Ingredience na zdravé celozrnné sušenky bez cukru
Suché ingredience
- 90 g celozrnné pšeničné mouky
- 40 g celozrnné žitné mouky
- 20 g celozrnné špaldové mouky
- 20 g ovesných vloček
- 40 g proteinového prášku čokoládového
- 1/2 lžičky holandského kakaa (3 g)
- 1/2 lžičky jedlé sody (3 g)
Mokré ingredience
- 1 ks vejce M (50 g)
- 70 g banánu
- 40 ml řepkového oleje (příp. kokosového oleje extra panenského)
Ostatní
Postup receptu – jak udělat nízkotučné celozrnné sušenky a lá Dobré ráno
- Ovesné vločky rozmixuj nahrubo pomocí mixéru se sekáčkem, aby z nich nebyla úplná mouka. Čokoládu také rozmixuj na hrubější kousky nebo nakrájej nožem.
- Smíchej všechny suché ingredience na těsto, zvlášť mokré a pak vše dohromady.
- Ochutnej a podle chuti přislaď sladidlem bez kalorií.
- Vypracuj kompaktní nelepivé těsto, pokud se lepí, přidejte trošku mouky. Nakonec zapracuj kousky čokolády.
- Nechej v ledničce chvíli tuhnout a předehřej troubu na 180 °C.
- Těsto rozkrájej na 4 části, vyválej dotenka (cca 5 mm) a vykrajuj sušenky libovolného tvaru, já jsem vykrajovala kolečka o průměru 8 cm, malá kolečka a srdíčka.
- Vyskládej na pečícím papírem vystlaný plech a pečte 7 minut na 180 °C.
- Podávej s bílým jogurtem, který můžeš naředit kefírem a osladit sladidlem bez kalorií nebo ovocem.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu na zdravé sušenky bez cukru
- Můžeš udělat i světlou verzi. Stačí použít vanilkový protein, místo kakaa dát skořici a místo čokolády ořechy.
- Tyto domácí zdravé BeBe Sušenky můžeš použít i jako základ korpusu na cheesecaky, třeba borůvkový.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny pouze na sušenky.
- Skladuj v uzavíratelné ideálně papírové krabičce ve spíži, kde vydrží 7 – 8 dní. Pokud je chceš skladovat déle, měj je v lednici, ale počítej, že navlhnou.
- Celá várka je asi 400 g. Nutriční hodnoty na 100 g: 344 kcal / 15 g B /34 g S / 5 g C / 15 g T / 6 g V.
Komentáře
Jééé, ty vypadají luxusně, ještě i s tím logem, to musím zkusit 🙂
Vypadají skvěle
Ahoj Oli, mohla bych je zkusit upéct jen ze špaldové mouky a ovesné vločky použít jemné? Protein bych nahradila moukou. A určitě navýším dávku všech surovin, protože mám ráda, když je sušenek hodně.
Ahoj Barčo, jasně, zkus to tak, jak navrhuješ, takže jenom ze špaldové, ovesné vločky jemné (ale taky bych rozmixovala) a protein nahradit špaldovou moukou nebo dalšíma rozmixovanými vločkama. Těch mokrých ingrediencí bude asi potřeba trochu více nebo méně (dávej to tam postupně). A pak kdyžtak napiš, jaks to teda přesně udělala a jestli se to povedlo 😉
Dobře Oli, napíšu. Sice nevím, kdy je budu péct, ale zkusím nezapomenout a napsat ti.
Nebo co myslíš? Protein nepoužívám, ani ho doma nemám, ale co by bylo lepší? Nahradit ho moukou nebo ho můžu úplně vynechat? Díky.
Oli, mám ještě jeden dotaz. Jak to mám udělat se sodou, když chci dělat dvojitou dávku? Mám nechat půl lžičky nebo mám dát celou? U těch kypřicích látek nikdy nevím.
Všechny ingredience zdojnásobit, tedy i kypřící prášek 😉
Už je mi to trošku trapné, ale ještě něco mě napadá. Nemám mixér se sekáčkem, abych rozmixovala ovesné vločky. Stačilo by to i rozmixovat jenom lehce nebo by pomohlo potlouct je trošku ve hmoždíři?
Ani žádný jiný mixér nebo nějaký mlýnek, který dokáže pomlít vločky? Jestli ne, tak nejlepší by bylo koupit ovesnou mouku už pomletou. Můžeš tam zkusit dát i ty nějak méně rozmělněný, ale ta konzistence nebude shodná, takže budeš muset poexperimentovat.
Jo, to jo. Mixér, který vločky pomele na mouku mám, ale ty máš v receptu nasekat nahrubo. Mouku tam klidně dám.
Jo tak, už to chápu. No jestli máš mixér, tak to přece můžeš rozmixovat nahrubo, stačí míňkrát zatočit nebo mixovat jenom chvilku nebo tvůj tak nefunguje? Jde o to, aby tam nebyly celý vločky. Pokud ti nejde mixovat nahrubo, tak to prostě namixuj najemno anebo tam dej ovesnou mouku 🙂
Dobře, zkusím je rozmixovat nahrubo nebo tam prostě dám vločky rozmixované najemno. Díky za rady.
Pekla jsem rovnou ze dvou dávek a přidala trochu medu, protože jsme rodina včelařů. Nedala jsem protein ale nahradila ho celozrnnou moukou. Vykrajovala jsem kolečka a měsíčky, krásně se povedly a i přes to, že v nich není příliš tuku, byly křupavoučké😋. Už se těším na svačinku 👍
Paráda, díky za otestování i inspiraci na obměnu, Kači 😉