Ingredience na celozrnný houskový knedlík
- 250 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
- 250 g hrubé pšeničné bílé mouky (v USA – Wondra)
- 300 ml nízkotučného mléka (0,5%)
- 1 ks vejce M (50 g)
- 1 lžička soli (5 g)
- 10 g sušeného droždí nebo 30 g kvasnic
Proč je kynuté pečivo zdravé a vhodné i při hubnutí?
Postup receptu – jak udělat domácí celozrnný houskový knedlík
- Vejce, mléko a droždí nechej odstát na pokojovou teplotu aspoň půl hodiny.
- Rozmíchej vejce s mlékem ve větší míse.
- Mouku prosej přes jemné sítko, aby byl výsledek nadýchanější, ale nevyhazuj ten prosátý odpad z celozrnné mouky, knedlík by pak měl méně vlákniny a byl světlejší.
- Přidej instantní droždí, dobře smíchej a nakonec vmíchej špetku soli. Pokud máš čerstvé droždí, musíš nejdříve zadělat kvásek.
- Pak postupně přisypávej mouku k mléku a vejci a míchej. Jakmile začne být těsto konzistentnější, tak ho hnětej buď vařečkou v míse mezi koleny podebíráním od sebe k sobě anebo na válu rukama otáčením těsta ve čtvrtotáčkách po směru hodinových ručiček, zadní okraj těsta vždy přehni doprostřed a přitlač. Hnětení trvá minimálně 10 minut. Řiď se konzistencí těsta, která má být pružné a nelepivé. Nemusíš použít všechnu připravenou mouku. Práci si značně usnadníš použitím kuchyňského robota.
- Dobře propracované těsto přikryj potravinářskou fólií a kuchyňskou utěrkou nebo dej do plastové uzavíratelné velké misky a nechej na teplém místě kynout cca 1 – 2 hodiny. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Pro usnadnění můžeš použít urychlovač kynutí.
- Vykynuté těsto rozděl na 3 části a z každé uválej šišku ve tvaru knedle, viz foto postup. Pokud chceš knedlíky větší, rozděl jenom na 2 části, ale musítš mít pak velký hrnec.
- A teď zásadní věc. Po uválení knedle přikryj a nechej ještě minimálně 20 minut kynout. Pokud toto vynecháš, knedlík se při vaření nezvětší a nebude pěkně nadýchaný.
- Než knedlíky vykynou, tak se rozhodni, jestli je budeš vařit na páře nebo ve vodě. Můžeš použít na každou várku jinou metodu. Knedlíky na páře mají lepší strukturu, ale musíš mít vhodný pařáček, který nemá uprostřed tyčku. Dej tedy vařit vodu. Podle množství knedlíků budeš muset použít buď více hrnců anebo vařit postupně. V obou případech musíš počítat, že knedle zvětší objem asi o třetinu, takže nedávej všechny do jednoho hrnce.
- Vaření knedle na páře – pařáček postříkej troškou řepkového oleje ve spreji, ať se knedle nepřilepí. Knedle dej do hrnce nad páru, přiklop a napařuj cca 20 minut.
- Vaření knedle ve vodě – knedle dej do vroucí vody, vař přiklopené 10 minut a poté otoč na druhou stranu a vařte dalších 10 minut. Případně můžeš otáčet průběžně.
- Jakmile knedlík vytáhneš z páry nebo vody, tak ho hned propíchni v několika místech špejlí, ať se nesrazí. Je dobré hned nakrojit a podívat se, jestli není vevnitř ještě syrový. Pokud by byl, tak ještě dovař.
- Až knedlíky trochu vychladnou, nakrájej je pomocí nitě, a to od středu směrem ke krajům, viz foto postup. Z každé knedle jsem nakrájela 12 ks.
- Skladuj v lednici.
- Podávej například k fit rajské omáčce, fitness guláši, fitness segedínu, fitness kuřeti na paprice, fitness koprové omáčce, fitness svíčkové nebo fitness játrové omáčce.
- Hmotnost celé várky 865 g, váha 1 ks = 25 g.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Komentáře
Dnes jsem dělala ke znojemské. Dělala jsem že špaldové mouky. Kynuti a hneteni za mě obstarala domácí pekárna, já už jen vytvarovala knedlíky a dala na platynko na páru 30 minut vařit (dělala jsem 2, hodně nabyly) …. Už jiné nechceme….
😀 Díky! Domácí pekárnu zatím nemám, ale začínám víc péct pečivo, tak by se už možná i hodila.
Díky za tento recept i postup! Dnes jsem knedlík dělala vlastně úplně poprvé v životě (já osobně na ně, resp. na omáčková jídla moc nejsem; teď jsem vařila zdravý segedín), a povedl se na výbornou – a taky moc chutnal. Škoda, že nejde vložit fotku 🙂
Super, diky za otestovani i pochvalu 😉 Vkladani fotek do komentaru uz me taky napadlo, akorat jsem to este nezrealizovala, tak diky i za připomenuti 🙂
Dobrý den. Jako silný diabetik jsem hledal nějakou inspiraci na lehčí dietnější jídla. Náhodou jsem narazil na váš blog a velice mě zaujal. Jako klasický čech si dost potrpím na klasické české omáčky a po knedlíkách mi bývá dost těžko. Určitě řeknu manželce ať zkusí tento recept na vaše knedlíky. Moc děkuji za inspiraci. Karel P.
Dobrý den Karle, díky za pochvalu. 😉 Taky miluju českou kuchyni. Budu ráda za otestování a info, jak chutnalo. 🙂 Olga
Došla mi doma hrubá mouka, tak jsem v robotu pomlela špaldové kroupy. Výsledek je výborný a nutričně ještě zajímavější.
Super, díky za tip 😉
Dnes uvareno a já i manzel jsme nadšení jak skvělé knedlíky jsou..Jdem na další vaše recepty,jste skvělá!-:)
Tak to je super, ze se povedly, neni to uplne trivialni, tak mam radost a diky za odezvu 😉
Zdravím, je možné v núdzi namiesto celozrnnej pšeničnej alebo špaldovej múky použiť celozrnnú ražnú (žitnú)? A tiež sa chcem opýtať, ako knedľu uskladniť keď ju neplánujem použiť v ten istý deň ako ju uvarím – ako dlho je možné ju skladovať vcelku (nerozkrájanú) v chladničke? Prípadne je možné ju rozkrájať na plátky a zmraziť? Ďakujem za odpoveď.
Dobrý večer, Franto. Se žitnou jsem to nezkoušela, ale pokud vím, tak žitná mouka špatně kyne a je taková „těžká“, takže si myslím, že se to moc nepovede. Co se týče výdrže, tak já ji mívám v lednici v zavřené plastové misce a většinou spotřebuju do týdne (nejdelší dobu jsem netestovala). Netestovala jsem ani zmražení, ale myslím si, že to v pohodě půjde.
Ďakujem za odpoveď. Ešte mi dovoľte jednu otázku – v predpise hovoríte o možnosti použitia sušeného i čerstvého droždia, pričom u čerstvého je potrebné z neho pripraviť kvások. Predpokladám, že by mi na jeho prípravu hravo poslúžil ktorýkoľvek návod na webe či v kuchárskej knihe, ale predsalen by som sa rád opýtal – ako pri príprave týchto celozrnných knedlí pripravujete kvások z čerstvého droždia vy?
Já jsem popravdě knedlík z čerstvého droždí ještě nedělala, protože teď žiju v USA, kde se čerstvé droždí nedá moc dobře sehnat, spíš vůbec, ještě jsem ho nikde neviděla. A v Česku jsem s ním pracovala jenom jednou, ono je totiž pohodlnější mít sušené furt po ruce, než někde chodit a shánět čerstvé. Nicméně princip je takový, že se kvasnice rozdrobí buď přímo do mouky doprostřed, kde se udělá důlek, nalije se tam troška teplejšího mléka (pozor, nesmí být horké, to by usmrtilo kvasnice) a přidá se tam pro lepší vzejití lžička cukru (příp. medu, u knedle bych tam spíš dala cukr), promíchá se to v tom důlku i s troškou mouky a nechá se to cca 10 minut vzejít a pak se postupuje podle receptu. Případně se to droždí dá aktivovat bokem, že do trochy mouky rozdrobíte ty kvasnice, přidáte mléko a lžičku cukru a necháte to vzejít a pak to nalijete do mouky a jedete dál podle receptu. Ta aktivace bokem je asi lepší nápad, kdyby se to náhodou neaktivovovalo, tak ať nemusíte zbylou mouku vyhodit. Pozor, v obou případech musíte odečítat váhu těchto surovin z toho celkového množství surovin, které patří do receptu (tj. mouky a mléka). Shodou okolností mám už hodně dlouho rozepsaný článek na téma kynutí a nejste první, kdo se na kynutí ptá, takže asi bych ho konečně měla dopsat 😀