Ingredience na fit rýžový nákyp se švestkami a tvarohem
- rýže (ideálně kulatozrnná)
- nízkotučné mléko (0,5%)
- švestky (příp. blumy, jablka, meruňky, broskve, třešně, jahody, hrušky)
- skořice
- vejce
- odtučněný tvaroh (ve vaničce)
- sladidlo bez kalorií
- řepkový olej ve spreji
- mleté lněné semínko
- přírodní sladidlo bez kalorií (moučka) nebo čekankový sirup
Přesné gramáže surovin a kompletní recept najdeš v UKÁZCE z mojí knihy Fit bez diet. 👉 Stáhni si ji zde
Postup receptu – jak upéct výborný zdravý rýžový nákyp se sněhem bez cukru
- Rýži pomalu uvař v mléce na kaši. Trvá to cca 15 – 25 minut, záleží na typu rýže. Mléko musí být kompletně vsáknuté a rýže musí být měkká, takže ji ochutnej. Pokud je tvrdkavá, přilij trochu více mléka a ještě povař do změknutí.
- Rozehřej troubu na 200 °C.
- Mezitím umyj ovoce, vypeckuj, nakrájej na menší části a přidej lžičku skořice.
- Odděl žloutky od bílků a z bílků se špetkou soli ušlehej sníh pomocí ručního mixéru. Podrobný návod, jak správně vyšlehat sníh z bílků, najdeš zde.
- Smíchej žloutky, tvaroh a sladidlo (množství dle chuti, já jsem dala 2 odměrečky sukralózy) a vmíchej do rýže. Pokud neosladíš dostatečně, nevadí, dosladíš si to pak na talíři.
- Polovinu směsi dej do silikonové formy o průměru 22 cm vystříkané řepkovým olejem, pak polož nakrájené ovoce, přidej zbylou část směsi a nahoru dej sníh z bílků.
- Peč v troubě 20 minut na 200 °C, poté sniž teplotu na 180 °C a peč dalších 10 – 20 minut, dokud nebude sníh mít zlatavě nahnědlou barvu.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu na jednoduchý dietní rýžový nákyp zapečený v troubě
- Díky kulaté formě vypadá rýžový nákyp po upečení jako dort a i tak ho můžeš servírovat, ale chuťově lepší je, když si ho rozmrvíš na talíři, posypeš skořicí, lněným semínkem a práškovým erythritolem. Případně můžeš polít čekankovým sirupem nebo sirupem bez kalorií a pokud nejsi v redukci, tak klidně i troškou kokosového oleje nebo másla.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené pouze na nákyp se švestkami bez ozdob a posypání.
- Celý nákyp má cca 2 555 g, jedna porce 320 g.
Přesné gramáže surovin a kompletní recept najdeš v UKÁZCE z mojí knihy Fit bez diet. 👉 Stáhni si ji zde
Nelze vkládat komentáře.
Tak dneska jsem poprvé dělala od tebe recept.Byl supr dělala jsem rýžový nákyp jen my chyběl jeden tvaroh tak jsem k tomu dala trochu másla🙂. Zítra budou brokolicový placky. Už se na ně těším.
Ahoj Jitko, paráda, díky za otestování i pochvalu 😉 Pokud nejsi v redukci, tak občas máslo neuškodí, ale jinak bych ho nahradila radši cottage sýrem, řeckým jogurtem, nízkotučnou ricottou nebo ještě mascarpone, to je sice taky tučné, ale míň než máslo.
Tento nakyp robim pravidelne a veelmi nam chuti, dakujeme za receptik ! 😊
Tak to mám radost, Mončo, díky za pochvalu a komentář 😉
Tak jsem dělal ten fitness nákyp.Byl super.
Jen mě zarazilo,že používáte sukralozu……..vždyť je to chemické sladidlo.
Navrhoval bych nahradit sukralozu buď erythritolem nebo stevií…obě jsou přírodní.
Diky za otestovani i komentar, Jardo 😉 Sukralozu jsem pouzivala driv, ted uz delsi dobu pouzivam v receptech prave erythritol, nicmene vyhodou sukralozy je zcela bezkokurencni cena. Co se tyce zdravotni stranky, zatim nebyly prokazany negativni dopady krome mikrobiomu, takze za me, pokud se sukraloza bude stridat s jinymi sladidly, a jist dostatek probiotik, tak bych ji ve fazi diety uplne nezatracovala. Co se tyce stevie, tak jeji nahorkla chut mi nevyhovuje.
Ahoj Olinko, šel by tento nákyp upéct i bez sněhu? A pokud jo, stačil by ten čas, který je uveden před snížením teploty? A musí se upravovat doba pečení, když jsem ubrala množství na 6 porcí? Děkuji.
Ahoj Barčo, jasně, bez sněhu půjde, čas bude asi stačit kratší, ale neumím říct, kolik přesně, to budeš muset otestovat.