Mango je tropické ovoce, které je bohatým zdrojem vitaminů A, C, beta karotenu, draslíku a vlákniny. Obsahuje málo tuku a sodíku. Plody jsou různé barvy, velikosti i tvaru. Můžou vážit až 2 kg. Kromě přímé konzumace se hodí i do dezertů a jako příloha k masům a omáčkám.
Nejrychlejší způsob, jak oloupat mango
- Nejdříve zakrojte do manga uprostřed a obkrojte ho kolem ploché pecky z obou stran.
- Pak ho rozřezejte na menší kousky a buď lžící vykrojte dužinu těsně u slupky anebo použijte sklenici, viz video.
Aby mango bylo sladké, musí být zralé, tzn. měkké. Když ho koupíte v obchodě tvrdé, nechte ho na lince 2 – 3 dny dozrát. Nejvíc chutná je dužina u pecky, proto se snažte dužinu kolem pecky odkrájet co nejlépe.
Další způsoby, jak zpracovat mango
- Do manga řízněte nožem u středu kolem pecky z obou stran, odkrojíte tak dvě části a třetí část s peckou, tu nevyhazujte.
- Dužinu z jedné polovina manga můžete rozkrájet nožem podélně a příčně. Když ho pak roztáhnete, vznikne efektní ježek. Pak člověk jde a jenom si kousek vezme.
- Další možnost je, že slupku z manga odkrájíte nožem.
- Část z peckou také zpracujte – nožem odkrájejte slupku a pak kolem pecky odkrájejte i dužinu.
Komentáře