Proč vůbec kůži z masa odstraňovat?
Pokud potřebujete zhubnout, musíte omezit příjem energie. 1 gram tuku má 9 kCal enerige, což je víc než dvakrát více než mají sacharidy a bílkoviny, které obsahují v jednom gramu jen 4 kCal energie. Z toho logicky plyne, že nejrozumnější strategie je omezit tuky. Horní dvě vrstvy kůže (pokožka a škára) sice tuk neobsahují, ale třetí vrstva – podkožní vazivo – je skladištěm tuku.
100 g syrové kuřecí kůže obsahuje zhruba 30 – 40 g převážně nasyceného tuku a průměrně 350 – 400 kCal.
Možná vás napadne kůži odstranit až po tepelném zpracování, ale v tomto případě se část tuku stejně dostane do pokrmu. Pokud kůži odstraníte ještě před vařením, uděláte lépe. Samozřejmě nezapomeňte odstranit i všechen viditelný tuk, který objevíte pod kůží.
Na druhou stranu ale syrová kuřecí kůže obsahuje průměrně 15 g bílkovin ve 100 g a velmi zdravotně prospěšný kolagen. Takže pokud nepotřebujete hubnout, nemusíte se kůži vyhýbat jako čert kříži, občas si klidně kůži dejte! Anebo ji sundejte až po upečení. Není asi potřeba zmiňovat, že tuk dává všemu mnohem lepší chuť a šťavnatost. 🙂
Jak odstranit kůži z kuřecích stehen
- Můžete použít pomůcky, které máte na 99 % doma – gumové rukavice nebo kuchyňské utěrky. Doporučuji metodu s gumovými rukavicemi.
- Nasaďte si gumové rukavice a stáhněte kůži ze širší části stehna až ke kůstce, kde pak silně zatáhněte kůží směrem dolů, viz video níže.
- Pokud nemáte gumové rukavice, tak stáhněte kůži rukou až ke kůstce a pak si pomozte kuchyňskou utěrkou, díky které vám nebudou prsty po kůži klouzat. Pokud si nechcete zašpinit ruce, použijte papírovou utěrku na celý proces.
- Pokud je na mase viditelný tuk i po odstranění kůže, ten odřežte pomocí nože.
Komentáře
Díky moc za video, vypadá to jednoduše.
Chtěla bych se ale zeptat na něco jiného. Ráda jím humus a i když bílé pečivo téměř nekupuji, humus jím vždy s rohlíkem. Vím, že to není ideální, ale něco k tomu humusu potřebuji a přikusování syrové zeleniny k tomu mi moc nevyhovuje. Vím, že s k humusu jí různé pita placky atd., ale když je nemám po ruce? Neměla bys nějaký nápad? Moc díky. Veronika
Ahoj Verco, s hummusem opatrne, je hodne tucny a velice jedoduse se da sporadat fura kalorii a ani si toho clovek nevsimne 🙂 Jako prilohu si bud muzes napect vlastni celozrnne rohliky a ty si zamrazit (recept mam na webu), nebo klikne celozrnnou pitu nebo ruzne jine celozrnne pecivo, ktere mam na webu, kazdopadne pokud to ma byt neco kupovaneho, tak to muze byt taky libovolne celozrnne pecivo, celozrnne tortilly nebo celozrnna pita, tu mivaji na recky tyden v Lidlu. Ohledne celozrnnosti si kdyztak precti clanek o moukach, kde to vysvetluju. Jinak v USA je oblibeny rapikaty celer, ktery se nakraji na spalicky a pak jima nabira hummus.