Obsah
Na trhu jsou různé značky i typy, které se liší nejen cenou, ale i provedením a funkčnostmi. Hrnec, který mají sousedi, nemusí být to pravé ořechové pro vás a naopak. Při výběru byste se měli orientovat především podle toho, kolik porcí naráz chcete uvařit a které funkčnosti využijete.
Podle čeho se orientovat při výběru pomalého hrnce
1. Velikost hrnce
Nejdůležitější parametr při výběru pomalého hrnce je jeho velikost. Pomalé hrnce se vyrábí o různých objemech nejčastěji od 2 do 7 litrů. Nádoba se většinou musí naplnit minimálně do poloviny a maximálně do ¾ kvůli rovnoměrnému vaření. Velikost tedy vybírejte podle toho, kolik surovin tam budete dávat, tj. kolik porcí chcete uvařit, a jak velké ty suroviny budou.
Doporučené velikosti pomalého hrnce podle porcí
Počet porcí | Objem hrnce |
---|---|
2 – 3 porce | 3 litry |
3 – 4 porce | 4 litry |
5 – 6 porcí | 5 litrů |
7 – 8 porcí | 6 litrů |
Doporučené velikosti pomalého hrnce podle typu pokrmů
Typ pokrmu | Objem hrnce |
---|---|
Velké kusy masa a drůbež, králík, kačena či husa vcelku | 6 litrů |
Dezerty, marmelády, povidla, paštiky | 2 – 3 litrů |
Také zvažte, kde hrnec v domácnosti uskladníte a kolik místa pro něj máte. Pokud byste s hrncem třeba chtěli často cestovat, počítejte, že velké hrnce jsou těžší a hůře se přenáší.
Nejprodávanější velikost pomalého hrnce je 5,7 litru.
2. Tvar hrnce
Pomalé hrnce mívají kulatý, oválný, případně hranatý tvar. Tvar vybírejte podle toho, co v hrnci budete nejčastěji vařit. Například pro celé kuře, velké kusy masa nebo třeba plněné papriky je vhodnější oválný nebo hranatý tvar. Takové hrnce mají větší plochu a vaří i o trošku rychleji než kulaté. Kulaté jsou zase dobré třeba na polévky.
3. Materiál
Vnitřní nádoba pomalého hrnce se vyrábí z kameniny, keramiky, litiny či kovu s nepřilnavým povrchem. Pokud si chcete ušetřit práci s přemisťováním surovin a také umývat méně nádobí, pak si vyberte pomalý hrnec z materiálu, který můžete dát na sporák. Po zatažení masa nebo orestování základu na plotně pak nádobu vrátíte do základní jednotky a tu zapnete. Před koupí si ale ověřte, zda jej lze dát na vaši plotnu (plyn, elektrika, indukce). V ostatních případech musíte restování vypustit anebo ho provést ve zvláštní pánvi či hrnci a pak vše přemístit do pomalého hrnce. Na sporák lze však většinou dát pouze hrnce z litiny či kovu, nicméně lidé v diskuzích považují hrnce z kameniny či keramiky za kvalitnější / lepší / vhodnější.
Některé multifunkční modely mají dokonce funkci opečení zabudovanou přímo v hrnci, takže jej ani nemusíte přemisťovat na plotnu.
Nádobu většinou můžete dát i do mikrovlnné trouby a do klasické trouby pro zapečení kůrky (snese teplotu do 200 °C).
4. Typ ovládání
Nejzákladnější pomalé hrnce mívají manuální ovládání (jeden nebo dva knoflíky), kterými ovládáte pouze základní funkce – zapnutí/vypnutí, stupeň vaření (low/high) a případně přepínač na udržení jídla teplého (keep warm). Vše musíte v tomto případě přepínat ručně, tyto modely nemívají časovač, ani automatické vypnutí. To je nevýhodné, protože nemůžete od vaření jednoduše odejít úplně pryč, ani nastavit automatické spuštění. Pokud ale býváte skoro pořád doma, pak vám manuální ovládání může stačit, pokud ho tedy nezapomenete vypínat. Výhodou u manuálního ovládání je nízká cena.
Pokud byste chtěli u manuálních pomalých hrnců časovací funkci automatického zapnutí a vypnutí, pořiďte si speciální časovací zásuvku.
Ještě jednu výhodu má manuální ovládání, a to jest, že při výpadku elektrického proudu a jeho opětovném nahození pokračuje hrnec dále ve vaření. U digitálních pomalých hrnců tomu tak není, ty se resetují a znova se nespustí.
Naproti tomu digitální ovládání nabízí mnohem lepší komfort a kontrolu. Můžete nastavit čas vaření, po jeho uplynutí se pak hrnec přepne do módu ohřevu, případně se po další hodině či dvou zcela vypne. U některých modelů lze nastavit i odložený start, tj. kdy se má hrnec sám zapnout. To je vhodné, když chcete mít po příchodu domů jídlo uvařené a teplé, nebo pro vaření v noci. Některé můžete také naprogramovat, aby určitou dobu vařily na stupeň high a pak se přepnuly na low, a některé modely také zvukově signalizují, když je dovařeno.
Před koupí se zamyslete, zda budete potřebovat časovací funkce a funkci ohřevu nebo chcete po dovaření hrnec zcela vypnout, případně si nastavit, jak dlouho bude v ohřívacím režimu. Jedná se ale o informace, které nelze zcela jednoduše vypátrat, protože je výrobci v popisech přímo neuvádí, takže je potřeba se dotazovat.
5. Příkon
Příkon ovlivňuje spotřebu elektrické energie. U pomalých hrnců se nejčastěji pohybuje okolo 160 – 250 W. Pokud chcete ušetřit za elektřinu, kupte si pomalý hrnec, který se bude pohybovat v tomto rozmezí. Platí, že čím je hrnec větší, tím je příkon vyšší. Pozor i na multifunkční hrnce, tam je příkon mnohonásobně vyšší (nad 1 000 W) .
6. Způsob zahřívání
Většina pomalých hrnců je vložená do zahřívací jednotky, která obklopuje a zahřívá celý hrnec, tj. zespodu i po stranách, což zajišťuje rovnoměrnější vaření. Některé hrnce ale mají zahřívání pouze zespodu, což může způsobovat připalování. Pak je potřeba obsah občas zamíchat, a to je kontraproduktivní.
7. Poklice
Pomalé hrnce mají nejčastěji skleněnou poklici, ale vyrábí se i plastové nebo kovové. Skleněná poklice je průhledná, takže vidíte dovnitř během vaření, aniž byste museli nadzvedávat víko. Každým nadzvednutím víka se totiž prodlužuje délka vaření. Skleněná poklice je také těžší než plastová, takže lépe udržuje teplo.
Některé poklice mají po stranách svorky, kterými poklici připevníte k hrnci. To se hodí, pokud plánujete jídlo v hrnci přenášet nebo převážet, protože se obsah nevylije. Některé poklice mají kromě svorek i madlo, takže hrnec můžete díky tomu nést v jedné ruce.
A nakonec existují ještě vyklápěcí poklice, které se hodí, když nemáte dostatek místa na odložení samostatné poklice.
8. Délka přívodního kabelu
Zkontrolujte si, jak daleko máte zásuvku od místa, na kterém budete v pomalém hrnci vařit, a při výběru pomalého hrnce si případně zjistěte, jak dlouhý je přívodní kabel. Většinou bývá dost krátký (cca 1 metr), takže budete muset případně použít prodlužovací kabel.
9. Čištění
Pokud chcete hrnec umývat v myčce na nádobí, pak si vyberte takový, který má hrnec vyjímatelný ze základní jednotky. Velké hrnce jsou o dost těžší, počítejte, že se s nimi bude hůře zacházet při umývání. Digitální ovládání se čistí lépe než manuální s knoflíky.
10. Cena
Cena pomalých hrnců na českém trhu se pohybuje průměrně od 500 Kč do 5 000 Kč. Čím více funkcí, tím je hrnec dražší. Podstata je nicméně u všech stejná – uvařit jídlo pomalu ve stabilně teplém a vlhkém prostředí. Existují i multifunkční zařízení, která umožňují pomalé vaření, vaření v páře, sous-vide, smažení, tlakové vaření apod., jejich cena je ale vyšší a mají podstatně vyšší spotřebu elektřiny. Před koupí si také případně udělejte přehled o cenách náhradních dílů, zj. vnitřní nádoby a poklice.
Značky pomalých hrnců a jejich srovnání
V následujícím výčtu neuvádím záměrně žádné multifunkční hrnce, jelikož ty mají kromě pomalého vaření ještě další funkce a jejich spotřeba už není hospodárná, což je i jeden z hlavních důvodů, proč si lidé pomalý hrnec pořizují.
CrockPot
Americká značka, která přišla na trh jako první s výrobou pomalého hrnce, původně pro vaření fazolí. Je to nejrozšířenější značka s nejširší nabídkou. U nás je v prodeji 13 modelů + jeden multifunkční. Distribuci pro ČR zajišťuje společnost Bionaire.
Manuální ovládání
Model | Objem | Porce | Příkon | Časovač | Na sporák | Do trouby | Cena | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
CSC046X | 2,4 l | 2 | 180 W | ✘ | ✘ | ✔ | Zjistit cenu | |
SCV400RD | 3,5 l | 3 – 4 | 210 W | ✘ | ✘ | ✔ | Zjistit cenu | |
CSC028X | 3,5 l | 3 – 4 | 210 W | ✘ | ✘ | ✔ | Zjistit cenu | |
CSC030X | 3,5 l | 3 – 4 | 210 W | ✘ | ✘ | ✔ | Zjistit cenu | |
CSC038X | 4,5 l | 4 – 5 | 210 W | ✘ | ✔ | ✔ | Zjistit cenu |
Digitální ovládání
Model | Objem | Porce | Příkon | Časovač | Na sporák | Do trouby | Cena | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
CSC061X | 2,4 l | 1 – 2 | 180 W | ✔ | ✘ | ✔ | Zjistit cenu | |
CSC059X | 3,5 l | 4 | 210 W | ✔ | ✘ | ✔ | Zjistit cenu | |
CSC060X | 3,5 l | 4 | 210 W | ✔ | ✘ | ✔ | Zjistit cenu | |
SCCPRC507B | 4,7 l | 5 | 220 W | ✔ | ✘ | ✔ | Zjistit cenu | |
CSC026X | 5 l | 6 | 250 W | ✔ | ✔ | ✔ | Zjistit cenu | |
SCCPBPP605 | 5,7 l | 7 | 250 W | ✔ | ✘ | ✔ | Zjistit cenu | |
CSC027X | 6 l | 8 | 250 W | ✔ | ✔ | ✔ | Zjistit cenu | |
CSC063X | 7,5 l | 10 | 320 W | ✔ | ✘ | ✔ | Zjistit cenu |
Russel Hobbs
Britská značka zaměřená na výrobu domácích spotřebičů. Vyrábí 5 modelyů pomalých hrnců + 1 multifunkční hrnec.
Manuální ovládání
Model | Objem | Porce | Příkon | Časovač | Na sporák | Do trouby | Cena | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Compact Home | 2 l | 1 – 2 | 145 W | ✘ | ✔ | ? | Zjistit cenu | |
Cook@home | 3,5 l | 4 | ? | ✘ | ✔ | ? | Zjistit cenu | |
24180 | 3,5 l | 4 | 200 W | ✘ | ✘ | ? | Zjistit cenu |
Digitální ovládání
Model | Objem | Porce | Příkon | Časovač | Na sporák | Do trouby | Cena | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Maxicook | 6 l | 8 | ? | ✔ | ✔ | ? | Zjistit cenu | |
Sous Vide | 6 l | 8 | ? | ✔ | ? | ? | Zjistit cenu |
Morphy Richards
Anglická značka zaměřená na výrobu malých domácích spotřebičů.
Manuální ovládání
Model | Objem | Porce | Příkon | Časovač | Na sporák | Do trouby | Cena | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
MR-48703 | 3,5 l | 4 | 163 W | ✘ | ✔ | ? | Zjistit cenu | |
MR-460751 | 4,5 l | 5 | 180 W | ✘ | ✔ | ? | Zjistit cenu |
Klarstein
Německá značka se zaměřením na domácí spotřebiče.
Manuální ovládání
Model | Objem | Porce | Příkon | Časovač | Na sporák | Do trouby | Cena | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
BRISTOL 35 | 3,5 l | 4 | 200 W | ✘ | ? | ? | Zjistit cenu | |
BRISTOL 65 | 5,5 l | 8 | 300 W | ✘ | ? | ? | Zjistit cenu |
Digitální ovládání
Model | Objem | Porce | Příkon | Časovač | Na sporák | Do trouby | Cena | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Bankett | 6,5 l | 9 | 320 W | ✔ | ? | ? | Zjistit cenu |
Tesla
Tesla je původem česká značka, která se zabývá výrobou elektroniky. V nabídce můžete objevit i řadu kvalitních spotřebičů do domácnosti.
Digitální ovládání
Model | Objem | Porce | Příkon | Časovač | Na sporák | Do trouby | Cena | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
SlowCook S600 | 4,7 l | 6 | 220 W | ✔ | ✘ | ✘ | Zjistit cenu |
Tristar
Nizozemská značka se zaměřením na domácí spotřebiče, spotřební elekroniku, kemping a hobby.
Manuální ovládání
Model | Objem | Porce | Příkon | Časovač | Na sporák | Do trouby | Cena | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
VS-3915 | 3,5 l | 4 | 180 W | ✘ | ? | ? | Zjistit cenu |
SilverCrest
Privátní značka Lidlu zaměřená na domácí elektroniku. Vyrábí jeden model pomalého hrnce s nejnižší cenou na trhu.
Manuální ovládání
Model | Objem | Porce | Příkon | Časovač | Na sporák | Do trouby | Cena | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
SSC 200 B1 | 3,5 l | 4 | 185 – 215 W | ✘ | ✘ | ? | Zjistit cenu |
Neprodávanější pomalý hrnec na Alze.cz je CrockPot SCCPBPP605
A jaký pomalý hrnec jsem si vybrala já?
Já nemám čas a chuť vařit každý den každý chod zvlášť. Ve fitness sice někdo preferuje tento přístup, ale mně více vyhovuje navařit si složitější (a chutnější) jídla ve větším množství a pak je mít na více dní anebo je zmrazit a vytáhnout je, až na ně mám chuť. Proto jsem chtěla hrnec větší. Dále jsem chtěla mít možnost nastavovat dobu vaření, abych mohla odcházet (tehdy jsem ještě nevěděla o časovacích zásuvkách) a cenově jsem chtěla nějaký střed.
Z USA jsem měla povědomí o značce CrockPot a jeden jejich model splňoval moje kritéria, takže volba nakonec padla na CrockPot SCCPRC507B. Koupila jsem ho na webu Alza.cz, protože tam byl nejlevnější a ještě jsem použila slevový kupón.
Už ho používám asi rok, takže můžu objektivně zhodnotit, jestli jsem udělala dobře. Myslím si, že je to takový zlatý střed, ale kdybych si mohla vybrat znovu, tak bych spíš zvolila model, který se dá dát na plotnu. Jako nevýhodu vidím krátký přívodní kabel, musím používat prodlužovačku, a poklice někdy při vaření nadskakuje a dělá trochu randál. To by správně dělat nemělo a lidé v diskuzích si na to také občas stěžují. Je možné, že hrnec vaří na vyšší teplotu, než by měl, a že je to vada modelu. Původně jsem tomu nevěnovala pozornost, ale když jsem si všimla, že o tom lidé diskutují a reklamují to, začínám o reklamaci taky uvažovat a místo toho bych koupila jiný model. Jinak je ale hrnec funkční.
A jaký bych tedy zvolila pomalý hrnec dnes? Pravděpodobně Crockpot Saute CSC026X nebo Crockpot SCCPBPP605.
Investice do pomalého hrnce se vyplatí
Pomalý hrnec je velice šikovný pomocník, obvzlášť když potřebujete vařit a přitom dělat jiné věci nebo naopak nedělat nic a spát. 🙂 Jestli uvažujete o pořízení, vřele ho doporučuji. Sama ho používám minimálně jednou týdně. Finální výběr pomalého hrnce je na vás, nicméně ať už vyberete jakýkoliv, je téměř zaručené, že výsledky budou chutnat skvěle a ušetříte čas strávený u plotny. Napište mi do komentářů, o kterých modelech uvažujete 😉
Zdroje informací
- https://www.bionaire.cz/crockpot/parametry_pomalych_hrncu.htm
- https://www.chytryvyber.cz/nejlepsi-pomale-hrnce/
- https://cz.russellhobbs.com/
- https://www.alza.cz/elektricke-hrnce-s-pomalym-varenim/18854565.htm
- https://www.mall.cz/pomale-hrnce
Komentáře
Používám 11 roků CrockPot 3,5l koupený u Bionaire, tenkrát mě stál asi 1800 Kč.
A u tohoto hrnce také poklice nadskakovala a nadskakuje. Proto jsem většinou vařila na low, to bylo nadskakování poklice minimální/ale bylo i na tomto stupni. A taky unikalo dost páry kolem poklice. Nejčastěji jsem vařila masové vývary a omáčky, a viděla jsem, že se část tekitiny vyvařilo a také páry prosytily celou kuchyň. Skvělé bylo, že jsem měla propojeno s časovací zástrčkou, takže jsem využívala hodně odložený start, aby začal vařit v noci.
Teď jsem si čerstvě koupila nový, v rozhodování mi pomohla i Vaše recenze!
Vybrala jsem si právě SCCPBPP 605.
A jsem velmi spokojená. Poklice má vychytanější těsnění, které se přicucne. Pára tak uniká pouze dvěma malými otvůrky v poklici. Páry je minimálně, tekutina mi u masového vývaru (low na 10hod) snad ani neubyla.
Hrnec má odpojitelný kabel, což je super. Jediné, co mi schází, je absence odloženého startu. Takže teď naopak více využívám high, kvůli low bych bych musela buď flámovat nebo za kuropění vstávat, abych měla v poledne vařeno.
I když jsem věděla, že mě odložený start bude scházet, tak jsem si tento hrnec koupila: jednak kvůli ceně, která šla oproti dřívějšku výrazně dolů, jednak kvůli tomu, že tak úplně nevěřím zdravotní nezávadnosti po delším používání u vnitřních nádob, které nejsou z kameniny, kamenině prostě věřím více. A vím, jak vnitřní kameninová nádoba vypadá po 11r vaření, že vnitřek je pořád ok.
Restuji v pánvi na plynu a kůrčičku, pokud je třeba, dopékám v plyn.troubě v pekáčcích z varného skla, ona je ta kameninová nádoba pěkně těžká a vyvaruji se tak jejímu nechtěnému rozbití.
A ještě napíšu jak na čistění vnitřní nádoby bez myčky: po skončení vaření, když je hrnec vyprázdněn pomocí silikonové stěrky a je na stěnách „napečeno“, do něj nasypu trochu jedlé sody + trošku teplé vody, a tou kašičku rozetřu houbičkou po vnitřku kameninové nádoby. Po asi čtvrt hodině houbičkou máchanou v teplé vodě kašičku setřu. Doleštím papírovou utěrkou.
Takže z mé zkušenosti: vždy pátrejte, zda u modelu, který chcete koupit, poklice nadskakuje nebo nenadskakuje. Rozdíl je znát, sice ten 3.5l stále používám, zejména na pečení masa, ale jsem super spokojená, že ten nový to nedělá.
U toho Crockpot CSC027X mají chybu mám ho. Je na 6 litrů a 250 W ne na 5 litrů. Dá se v tom uvařit i malé množství je výborný. SUPER
PH mám již několik let a nedám na něj dopustit. Koupili jsme si Bionare CROCK POT CSC027X – objem 6l, může se dát jak na sporák, tak vnitřní keramická nádoba i poklice do trouby. Je na digitální ovládání , což je super.
Vaříme v pomalém hrnci velmi často a mluvím v množném čísle, protože i manžel PH rád a často používá
na „chlapské “ vaření. Oceníme větší objem v případě, když přijede návštěva a pro nás dva pak můžeme vařit
opravdu jen malé množství. Další plus připisuji tomu, že se nemusím několik hodin o obsah v PH starat
a ještě se nám nestalo, že by se něco připálilo. A výsledek vaření v PH je chuťově bezkonkurenční.
Super, díky za sdílení zkušeností 😉
dekuji za rady budu uvazovat o koupi,teprve se s temito pomocniky seznamuji nedavno jsem si poridila polevkovar a horkovzdusnou fritezu a myslim jej tez potrebuji rozhodne bych chtela takovy aby mel co nejvice funkci
Mám obyčejný z Lidlu už asi 4 roky a nemůžu si ho vynachválit.
Díky za sdílení zkušenosti, Jani 😉