Ingredience na luxusní fit švestkový koláč s drobenkou
Těsto
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 200 g hrubé pšeničné mouky bílé
- 7 g sušeného droždí
- 15 g přírodního sladidla bez kalorií
- 300 ml nízkotučného mléka (0,5%)
- 1 ks vejce M (50 g)
- 30 ml řepkového oleje
- špetka soli
Náplň koláče
- 250 g odtučněného tvarohu (ve vaničce)
- 1 ks vejce M (50 g)
- 50 – 100 g přírodního sladidla bez kalorií
- 400 g švestek (vypeckovaných) nebo blumy, meruňky, broskve, borůvky nebo rybíz
- skořice (2 g)
Drobenka bez cukru a másla
- 80 g ovesných vloček
- 40 g mandlové mouky (odtučněné)
- 30 – 50 g jablečného pyré bez cukru
- 50 g přírodního sladidla bez kalorií
Ostatní
- řepkový olej na vytření formy (2 ml)
- hrubá mouka na vysypání formy (10 g)
- moučkové přírodní sladidlo bez kalorií
Proč je kynuté pečivo zdravé a vhodné i při hubnutí?
Postup receptu – jak na zdravý švestkový koláč s tvarohem
- Vejce a mléko vytáhni alespoň 30 minut předem z lednice a nechej zahřát na pokojovou teplotu.
- Mouku prosej přes jemné sítko, vmíchej droždí a sladidlo. Přidej mléko, vejce, olej a špetku soli a dobře promíchej. Vznikne lité těsto řidší konzistence.
- Těsto přikryj utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechej v teple kynout, dokud nezdvojnásobí objem (60 – 90 minut). Můžeš použít urychlovač kynutí.
- Mezitím si připrav náplň. Tvaroh smíchej se sladidlem a vejcem. Ochutnej a podle chuti případně přislaď. Přiklop a dej stranou, ale ne do lednice, studená náplň by zhoršila nakynutí těsta v troubě.
- Švestky umyj, vypeckuj a nakrájej na měsíčky, případně můžeš nechat celé půlky.
- Připrav drobenku – ovesné vločky rozmixuj nahrubo, přidej mandlovou mouku, sladidlo a pak postupně přidávej jablečné pyré tak, aby vznikla drolivá drobenka. Pyré může být potřeba méně, pokud to přeženeš, nezískáš správnou konzistenci.
- Plechovou formu o rozměru 23×33×10 cm vymaž troškou řepkového oleje a vysypej moukou.
- Rozehřej troubu na 180 °C
- Jakmile bude těsto vykynuté, rozprostři ho pomocí stěrky po dnu formy, pak rozprostři tvarohovou náplň, švestky, trošku skořice a posypej drobenkou.
- Peč 40 minut na 180 °C. Nechej vychladnout a můžeš posypat moučkovým sladidlem bez kalorií.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu na vynikající fitness švestkový koláč bez cukru
- Přečti si návod na droždí na obale. Některé droždí se musí nejdříve aktivovat v teplé tekutině, v tomto případě část mléka zahřej v mikrovlnné troubě, nechej vzejít a pak teprve přidej k mouce. Pozor, mléko nesmí být příliš horké (nad 55 °C), to by usmrtilo kvasnice.
- Koláč vydrží v lednici minimálně týden, ale doporučuju ho před konzumací ohřát v mikrovlnné troubě. Myslím, že můžeš i zmrazit, ale netestovala jsem.
- Vyzkoušej také fit švestkový koláč z ovesných vloček bez kynutí.
Komentáře
Je dobrý
super!!!