Už několikrát se mi stalo, že jsem buď dostala vlašské ořechy vcelku anebo si je koupila v supermarketu, protože jsou levnější, ale neměla jsem louskáček na ořechy. Půjčovala jsem si ho od sousedů a měla z toho rozbolavělý ruky. Někdy nebyli sousedi doma, tak jsem je rozbíjela paličkou na maso 🙂 a skořápky lítaly po celé kuchyni.
Potřebujete jenom špičatý nožík
Pak mi ale jednou kamarádka ukázala velice vychytaný způsob, jak je louskali dříve babičky pomocí špičatého nožíku. Nevěřila jsem, že to může být tak jednoduché. Od té doby je nelouskám jinak. Skořápky nikde nelítají a ruce mě taky nebolí.
Jak na to?
Ořech stačí natočit širsím spojem k sobě, strčit do něj nožík a pak ho pootočit o 90 stupňů. Křup a ořech je otevřený! Pak už ořechy jenom vytáhnete. Někdy vypadnou volně samy a někdy je stačí nožíkem podebrat a vyloupnout. Mrkněte na video nahoře a bude vám to jasné.
Komentáře
Záleží na druhu ořechů,taky to dělám nožem, ale některé musím louskáčkem, protože nejde ani rozpůlit
Je to tak, některé nejdou rozlousknout
Souhlasím že záleží na ořechu. Některé jdou a jiné nejdou
Tento způsob je možný jen u některých druhů vlašských ořechů. Jeho nevýhoda je, že je strašně pomalý a dost z něho bolí konečky prstů. Většinou ořech nožíkem rozloupnete na dvě poloviny, ale ořech z té poloviny už nedostanete ani nožíkem, nebo jen ořechovou drť.
Díky za vysvětlení / doplnění, Pepo, to jsem nevěděla 😉
Právě jsem na tento způsob objevila a pořídila nožový louskáček od Tescomy, který by měl být myslím pohodlnější a účinnější než nůž – není ostrý a je zakřivený (vznikne větší páka na ořech) a navíc by měl díky napomoci i vyjmutí ořechu. Tak jsem zvědavá na účinnost, až otestuji…
To neznám. Díky za tip 😉