Ingredience na zdravé boloňské špagety s mletým masem
- 500 g mletého hovězího masa (max. 10 % tuku)
- 700 ml hovězího vývaru (příp. 500 ml vody)
- 5 ks velkých rajčat (500 g)
- 400 g loupaných rajčat v plechovce
- 2 ks mrkve (200 g)
- 3 oddenky řapíkatého celeru (100 g)
- 1 ks menší cibule (50 g)
- 2 lžičky oregana (5 g)
- muškátový oříšek
- 2 lžičky soli (10 g)
- 1/2 lžičky pepře (3 g)
- řepkový olej ve spreji (2 ml)
Postup receptu – jak se dělá fitness boloňská omáčka na špagety
- Mrkev, celer a cibuli zbav slupky. Rajčata umyj. Pak vše nakrájej nadrobno.
- Na trošce tuku osmahni cibuli.
- Přidej mrkev a celer a chvíli opékej.
- Přidej mleté maso, osol, opepři a nechej zatáhnout.
- Přidej rajčata, chvíli povař, zalij vývarem a nechej na nejnižším plameni vařit 30 minut (bez poklice).
- Přidej rajčata z plechovky, oregano, muškátový oříšek a vař dalších 30 minut (bez poklice).
- Zlehka rozmixuj tyčovým mixérem, pokud je zelenina moc velká.
- Dochuť solí a pepřem dle potřeby.
- Podávej s celozrnnými špagetami a půlkou tvarůžku nebo jiným sýrem dle vlastní preference, případně lahůdkovým droždím.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu na dietní špagety s boloňskou omáčkou
- Pokud nemáš po ruce vývar, můžeš použít vodu, ale chuť nebude tak dobrá. Na vývary vřele doporučuju pomalý hrnec, který ho uvaří za tebe, když jsi třeba v práci. Případně si můžeš koupit do zásoby už hotové hovězí vývary.
- Výsledná konzistence závisí na vodnatosti jednotlivých surovin (rajčat, rajčat v plechovce), hustotě vývaru a rychlosti vaření. Musíš vařit tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne. Může to trvat déle než mně, obvzlášť pokud použiješ vodu a ne vývar. Naředit to můžeš vždy, pokud to vyvaříš moc.
- Nutriční hodnoty na boloňské špagety jsou uvedené bez špaget a sýra.
Komentáře
Dobrý deň, zaujímalo by ma, akú dávku cestovín, tu celozrnných špagiet v surovom stave považujete za 1 porciu.
Ďakujem
Dobry den Miriam, porce jsou vysoce individualni zalezitost nejen u priloh. Zalezi totiz na ostatnim jidle behem dne, kolikrat jime a jake mnozstvi, jakou mame potrebu energie, jaky mame vydej. Napriklad kdyz jite 5x denne cca 400 kcal, tak si podle toho musite dopocitat i ty prilohy. Ja bych konkretne v tomto pripade bolognskych spaget dala tim padem cca 50 g celozrnnych spaget (za syrova), abych se dopracovala na hodnoty kolem 400 kcal.
Dobrý deň, myslela som si, že to bude” tak málo”. Ako píšete, treba vychádzať z celodenného jedálneho lístka a množstva sacharidov ňom. Ďakujem.
Obrovská dobrota! Moc děkuji za recept! 🙂
Jednou jsem zkoušel a bylo to na mě moc kyselé jinak by to bylo super 😉 nevím jak to pořádně dochutit
Zdravim Lukasi, asi jste mel kyselejsi rajcata. Reseni je jednoduche, staci tam pridat sladidlo 🙂 Tedy postupne pridavat a ochutnavat, az to bude ok.
Dobrý den, chci se zeptat, zda tuto omáčku mohu zamrazit? 🙂 Děkuji za odpověď!
Dobry den Terez, jasne, ja ju zamrazuju i se spagetama 😉