Ingredience na zdravé Honzovy buchty bez cukru
- celozrnná špaldová mouka
- hladká špaldová mouka
- droždí
- mléko
- vejce
- řepkový olej
- přírodní sladidlo bez kalorií
- sůl
- citrónová kůra
- tvaroh
- vanilkový extrakt
Přesné gramáže surovin a kompletní recept najdeš v UKÁZCE z mojí knihy Fit bez diet. 👉 Stáhni si ji zde
Proč je kynuté pečivo zdravé a vhodné i při hubnutí?
Postup receptu – jak udělat domácí zdravé Honzovy buchty
- Vejce a mléko vytáhni alespoň 30 minut předem z lednice a nechej zahřát na pokojovou teplotu.
- Mouku prosej přes jemné sítko, odeber čtvrtinu a do zbylé části vmíchej droždí.
- Do mléka přidej vejce, olej, sladidlo, špetku soli a citrónovou kůru, smíchej, a pak postupně přisypávej mouku s droždím a případně i odebranou čtvrtinu mouky, dokud nevypracuješ vláčné kompaktní těsto. Mouky může jí být potřeba méně anebo i více, záleží na savosti mouky a hustotě ostatních surovin. Těsto musí být vláčné, ne tuhé ani moc lepivé.
- Dobře vypracované těsto přikryj utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechej v teple kynout, dokud nezdvojnásobí objem (cca 1 hodinu). Můžeš použít urychlovač kynutí.
- Mezitím si připrav náplň. Tvaroh smíchej se sladidlem, troškou citrónové kůry a vanilkovým extraktem. Ochutnej a podle chuti případně přislaď. Dej chladit do lednice.
- Jakmile bude těsto vykynuté, vyválej ho do velkého čtverce a rozřež na 16 stejně velkých čtverečků. Na každý čtvereček dej cca 15 g náplně, spoj vždy protilehlé rohy tak, abys náplň zabalila, a vytvaruj bochánek.
- Bochánky naskládej na pekáč vystříkaný řepkovým olejem o rozměru 23×23×6 cm. Pekáč přikryj a nechej ještě 30 minut na teplém místě kynout.
- Rozehřej troubu na 180 °C a buchty peč 45 minut. Nechej vychladnout a pocukruj moučkovým sladidlem bez kalorií.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu na fitness Honzovy buchty s celoznného mouky
- Mléko musí být vlažné, v žádném případě horké, to by usmrtilo kvasnice.
- Tvaroh je potřeba použít co nejtužší, aby se dal dobře zabalit do těsta. Tvaroh ve vaničce je moc tekutý a bude vytékat.
- Vydrží v lednici minimálně týden, ale je nutno je před konzumací ohřát v mikrovlnné troubě, aby změkly. Myslím, že půjdou i zmrazit, ale netestovala jsem.
- Počítej, že tato sranda je poměrně pracná, ale vyrobíš si fitness svačinu na několik dní. Nebo je můžeš zakusovat na snídani k jogurtu a ovoci.
Přesné gramáže surovin a kompletní recept najdeš v UKÁZCE z mojí knihy Fit bez diet. 👉 Stáhni si ji zde
Komentáře
výborné, nikdy se mi ze špaldy nic pořádného nepodařilo upéct, i když jsem váhala, nakonec jsem je zkusila a moc děkuji za úžasný recept, buchty byly do hoďky fuč 😀
Super, diky za pochvalu. Zrovna se brzo na ne taky chystam, ze je prefotim 🙂 Tehda jsem jeste moc neumela zachazet s kynutym testem totiz.
Vyzerajú skvele, len som nepostrehla načo je využitá tá 1/4 múky?
Díky za pochvalu i upozornění na nesrovnalost, Simčo 😉 Zbytek mouky je v bodu 3, akorát jsem to nenapsala moc šťastně 🙂 Spravím to, ale podstatou je, že těsto musí být akorát vláčné. Pokud použijete všechnu mouku naráz, může být moc tuhé, jelikož každá mouka má jinou savost a ostatní přísady jinou tekutost. Tedy je možné, že ta čtvrtina nebude potřeba nebo jen část nebo i více.
Výborný, opravdu nemají chybu. Já jsem teda potřebovala spotřebovat droždí v kostce, takže jsem dala půl kostky (půl kostky = jedno 7 g sušené droždí) a povedlo se to i s tím a mouku jsem neměla špaldovou hladkou, takže mám kombinaci hladké bílé mouky + hladké špaldové celozrnné.
Jsou výborné a vláčné, do tvarohu jsem přidala trochu džemu 😀
Super, díky za otestování i pochvalu, Jani 😉
Mňam mňam mňam. Já jen dávám trochu více náplně protože tvaroh miluji 😋