Ingredience na nízkotučný fit domácí burger
Burger
- 500 g mletého masa (hovězího nebo krůtího, max. 10 % tuku)
- 1 lžíce plnotučné nebo kremžské hořčice (25 g)
- 3 stroužky česneku (9 g)
- 1 lžíce italského koření (nebo oregano, tymián, bazalka a sušená petržel)
- 1 lžička soli (5 g)
- 1/2 lžičky pepře (3 g)
Pečivo
- 4 celozrnné bulky na burger (pokud seženeš) nebo
- 4 domácí fitness špaldové bulky nebo
- 4 mrkvové bulky (recept v kuchařce Fit bez diet)
Křenový dressing
- 150 g odtučněného tvarohu (ve vaničce) nebo řecký jogurt 0%
- 1 lžíce plnotučné nebo kremžské hořčice (20 g)
- 1 lžička křenexu (10 g) nebo nadrobno nakrájené zavařené okurky
- špetka sušené bazalky
- sůl, pepř
Ostatní náplň
- krůtí slanina (volitelně – v USA mají všude)
- lístky salátu
- rajče
- nízkotučný sýr (mozarella, 30% eidam)
Postup receptu – jak udělat fitness domácí burger
- Česnek oloupej a prolisuj.
- Pokud si maso budeš mlít sama, použij hovězí přední. Nejdříve ho očisti od všech blan, umyj, dej vychladit a pak namel nahrubo (5 – 6 mm). Kupované maso před přípravou hamburgerů nezmrazuj, jinak se budou burgery rozpadat.
- Smíchej všechny ingredience na burgery a pořádně propracuj rukama několik minut. Kousek odloupni a opeč na pánvičce, ochutnej a podle chuti případně masovou směs dosol a dopepři a znovu dobře propracuj. Vytvoř z ní velkou kouli, kterou několikrát bouchni do stolu, aby se odstranily vzduchové bubliny a burger se nerozpadal. Pak rozděl na 4 části a z každé vytvaruj kuličku, kterou rozmáčkni do placky. Ta by měla mít o něco větší průměr než bulka.
- Burgery opeč na trošce tuku na grilovací pánvi nebo v kontaktním grilu z každé strany 5 minut. Můžeš použít i grilovací násady do vaflovače. Před pečením udělej do masa důlek, aby se nevyboulilo. Pak nechej odpočinout na papírové kuchyňské utěrce, zároveň se do ní vsákne přebytečný tuk.
- Anebo můžeš použít horkovzdušnou fritézu – frituj postupně na 180 °C cca 5 minut (kontroluj, může to být méně i více, v polovině času je dobré je otočit).
- Mezitím připrav dressing smícháním všech ingrediencí. Ochutnej a podle chuti osol a opepři.
- Pečivo opeč v topinkovači, na pánvičce nebo v troubě, aby bylo křupavější. Obě poloviny namaž dressingem, polož lístky salátu, kolečka rajčat, opečenou krůtí slaninu, pokud máš, hotový burger, sýr a přiklop pečivem. Můžeš propíchnout špejlí, aby burger lépe držel.
- Pokud chceš přidat sacharidy, můžeš udělat ještě fitness batátové hranolky.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny pouze na burger bez dressingu, pečiva a zeleniny.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Komentáře