Obsah
Batáty jsou složením vhodnější než klasické brambory
Batáty jsou oproti klasickým bramborám sladší a o něco výživnější. Mají vysoký obsah vody, vlákniny, vitamínů i minerálů. Pokud máte možnost, dávejte ve fitness přednost spíše batátům, zejména po náročném tréninku. I když mají více cukru (zj. sacharózy) než klasické brambory a jsou dražší, mají nižší glykemický index, méně kalorií, více vlákniny a více vitamínu A a C. Výhodou nižšího glykemického indexu je, že nenastává náhlé zvýšení a snížení cukru v krvi, a tedy pak nemáte chuť na sladké. Nicméně záleží na typu úpravy a kombinaci s dalšími potravinami.
Srovnání nutričních hodnot pečených batát a klasických brambor
Množství 100 g | Batáty | Brambory |
---|---|---|
Kalorie | 90 kCal | 93 kCal |
Sacharidy | 20,7 g | 21,2 g |
Cukry | 6,5 g | 1,2 g |
Bílkoviny | 2 g | 2,5 g |
Tuky | 0 g | 0 g |
Vláknina | 3,3 g | 2,2 g |
Voda | 76 % | 75 % |
GI – pečené | 97 | 111 |
GI – vařené | 46 | 82 |
Jaké batáty použít
Na světě existuje více než 400 druhů sladkých brambor, které se liší barvou slupky, barvou dužiny, tvarem, strukturou i chutí. U nás nejčastěji koupíte červené s oranžovou dužinou nebo nažloutlé s bílou dužinou. Červené batáty jsou vhodné na vaření a pečení a žluté spíše ke smažení nebo do těst. Protože ve fitness ztěží budete hranolky smažit v oleji, sáhněte po těch červených. Ve formě pečených hranolek jsem testovala i žluté batáty, ale ty červené mi chutnají víc.
Batáty nejdéle vydrží v temnu při teplotě 14 – 16 °C, což není v lednici, protože tam je méně stupňů. Lednice batátům neprospívá, můžou ztvrdnout a změnit chuť. Skladujte je spíše ve spíži.
Nejideálnější je připravovat batáty vařením ve slupce, protože vaření je šetrnější vůči glykemickému indexu a pod slupkou je nejvíce výživných látek. Tu odstraníte až po uvaření. Nicméně mně batáty nejvíce chutnají ve formě hranolků upečených v troubě, takže se musí předem oloupat a nakrájet. Můžete je ale zkusit upéct a sníst i se slupkou.
Jak nakrájet batáty na hranolky
Krájení batátů vám může dát zabrat, protože batáty jsou syrové velice tvrdé. Kvalitní velký ostrý nůž je základ. Tupým nožem tvrdé batáty opravdu nenakrájíte anebo je budete pižlat půl dne. Dřív jsem neměla dobré nože a krájení mě strašně zdržovalo. Dále je potřeba kvalitní velké prkénko, ideálně dřevěné, které nebude ujíždět. A základní princip spočívá v rozkrájení na menší části a krájení shora.
Postup, jak nakrájet tvrdé batáty na hranolky
- Batátu oloupejte (ale nemusíte – mně více chutnají bez slupky), umyjte a pomocí velkého ostrého nože odkrojte boční špičaté části.
- Batátu přepulte (naširoko, nikoliv podélně). Pomozte si druhou rukou, kterou zatlačte na ostří.
- Každou polovinu postavte širší stranou na podložku a znovu přepulte. Opět si pomozte druhou rukou.
- Pak každou část rozkrájejte opět řezem shora za pomocí druhé ruky na tenší plátky, většinou vyjdou 3.
- Každý plátek pak položte na podložku celou plochou a rozkrájejte na špalíčky. To už půjde snadněji. Opět vzniknou zhruba 3 z každého plátku.
- Takto nakrájejte i druhou polovinu brambory a pak všechny ostatní.
Přečtěte si také, jak upéct batátové hranolky.
Moje další oblíbené recepty z batát
Zdroje informací
- http://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/bataty-neboli-sladke-brambory-a-zdravi-plne-antioxidantu-i-mineralu/
- http://fitness-fight.cz/bataty-sladke-brambory/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Sweet_potato
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Glykemick%C3%BD_index
- http://nutritiondata.self.com/
- http://www.bataty.cz/odrody
- https://rungo.idnes.cz/bataty-vs-brambory-0af-/behani.aspx?c=A150824_094228_behani_onr
- http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2667/2
- http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2770/2
Komentáře