Ingredience na zdravé plněné papriky a rajskou omáčku
Masová směs
- 500 g mletého hovězího masa (min. 90 % masa, ideálně 100%)
- 1 vejce M (50 g)
- 3 stroužky česneku (15 g)
- 2 lžičky majoránky (5 g)
- 2 lžičky sladké mleté papriky (10 g)
- 1 lžička soli (5 g)
- ½ lžičky pepře (2 g)
- volitelně – 100 g uvařené rýže (můžeš vynechat)
- volitelně – mozarella light (můžeš vynechat)
Ostatní ingredience
- 6 ks paprik – cca 700 g očištěných (podlouhlých bílých, zelených, červených dle preference)
- 400 g loupaných rajčat v plechovce nebo čerstvých rajčat
- 2 ks bobkového listu
- 5 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- ½ cibule
- 200 ml vody
- 1 lžička octa
- sladidlo bez kalorií
- řepkový olej ve spreji na vystříkání pekáče (2 ml)
Postup receptu
- Papriky umyj, uřízni vršek a odstraň pomocí nožíku vnitřek se semínky. Pokud koupíš papriky pálivé, nezapomeň si nejdřív nasadit rukavice!
- Oloupej česnek a půl cibule a rozehřej troubu na 180 °C.
- Pořádně smíchej všechny ingredience na masovou směs (maso, vejce, rýži, prolisovaný česnek, majoránku, sladkou papriku, sůl, pepř) a prohnětej rukama v kompaktní hmotu. Pokud chceš papriky vytunit, můžeš do směsi přidat nastrouhanou mozarellu light.
- Směsí naplň všechny papriky a pořádně zamačkávej dovnitř. Pokud ti směs zbyde, udělej z ní malé válečky.
- Zapékací pekáček ideálně skleněný o rozměru 35 × 21 × 14 cm s víkem vystříkej řepkovým olejem ve spreji.
- Na dno pekáčku nalij rajčata z plechovky. Pokud máš čerstvá, tak je doporučuji nejdříve zbavit slupky podle tohoto návodu a pak nakrájet. Slupku bys totiž moc dobře nerozmixoval/a na omáčku. Pokud ti to ale nevadí, můžeš je tam dát celá.
- Papriky naskládej na rajčata, nahoru dej masové válečky, pokud nějaké vznikly, cibuli vcelku a do jednoho místa dej koření (bobkový list, pepř a nové koření). Zalij vodou.
- Peč přiklopené 30 minut na 180 °C, poté zvyš teplotu na 200 °C a dopeč odklopené 20 minut, aby se papriky pěkně opekly dozlatova.
- Po upečení vytáhni papriky a koření a zbylou omáčku přelij do malého hrnce a pomocí tyčového mixéru rozmixuj dohladka.
- Ochutnej a podle chuti případně dochuť octem a sladidlem.
- Podávej s rýží uvařenou v rýžovaru nebo s celozrnnými těstovinami.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené na mleté maso 100% Lidl, verzi bez rýže a mozarelly a bez přílohy.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Komentáře
včera jsem je dělal poprvé a výborné 🙂
Tak to jsem ráda, že se to povedlo, Honzo. Díky za otestování i komentář 😉