Ingredience na zdravý domácí krtkův dort – těsto a náplň
- ovesná mouka
- kakao
- kypřicí prášek do pečiva
- fazole
- jablečné pyré
- mléko
- vejce
- banány
- tvaroh
- krémový sýr light (cream cheese)
- vysokoprocentní čokoláda bez cukru
- citrónová kůra
- přírodní sladidlo bez kalorií
Přesné gramáže surovin a kompletní recept najdeš v ukázce z mojí e-kuchařky Fitness čokoholik. Stáhni si ji zde
Postup receptu – jak upéct fit krtkův dort bez cukru
- Krémový sýr vytáhni alespoň půl hodiny předem z chladničky a nech zahřát na pokojovou teplotu.
- Rozehřej troubu na 180 °C.
- Odděl žloutky od bílků az bílků vyšlehej tuhý sníh pomocí ručního šlehače. Podrobný návod, jak správně vyšlehat sníh z bílků, najdeš zde.
- Fazole zbav vody, proper a rozmixuj společně s jablečným pyré v mixéru se sekáčkem.
- Smíchej zvlášť suché ingredience na korpus, zvlášt mokré, pak dohromady, ochutnej a podle chuti přislaď sladidlem bez kalorií. Nakonec lehce vmíchej sníh z bílků.
- Těsto nalij do kulaté formy o průměru 18 – 20 cm vymazané kokosovým olejem pomocí mašlovačky. Jiný typ formy vespod vystel kolečkem z pečicího papíru.
- Peč 40 – 60 minut na 180 °C. Otestuj zapíchnutím špejle, těsto by se nemělo téměř vůbec na špejli lepit. Pokud se lepí, ještě dopeč. Můžeš případně přiklopit alobalem, aby se vršek nespálil.
- Mezitím připrav krém rozmixováním tvarohu, krémového sýru a sladidla. Přidej citrónovou kůru, čokoládu nasekanou nadrobno, ochutnej a podle chuti doslaď sladidlem bez kalorií. Dej tuhnout do chladničky.
- Hotový korpus nech chvíli vychladnout, pomocí lžíce vydlabej vnitřek a nakrájej nadrobno. Dávej pozor, ať neuděláš do korpusu díru naskrz.
Banány zbav slupky a naskládej je do vydlabaného korpusu od obvodu do středu. Některé banány budeš muset nakrájet na menší části. - Banány natři vychlazeným krémem a nahoře posypej zbytkem korpusu. Nech ztuhnout v chladničce ideálně do druhého dne.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
Poznámky k receptu na fit krtkův dort
- Čím bude forma menší, tím bude dort vyšší. Já jsem použila silikonovou formu o průměru 23 cm a dort mi nevznikl moc vysoký. Doporučuju formu menší.
- Krém by měl být co nejtužší, jinak nebude na dortu moc držet. Pokud máš moc tekuté ingredience, můžeš zkusit přimíchat ztužovač, želatinu nebo bramborový škrob.
- Pokud chceš dort méně banánový, naskládej na korpus jenom horizontální půlky banánů.
- Pokud by byl korpus vevnitř nedopečený, po vydlabání ho dej na pár minut dopéct do mikrovlnné trouby.
- Pokud se ti nepodařilo dort dostatečně osladit, můžeš ho při servírování polít čekankovým sirupem.
Kompletní recept najdeš v ukázce z mojí e-kuchařky Fitness čokoholik. Stáhni si ji zde
Komentáře