Obsah
Jak poznat, že je ananas ideálně zralý
Kupujte ideálně zralý ananas. Nezralé plody obsahují zvýšené množství kyselin, které mohou narušovat zubní sklovinu. Ananas přestává dozrávat už po utržení ze stromu, doma tedy nedozraje, takže vybírejte ananas dobře. Zralost ananasu zjistíte podle několika znaků:
- Vůně – k ananasu přičichněte, pokud je vůně sladká, svěží, ananasová, tak je ananas určitě dobrý a čerstvý
- Barva – podívejte se pořádně na celý ananas i zespod, ananas by měl být žlutý nebo alespoň mít nažloutlou spodní část, listy by měly mít tmavě zelenou barvu bez hnědých skvrn, také zkontrolujte, jestli někde není plíseň
- Pevnost – ideálně zralý ananas je pevný na omak, ale trošku pruží, pokud je měkký nebo kašovitý, je přezrálý
- Vytržení listu – ze středu listové části vytrhněte jeden list, pokud to jde velice jednoduše, je to známka zralosti
3 metody, jak oloupat ananas – video postup
Čerstvý ananas má pevnou slupku s oky, tvrdou spodní a vrchní část (s listy) a dřevnatý střed. Všechny tyto tvrdé části je potřeba odstranit. Existuje na to několik metod. Metody, při kterých se odkrajuje slupka i s oky je nejrychlejší, ale odstraní se tím i více jedlé části. Oka se dají odstranit i diagonálním vyřezáním, ale je to více práce.
Metoda s ponecháním listů
- Ananas postavte na pevné prkénko, chyťte ho za listy a pomocí velkého ostrého nože postupně odřezávejte slupku shora dolů. Vždy mírně pootočte a odřezejte další část.
- Jakmile je slupka odřezaná kolem dokola, položte ananas horizontálně a odřežte spodní část ananasu a hned poté vrchní část s listy.
- Nyní zbývá odstranit dřevnatou část uprostřed ananasu. Ananas rozpulte podélně a vzniklé poloviny znovu rozpulte podélně. Z každé čtvrtky pak vyřežte středovou část.
Metoda s uřezáním listů
Postup je téměř totožný jako v první metodě, pouze se vrchní i spodní část ananasu nejdříve odřežou a pak terpve se odřezává slupka.
Metoda diagonálního vyřezání oček
Touto metodou se dokonale odstraní ostnatá očka, ale je to pracnější.
Tvrdá tmavá očka, která zbydou po odřezání slupky, můžete také vyrýpnout hrotem od škrabky na brambory.
5 způsobů, jak nakrájet ananas
V následujícím videu (anglicky) se podívejte, jak nakrájet ananas na kostičky, na kulaté plátky s otvorem, jak udělat ananasovou loďku, jak nakrájet ananas dekorativně a jak udělat pomocí spiralizéru ananasovou spirálu.
Jak skladovat ananas
Zralý ananas spotřebujte co nejdříve. Při pokojové teplotě vydrží pár dní. Optimální teplota pro jeho skladování je 10 –15 °C v suché spíži. Nedávejte ho do lednice. Ananas nemá rád nízké teploty, potřebuje teplotu alespoň 5 °C, jinak se na něm začnou tvořit hnědé skvrny a rychle se zkazí.
Očištěný a naporcovaný ananas skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě 3 – 5 dnů. Můžete ho případně i zamrazit, po rozmrazení už ale nebude mít ideální chuť, vůni a strukturu. Dá se ale využít na přípravu zmrzliny, smoothie a teplých pokrmů.
Na co využít ananas
Samozřejmě nejzdravější je jíst ho čerstvý. Doporučuju dát ho například na vafle, lívance nebo palačinky. Nebo ho můžete zalít pudingem. Dá se z něj udělat i ananasová zmrzlina.
Čerstvá ananasová šťáva je vhodná na marinování tuhého masa, ale nemarinujte ho příliš dlouho nebo se maso rozpadne.
Pozor, nedělejte z čerstvého ananasu želatinu, protože bromelin zabraňuje želatině ztuhnout. Jestli chcete dělat želatinové dezerty s ananasem, buď ananas nejprve uvařte nebo použijte kompotovaný.
Povařením nad 45 °C se z ananasu ztrácí bromelin, nicméně i přesto se s oblibou používá na grilování a vaření, a to naslano i nasladko. Skvělá je kombinace ananasu s kuřecím masem a kari anebo upečený na pizze.
Moje 3 oblíbené fitness recepty s ananasem
Zdroje informací
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Ananas
- https://www.idnes.cz/hobby/domov/ananas-porcovani-nakup-jak-usetrit.A131219_182654_hobby-domov_mce
- https://www.youtube.com/watch?v=pr7-aJRJ9Ik
- https://www.wikihow.cz/Jak-nakr%C3%A1jet-ananas
- https://www.youtube.com/watch?v=hoR6j5dCq18
- https://www.youtube.com/watch?v=1er9uLIK8L8
- http://skladnicka.cz/jak-skladovat-ananas/
- http://www.spektrumzdravi.cz/lecive-potraviny/ananas/pestovani-a-skladovani-ananasu
- https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-zbyly-ananas-tipy-recepty.html
- https://www.vitalia.cz/clanky/ananas-v-kompotu-ztraci-silu/
- https://www.prozeny.cz/clanek/grilovani-masa-jak-ho-nalozit-aby-bylo-chutne-a-krehke-15308
Komentáře