Obsah
Červená řepa pro zdraví i hubnutí
Červená řepa je sama o sobě poměrně sladká, protože obsahuje na rozdíl od jiných druhů zeleniny vyšší množství sacharidů a cukru. Proto má i o něco vyšší energetickou hodnotu, ale i přesto je díky svým nutričním vlastnostem skvělým pomocníkem při hubnutí. Obsahuje totiž nejen spoustu vitamínů a minerálů, ale také bílkoviny, cennou vlákninu a vodu.
Nutriční hodnoty ve 100 g červené řepy
Energie | 45 kCal |
Bílkoviny | 2 g |
Sacharidy | 10 g |
Cukry | 7 g |
Tuky | 0 g |
Vláknina | 3 g |
Proč červenou řepu tepelně upravovat
Syrová červená řepa je tvrdá a chuťově žádná velká sláva. Tepelnou úpravou změkne a zvýrazní se a zjemní její chuť.
Vařená řepa je lépe stravitelná a tělo z ní lépe využije minerální látky. Sice jako každá jiná zelenina ztrácí tepelnou úpravou část vitamínů, ale ztráty můžete minimalizovat tím, že budete řepu tepelně upravovat vcelku i s neporušenou slupkou a slupku oloupete až po zchladnutí. Jestliže do struktury bulvy jakkoliv zasáhnete před vařením či pečením, budou cenné látky unikat více.
Nejlepší chuti červené řepy dosáhnete pečením nebo grilováním, nejpohodlnější je uvařit řepu ve vodě. Oblíbené je také nakládání a zavařování a řepu lze dokonce i usmažit, ale tato úprava není zrovna fit.
K čemu využít pyré z červené řepy
- Do pomazánek
- Do sladkých mňamek – při pečení buchet, koláčů, muffinů, dortů, cookies a prakticky čehokoliv sladkého.
- K obarvování – obrovské plus červené řepy je její sytá rudá barva, která naprosto neskutečným způsobem obarví každé těsto a dá mu tak jakýsi nádech výjimečnosti, díky této vlastnosti můžete červenou řepou nahradit efekt tzv. „red velvet“ nebo-li červený samet, kterého je jinak dosaženo pomocí podmáslí a octu. Na obarvení je nejlepší použít jenom šťávu, která vyteče už z hotového a odstátého řepového pyré.
Jak vybírat červenou řepu
- Vybírejte tvrdé bulvy s hladkou a neporušenou slupkou – pokud je bulva změklá a její slupka zvrásněná, je to známka toho, že je stará a tudíž nekvalitní.
- Vybírejte stejně velké kusy, aby se všechny tepelně upravili za stejnou dobu. Chuťově nejlepší je řepa o průměru 6 cm. Větší kusy už nejsou tak lahodné a navíc déle trvá, než se udělají.
- Preferujte řepu i s listy a kořeny – je to výhodnější z hlediska živin, protože z řepy není odseknutá žádná část
Foto postup, jak připravit pyré z červené řepy
- Bulvy před prací důkladně umyjte.
- Rozhodněte se, zda budete řepu vařit nebo péct v troubě. Pečená řepa je chutnější.
- Vaření ve vodě – vody dejte dvakrát více než řepy, bude se při vaření hodně odpařovat. Do vody dejte jednu lžíci octa. Tím omezíte zápach, který vaření občas doprovází, a také si tím řepa zachová krásně rudou barvu. Řepu následně vařte pod poklicí až do momentu, kdy zcela změkne a zlehka do ní zajede nůž. Trvá to podle velikosti řepy 1 – 2 hodiny. Můžete to urychlit použitím tlakového hrnce.
- Pečení v troubě – umytou řepu zabalte po jednotlivých kusech do alobalu a pečte na 200 °C do změknutí. Trvá to podle velikosti řepy minimálně 40 minut. Do řepy zapíchněte nůž i přes alobal, musí do ní krásně zajet.
- Jakmile je řepa hotová, slijte vodu nebo vybalte z alobalu a nechejte ji úplně zchladnout.
- Poté oloupejte slupku – většinou jde krásně sloupnout pod tekoucí vodou, případně sloupněte pomocí malého nožíku. Malé mladé bulvy není potřeba loupat vůbec, protože jejich slupka není houževnatá a tuhá.
- Oloupanou řepu nakrájejte na menší části a rozmixujte dohladka v mixéru se sekáčkem. Je potřeba dát dovnitř dostatek řepy a mixovat delší dobu. Pokud by se řepu nedařilo rozmixovat zcela dohladka, přilijte trošku vody.
- S řepou pracujte opatrně ideálně v rukavicích, abyste nebyli zabarvení, a dávejte pozor, kam ji pokládáte. Červená řepa zbarví všechno, co může.
Jak dlouho trvá příprava pyré z červené řepy
Počítej i s vychlazením a rozmixováním minimálně 2 hodiny (záleží na velikosti řepy), proto je dobré připravit si ho předem a více do zásob. V lednici vydrží zhruba týden, ale můžete ho i zmrazit. Doporučuju rozdělit po menších dávkách do malých plastových nádobek nebo zatavit do sáčků.
5 mých oblíbených receptů z řepového pyré
- Fitness cookies z červené řepy
- Fitness domácí čokoládové donuty
- Fitness proteinové red velvet pralinky
- Fitness red velvet vafle z červené řepy
- Fitness brownies z červené řepy
Komentáře
Ahoj Olgo,
tak jsem se zaradovala, když jsem narazila na dnešní mejlík obsahující rady a návody na zpracování dýně, ale hlavně červené řepy. Musím potvrdit, že červená řepa je super zelenina. V naší rodině je velice oblíbená a já z ní opravdu dělám …. pomazánky, saláty, jak ze syrové, tak pečené, dokoncem jsem jednou zkusila falešný borš, kde hlavní surovinou byla řepa, sladké pečení , kde použiji řepu máme rovněž rádi. pečenou s česnekem miluji a vůbec pečenou zeleninu. Cukety mám po ruce stále, dokonce je na zahrádce pěstujeme. Ale to pyré mne dostalo, to mne tedy nikdy nenapadlo. Díky za recept. Zrovna mám 4kousky řepy koupené.
Zdraví Jarmila.
Ahoj Jarko, tak to je paráda, že tě to tak nadchlo a hlavně teda chválím, že tak hojně doma používáte zeleninu a ještě si pěstujete vlastní, to je velký plus. Tak se budu těšit na nějaký test receptu nejen z pyré a info, jak chutnalo, klidně i foto 🙂 Díky za komentář. 😉 Olga
Červenou řepu používám jen do salátů, a to syrovou, vařenou nebo pečenou.