Obsah
Proč používat vývar i ve fitness vaření
- Vývar z kostí obsahuje velké množství aminokyselin, vitamínů a minerálů, a přitom má poměřně malý počet kalorií. Dostanete tak do sebe nejen tekutiny, ale i nálož výživných látek a bílkovin.
- Vývar z kostí pomáhá nakopnout imunitní systém, zvyšuje obranyschopnost a snižuje záněty v organismu, detoxikuje, napomáhá trávení a zažívaní.
- Kolagen a želatina podporují růst vlasů, regeneraci a zdravý vzhled kůže a pomáhají udržovat pevné nehty.
Více informací o prospěšnosti vývaru
Důležité je vařit vývar dlouho a pomalu. Jedině tak se z kostí a šlach uvolní prospěšné látky. V rámci fitness vaření proto doporučuji použít pomalý hrnec, který zajistí pomalé vaření při nízké teplotě, a ještě ušetříte náklady na energie.
Nejčastější druhy vývaru a k čemu se používají
- Kuřecí vývar
- základ pro polévku – kuřecí vývar s nudlemi či játrovými knedlíčky
- k podlévání rizota
- Hovězí vývar
- základ pro polévky – hovězí vývar s nudlemi či játrovými knedlíčky, gulášová, dršťková, frankfurtská, krémové polévky
- základ pro omáčky – rajská, křenová, koprová, houbová, cibulová, česneková
- základ pro omáčky k masu
- základ pro guláš
- Zeleninový vývar
- základ pro zeleninové polévky – zeleninový vývar s nudlemi, rajčatová, hrachová, brokolicová, žampiónová, pórková, špenátová, dýňová
- k podlévání vegetariánského rizota
- k přípravě kuskusu
Základní zásady pro vaření vývaru
- Rozmyslete si předem, k čemu budete vývar potřebovat. Podle toho zvolte suroviny a postup.
- Pokud budete dělat vývar masový, použijte vždy i kosti. Chuť vývaru dělají právě kosti.
- Vývar na omáčky a podlévání se nesolí. Vývar na polévku se solí – cca 2 g soli na 1 litr vody.
- Pokud chcete dostat do vývaru intenzivnější chuť kostí a masa, kosti nejdříve upečte pomalu v troubě dozlatova při 160 °C zhruba 45 minut (nesmíte je spálit). Vývar z pečených kostí se také vaří asi o polovinu déle, protože z pečených kostí se látky uvolňují pomaleji. Takový vývar je vhodnější na podlévání a dušení masa.
- Ze zeleniny vždy odstraňte slupku, jinak bude vývar moc kalný a špinavý.
- Pro tmavší barvu vývaru můžete také zeleninu předem orestovat na trošce řepkového oleje.
- Abyste získali silný vývar, dejte hodně surovin a málo vody. Vždy je jednodušší ředit, než zesilovat. Standardně se dává voda v poměru 1,5:1 vůči masu s kostí.
- Kosti se lépe vyvaří, když jsou na menší kousky.
- Pokud budete vývar vařit hodně dlouho, zeleninu nekrájejte. Rychle by se rozvařila a pustila všechny chutě a vůně, které by nakonec zmizely.
- S množstvím mrkve a petržele buďte opatrní, obě zeleniny obsahují hodně cukru, takže když dáte moc, bude vývar moc sladký.
- Cibuli rozpulte a neloupejte, slupka vývar pěkně obarví.
- Vývar vařte bez pokličky.
- Aby byl vývar co nejlepší, je potřeba ho po zcezení co nejrychleji zchladit namočením hrnce do ledové nebo aspoň studené lázně. Ochráníte tak aroma i barvu.
- Hotový vývar po vychladnutí vydrží v lednici 2 – 3 dny, ale můžete ho i zamrazit po menších dávkách, průběžně vyndávat a používat na to, co potřebujete.
- Správný vývar po vychladnutí ztuhne na želatinu.
- Pokud chcete vývar použít rovnou jako polévku, tak do něj oberte maso od kosti a nakrájejte nadrobno mrkev, případně petržel, z nichž jste vývar připravovali. Doplnit můžete ve vodě uvařenými nudlemi nebo jinou vložkou.
Fitness vývar zbavte tuku
Pokud jste v redukci a potřebujete eliminovat množství přijatých kalorii, je potřeba vývar zbavit tuku. Na to existuje několik metod, viz video (metoda zchlazení, metoda pomocí sáčku, metoda pomocí naběračky a metoda pomocí papírového ubrousku). Podle mě je nejlepší metoda zchlazení – vývar nechejte vychladnout na pokojovou teplotu a dejte ho na pár hodin do lednice. Tuk vystoupá na hladinu a ztuhne, takže ho pak snadno seberete. Samozřejmě tuk eliminujete už i tím, že použijete na vývar kosti a co nejlibovější maso. Veškerý viditelný tuk z masa odřežte, nepoužívejte kůže ani žádné tučné části a odřezky.
Video, jak zbavit vývar tuku
Metoda zbavení vývaru tuku pomocí zchlazení
Já na vývar používám kromě masa s kostí i samostatné maso, které pak využiju třeba do rizota, do tortilly, na flatbread apod. Maso uvařené ve vývaru je totiž mnohem šťavnatější.
Jak udělat kuřecí vývar
Zdroj videa: Lidl CZ
Co budete potřebovat na 1 litr kuřecího vývaru
- 1 kuřecí skelet nebo 1 celé kuře, ze kterého stáhněte kůži a odkrojte skelet, použít můžet i hřbety, krky a vnitřnosti
- 1 mrkev očištěná (100 g)
- 1 petržel očištěná (100 g)
- 1/2 celeru očištěného (100 g)
- 1 cibuli umytou (100 g)
- 2 stroužky česneku (neoloupané rozmáčknuté nožem) – volitelné
- 2 ks bobkového listu
- 6 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého papře
- studená voda (v poměru 1,5:1 k množství kostí a masa, pokud máte 1 kg kostí a masa, dejte 1,5 litru vody)
Postup, jak uvařit kuřecí vývar
- Skelet a případně další maso dejte do hrnce s vodou, přidejte očištěnou (oloupanou) zeleninu a koření.
- Pomalu přiveďte k varu a když začne vařit, stáhněte plamen na minimum. Správný vývar by se totiž neměl vařit, ale měl by jen tak probublávat.
- Pokud bude na povrchu vznikat pěna, sesbírejte ji.
- Vařte minimálně 2 hodiny na mírném plameni.
- Po dovaření vývar přeceďte přes sítko. Pokud je pořád ještě špinavý nebo kalný, přeceďte ho přes plátýnko nebo plenu.
Rozdíl mezi vývarem ze syrových a z pečených kostí
Zdroj videa: Lidl CZ
Jak z celého kuřete vyřezat skelet
Zdroj videa: ČT Vše o vaření
Jak udělat hovězí vývar
Co budete potřebovat na 1 litr hovězího vývaru
- 500 g předního hovězího masa s kostí nebo zvlášť hovězí přední maso a hovězí kosti (harfa, řídké, morkové), tučnější maso před vařením zbavte co nejvíce tuku
- 1 mrkev očištěná (100 g)
- 1 petržel očištěná (100 g)
- 1/2 celeru očištěného (100 g)
- 1 cibuli umytou (100 g)
- 2 stroužky česneku (neoloupané rozmáčknuté nožem) – volitelné
- 2 ks bobkového listu
- 6 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého papře
- 1 litr studené vody (v poměru 1,5:1 k množství kostí a masa)
Postup, jak uvařit hovězí vývar
- Maso a kosti dejte do hrnce s vodou, přidejte očištěnou (oloupanou) zeleninu a koření.
- Pomalu přiveďte k varu a když začne vařit, stáhněte plamen na minimum. Správný vývar by se totiž neměl vařit, ale měl by jen tak probublávat.
- Pokud bude na povrchu vznikat pěna, sesbírejte ji.
- Vařte 4 – 6 hodin na mírném plameni.
- Po dovaření vývar přeceďte přes sítko. Pokud je pořád ještě špinavý nebo kalný, přeceďte ho přes plátýnko nebo plenu.
Dá se udělat i dvojitý zesílený vývar, kterému se říká consommé. Vaří se nadvakrát z již hotového vývaru pomocí mletého masa a bílků. Consommé se dá udělat jakéhokoliv typu (hovězí, kuřecí, zvěřina, jehněčí, rybí).
Jak udělat zeleninový vývar
Zdroj videa: Lidl CZ
Co budete potřebovat na 1 litr zeleninového vývaru
- 1 mrkev očištěná – ostrouhaná (100 g)
- 1 petržel očištěná – ostrouhaná (100 g)
- 1/2 celeru očištěného – ostrouhaného (100 g)
- 1 pórek umytý (100 g)
- 1 řapíkatý celer i s natí (100 g)
- 1 cibuli umytou (100 g)
- 1/2 fenyklu (50 g) – volitelné
- 2 stroužky česneku (neoloupané rozmáčknuté nožem) – volitelné
- 2 ks bobkového listu
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček černého papře
- 1,2 litru studené vody (v poměru 2:1 k množství zeleniny)
Postup, jak uvařit zeleninový vývar
- Zeleninu nakrájejte na větší kusy, můžete ji orestovat na trošce řepkového oleje, pokud chcete lepší chuť výsledného vývaru.
- Zalijte vodou a přidejte koření.
- Pomalu přiveďte k varu a když začne vařit, stáhněte plamen na minimum. Správný vývar by se totiž neměl vařit, ale měl by jen tak probublávat.
- Vařte minimálně 1 hodinu na mírném plameni.
- Po dovaření vývar přeceďte přes sítko.
Moje 3 oblíbené recepty z vývaru
Pokud se nechcete zdržovat vařením vývaru, můžete si koupit hotové čerstvé vývary.
Komentáře
Moc moc díky za postupy, jak udělat různé druhy vývarů. Zatím žádné nedělám a pořád si říkám, že začnu, protože to je přece správně 🙂 Až u tebe se mi to zdá snadný na pochopení i uvaření 🙂