovci vetsi kousky jablek, takze ta struktura bude trosku jina.