Ingredience na fitness granolu bez cukru
- 180 g ovesných vloček
- 30 g proteinového prášku čokoládového
- 2 lžičky kakaa 100% (10 g)
- špetka soli
- 1 zralý banán (120 g bez slupky) nebo 120 g jablečného pyré bez cukru
- 20 g čekankového sirupu (příp. med)
- 60 g vlašských ořechů (nebo jiných)
- 40 g vysokoprocentní čokolády bez cukru
- 30 g goji
Chceš ušetřit za ořechy, sladidla a mouky? Kde koupit nejlevněji
Video – jak upéct domácí fit granolu
Postup receptu – jak udělat zdravou granolu
- Troubu předehřej na 160 °C.
- Banán rozmačkej vidličkou a dobře rozmíchej.
- Smíchej ovesné vločky, protein, kakao, špetku soli a přidej rozmačkaný banán a čekankový sirup. Pořádně promíchej.
- Vystel plech o rozměru 26 × 38 cm pečícím papírem a ovesnou hmotu na něj rozprostři tak, aby vznikla co nejtenší vrstva.
- Peč 20 minut na 160 °C, poté vytáhni, dobře promíchej a dej péct na dalších 10 – 20 minut. Kontroluj, aby se granola nespálila.
- Po dopečení nechej granolu vychladnout, znovu pořádně rozděl na menší části a vmíchej nasekanou vysokoprocentní čokoládu, nasekané ořechy a goji.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k recepty na zdravou domácí granolu bez přidaného cukru
- Obecně můžeš do granoly dát ingredience podle vlastní preference, ale je potřeba, aby tam bylo něco tekutého, co je spojí.
- Čekankový sirup lze vynechat, granola není pak tak „zpečená“.
- Pokud po prvním upečení nejde granola jednoduše promíchat, použij ostřejší tvrdší nástroj, kterým ji rozděl na malé části (např. kovovou kuchařskou špachtli nebo kovovou obracečku).
- Ořechy doporučuju dát až po upečení granoly, jelikož by mohly pečením zhořknout. Pokud chceš lépe kontrolovat množství tuku, tak je tam nevmíchávej vůbec a přidávej si ořechy do granoly až zvlášť před jezením.
- Doporučuji jíst s bílým řeckým jogurtem nebo tvarohem zředěným vodou, mletým lněným semínkem, ovocem a případně dosladit čekankovým sirupem.
- Doporučuju udělat rovnou dvojitou dávku.
- Skladuj v suchu v uzavřené nádobě, ideálně papírové. Vydrží minimálně 14 dní.
- Celá dávka je cca 500 g, jedna porce je 50 g.
Komentáře
Super. Doma jsem si šplhla, jen jsem nedala protein (ještě na něj čekám) a Goji (tu jsem sehnala po dokončení). Ale dala jsem chia, sušený banán a plátky kokosu. Zítra budu zkoušet další recepty už se moc těším…