Recepty vychází ze základních potravin, které se dají koupit běžně v obchodě a které jsou typické pro většinu mých receptů na tomto webu tak, aby jejich výroba nezruinovala peněženku. Asi 10 % surovin je méně typických a cenově náročnějších, ale ve většině případů je lze nahradit. Obecně záleží na preferenci, jestli chce člověk víc hubnout/nepřibírat nebo víc ušetřit. 🙂
Suroviny
1. Sladidla
V receptech používám převážně sladidlo, které aktuálně považuju ze nejvíce zdravotně bezpečné, a to je erythritol. Nicméně není erythritol jako erythritol co se týče konzistence, sladivosti a chování. Po otestování několika značek jsem přišla na to, že téměř totožné vlastnosti jako cukr má značka Sukrin. Alternativně můžeš vyzkoušet ještě tuto značku, která je levnější. Také vše před pečením nebo použitím ochutnávej, jestli je to ideálně sladké (každá značka erythritolu má jinou sladivost).
Pokud erythritol neznáš – jedná se o přírodní sladidlo bez kalorií (cukerný alkohol), které se vyrábí přirozenou fermentací glukózy, zj. z hroznů. Oproti cukru má takovou jakoby ledovou chuť. Mně osobně nevadí, ale někomu to nemusí vyhovovat, třeba mně nevyhovuje vůbec chuť stévie, proto ji nepoužívám, ale tu taky považuju za bezpečnou.
Používám tyto formy Sukrinu
- Práškové – Sukrin Icing (Melis) – růžový obal anebo levnější značka zde
- Krystal – Sukrin krystal – červený obal anebo levnější značka zde
Další sladidla, která používám v některých receptech
Lze tyto sladidla nahradit?
Pokud bys chtěla ušetřit za sladidlo, pak nejvýhodnější cenově a chuťově velice podobná cukru je sukralóza. Ale používá se naprosto odlišně než cukr, protože je 600x sladivější. Pokud nepotřebuješ hubnout, můžeš klidně použít i normální cukr. Případně sladidlo, na které jsi zvyklá, ale jak píšu výše, u některých receptů ti nemusí dané sladidlo fungovat nebo se musí dát v jiném množství, pak už záleží na tvém experimentování. Čekankový sirup lze nahradit medem, ale navýšíš kalorie a snížíš vlákninu.
2. Proteinový prášek
V receptech, kde je protein, používám proteinový koncentrát od MyProtein. Velmi dobré složení má ještě značka Vilgain. Opět platí, že není protein jako protein, co se týče obsahu bílkovin a toho, jak se následně chová. Proto doporučuju používat totožný. Při použití jiné značky či typu se opět výsledek nemusí podařit stejně jako mně.
Pokud nechceš kupovat velká balení proteinu, můžeš si koupit jenom vzorky. U některých receptů budou stačit.
V receptech používám tyto příchutě proteinu:
- Čokoláda
- Vanilka
- Kokos
- bez příchuti
Pokud maximálně lpíš na co nejdravější variantě, můžeš používat protein bez příchuti, kde nejsou přidaná žádná sladidla, a doslazovat výsledek podle svých potřeb sladidlem, které používáš.
Jak nahradit protein?
Pokud nechceš protein používat, lze ho nahradit stejným množstvím ochucené ovesné mouky (vanilkové nebo čokoládové), případně obyčejné ovesné mouky, kterou přisladíš, nicméně náhradou proteinu za mouku se ochudíš o bílkoviny a navýšíš sacharidy.
3. Mouky
Celozrnná pšeničná nebo špaldová mouka
Koupíš téměř ve všech běžných obchodech, případně i on-line, například pšeničná tato a špaldová tato.
Ovesná mouka
V receptech používám ochucenou ovesnou mouku od MyProtein (vanilkovou a čokoládovou), jelikož má lepší konzistenci a chuť než klasická ovesná mouka. Nicméně můžeš ji nahradit klasickou ovesnou moukou, případně perfektně rozmixovanými ovesnými vločkami na prach. Takto mele například Nutribullet. Vzniklou mouku musíš pak ještě osladit, protože ochucená ovesná mouka už je ideálně oslazená.
Slevový kód až 50 % pro e-shop MyProtein: BAJOLA
Kokosová mouka
U pár receptů jsem použila i kokosovou mouku, kterou koupíš například zde.
4. Ořechy, semínka a sušené ovoce
Ořechy a sušené ovoce jsou při vánočním pečení jednou za základních surovin. Budeš potřebovat následující nepražené a nesolené:
- vlašské ořechy
- lískové ořechy
- kešu ořechy
- mandle (celé se slupkou)
- pistácie
- chia semínka
- strouhaný kokos jemný
- datle
- datlová pasta
- sušené meruňky bez cukru
Ořechy, semínka a další zdravou výživu doporučuju koupit v e-shopu VitalCountry. Mají opravdu velice nízké ceny.
5. Mléčné výrobky
Tvaroh
Téměř u všeho používám tvaroh ve vaničce, pouze u krémů doporučuju spíš tvaroh v alobalu, protože ten bývá tužší a u krému je potřeba, aby byl co nejtužší. Pokud jsi mimo ČR, kde se tvaroh neprodává, můžeš použít tuhý řecký jogurt, např. značka Fage. Tvaroh ve vaničce můžeš případně nahradit řeckým jogurtem.
Řecký jogurt
Řecký jogurt 0% koupíš v každém supermarketu, například značka Milko nebo Pilos. Řecký jogurt můžeš případně nahradit tvarohem ve vaničce.
Krémový sýr – cream cheese
Například Goldessa light z Lidlu nebo Cream Cheese Spread light K-Classic z Kauflandu.
6. Čokoláda
Doporučuju používat vysokoprocentní čokoládu (alespoň 70%) ideálně bez cukru, například tato. Alternativně je možné použít proteinovou čokoládu nebo hold nějakou s cukrem. Bílou čokoládu bez cukru najdeš zde.
7. Pyré
- Jablečné pyré bez přidaného cukru (příp. jablečná přesnídávka anebo si udělat domácí pyré povařením a rozmixováním jablek)
- Dýňové pyré
- Pyré z červené řepy
8. Další suroviny
- Vanilkový extrakt
- Marmeláda bez přidaného cukru
- Arašídové máslo bez cukru (smooth)
- Kokosový olej
- burizony
Kuchyňské potřeby
1. Formy a formičky
- Forma na biskupský chlebíček 10 × 20 × 6 cm
- Pečící forma 25×17 cm
- Vykrajovátko kulaté – průměr 5 cm
- Vykrajovátka na linecké a perníčky
2. Cukrářské vychytávky
3. Elektrické spotřebiče
4. Ostatní
Přečti si také 6 tipů, jak si usnadnit čtení receptů na mobilu a tabletu
A teď hurááá na první fitness cukroví. Budu ráda, když mi pošleš výsledek nebo mě označíš na sociálních sítích @bajolafitcz. 😉
Nelze vkládat komentáře.