Ingredience na nízkotučný fit jablečný závin
Těsto na zdravý celozrnný štrůdl
Jablečná náplň
- 500 g nastrouhaných jablek
- 2 lžičky skořice (10 g)
- přírodní sladidlo bez kalorií
Postup receptu – jak udělat fitness jablečný závin bez cukru
- Jablka zbav slupky a nastrouhej nahrubo.
- Přidej skořici a podle chuti případně doslaď sladidlem bez kalorií.
- Rozehřej troubu na 180 °C.
- Smíchej zvlášť mokré ingredience na těsto a pak postupně přidávej mouku, dokud nevznikne nelepivé těsto (mouky může být potřeba méně či více). Práci si usnadníš pomocí kuchyňského robota.
- Těsto rozděl na poloviny a každou polovinu rozválej dotenka do čtvercového tvaru, podsypávej moukou.
- Jablka rozděl na poloviny, vymačkej z nich vodu a nanes na těsto rovnoměrně téměř až do okrajů.
- Okraje těsta přehni nahoře a dole dovnitř a pak buď přehni levou a pravou stranu do středu anebo jednu stranu zamotej ke druhé.
- Přemísti na pečícím papírem vystlaný plech a ještě rukou přimáčkni a dotvaruj. Nahoře několikrát propíchni vidličkou, aby se při pečení nenafouklo.
- Peč 30 – 40 minut na 180 °C, hlídej, ať se těsto nespálí.
- Až záviny vychladnou, rozkrájej každý na 8 dílů.
- Před podáváním můžeš posypat moučkovým sladidlem bez kalorií, přelít čekankovým sirupem a případně posypat ořechy.
- Pokud si chceš opravdu pošmáknout, servíruj ho teplý s fitness vanilkovou zmrzlinou, kterou najdeš v e-kuchařce Fitness domácí cukrárna.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu na zdravý jablečný závin bez cukru
- Každý druh celozrnné mouky má nejen trochu jinou chuť, ale i jinou savost, takže mouky můžeš potřebovat méně nebo více.
- Při válení můžeš pod těsto strčit pečící papír, tím si zajistíš, že se těsto nepřilepí k válu nebo lince, když ho nedostatečně podsypeš moukou.
- Pokud se nechceš ochudit o vlákninu, ponechej jablka i se slupkou, závin nebude tak chutný, ale je to zdravější.
- Štrůdl můžeš před pečením potřít rozkvedlaným vejcem, aby měl hezčí barvu, ale není to potřeba, stejně ho posypeš moučkovým sladidlem. A při použití celozrnné mouky to ani není tak zjevné jako při použití listového těsta.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny na celozrnnou špaldovou mouku.
- Nutriční hodnoty na na 100 g: 133 kCal / 6 B / 22 S / 7 C / 1 T / 6 V.
Komentáře
Tak za mě supr! S těstem se krásně pracuje, tady to vidím na top štrudl těsto tohoto roku 😀
Diky moc za otestovani, pochvalu i komentar 😉
Perfektní těsto! Byla jsem trošku skeptická, zda bude držet a zda nebude moc hutné, ale je vynikající! Určitě brzy zopakuju (i třeba s jinou naplní) 🙂. Super recept 👌.
Díky za otestování a pochvalu, Martino 😉
Dobry den. Myslite, ze mozem pouzit aj spaldovu hladku muku? Dakujem za odpoved.
Dobry den Natalko, jasne, akorat ji asi bude potreba trochu vic, staci postupne prisypavat, dokud nevznikne nelepive testo. Spaldova hladka neni celozrnna, takze vysledek bude mit min vlakniny a tim padem zasyti o neco min, ale pouzit se muze. 🙂
Dobrý den,
Po upečení bylo těsto tuhé, čím to může být? Děkuji
Dobry den Terko, mozna tam mohlo byt min mouky anebo malo stavnaty jablka, zkusila bych nechat ho rozlezet do druheho dne (mozna i v lednici). Anebo priste dat jen pul celozrnne a pul obycejne hladke. Nektere celozrnne mouky muzou delat tu tuhost vic nez jine.
Ahoj,skúsila som túto štrúdlu. Vydarila sa fantasticky a co je najlepšie, chutila aj synovi. Ten ju zjedol sám za deň a dožaduje sa ďalšej 😊 Škoda, že nejde pridať aj fotka.
Ahoj Zuzko, tak to jsem ráda a hned budu mít lepší večer 😉 Díky za otestování i komentář. Foto můžeš kdyžtak poslat na email [email protected] nebo na Facebooku @bajolafit, už mě to napadlo, že by to bylo dobré dávat do komentárů, ale zatím jsem to technicky nezrealizovala. Díky 😉
Štrůdl je moc dobrý , přidala jsem ořechy ☺️.