Ingredience na domácí zdravou vánočku
- 150 g celozrnná špaldová nebo pšeničná mouka
- 150 g hladká bílá pšeničná mouka
- 70 g přírodního sladidla bez kalorií
- 10 g instantního droždí
- 170 ml nízkotučného mléka (0,5%)
- 2 žloutky (35 g)
- 30 g arašídového másla (hladkého bez kousků)
- 20 g másla
- ½ lžičky citrónové kůry
- 30 g rozinek, datlí nebo goji bez cukru
- ½ vejce na potření (25 g)
- 20 g mandlových plátků
Proč je kynuté pečivo zdravé a vhodné i při hubnutí?
Postup receptu – jak upéct dia vánočku bez cukru z celozrnné mouky
- Všechny ingredience, které skladuješ v lednici, vytáhni minimálně půl hodiny předem a nechej je zahřát na pokojovou teplotu.
- Z mouky dej 30 g stranou. Zbytek prosej přes jemné sítko a pak k ní prosej i sladidlo, smíchej a vmíchej droždí.
- Přidej mléko, žloutky, máslo a arašídové máslo a začni hníst. Práci si usnadníš kuchyňským robotem. V polovině hnětení přidej rozinky a vypracuj mírně lepivé těsto.
- Těsto nechej kynout na teplém místě cca 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem. Můžeš použít urychlovač kynutí.
- Po vykynutí do těsta přidej nastrouhanou citrónovou kůru, vařečkou promíchej a pak postupně přisypávej zbylou mouku, dokud těsto nepřestane lepit. Je možné, že budeš potřebovat ještě o něco více mouky.
- Těsto rozděl na 6 stejně velkých částí a každou část vyválej do tenkého pramenu. Délka záleží na tom, jestli chceš udělat vánočku nebo věnec. Na vánočku udělej prameny dlouhé asi 25 cm, na věnec asi 60 cm. Těsto a prameny, se kterými zrovna nepracuješ, nechej přikryté, ať neosychají.
- Všechny prameny spoj na jednom konci k sobě a rozděl si tři napravo a tři nalevo. Pak začni plést vánočku podle video návodu na pletení vánočky ze 6 pramenů níže. Pokud budeš dělat věnec, tak konce spoj k sobě.
- Vánočku dej na plech vystlaný pečícím papírem, přikryj a ještě nechej hodinu kynout.
- Rozehřej troubu na 180 °C , vykynutou vánočku potři rozšlehaným vejcem a posypej mandlovými plátky.
- Troubu zeslab na 160 °C a peč cca 45 minut na středním roštu. Kontroluj zapíchnutím špejle doprostřed vánočky, pokud je po vytažení suchá, je vánočka hotová. Kdyby se náhodou mandle připalovaly, přiklop vánočku alobalem.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Video, jak na pletení vánočky ze 6 pramenů
Poznámky k receptu na fit vánočku i pro diabetiky
- Pokud máslo není dostatečně tekuté, můžeš ho mírně rozpustit v mikrovlnné troubě, ale nelij ho k mouce horké. Usmrtilo by to kvasnice.
- Těsto nesmí být moc tuhé, ani moc řídké, protože tuhé těsto tak nenakyne a rychleji tvrdne, a řídké těsto zase nedrží dobře tvar a při pletení se trhá.
- Pro zlepšení chuti můžeš namočit rozinky do trošky rumu, ale navýšíš kalorie.
- Zkoušela jsem i verzi s celým vejcem, ale zdá se mi, že vánočka pak víc tvrdne.
- Jelikož ve vánočce není dostatek bílkovin, doporučuju jíst ji s řeckým jogurtem nebo oslazeným cottage sýrem. Samozřejmě si ji i můžeš namazat marmeládou bez cukru nebo domácí chia marmeládou. V tomto případě se hodí hlavně jako malá svačina před cvičením.
- Vánočka je nejlepší hned po upečení. Pokud ji nestihneš celou spotřebovat, doporučuju ji naporcovat a zmrazit. Můžeš ji skladovat i v temnu a suchu přikrytou plátnem, ale pravděpodobně mírně ztvrdne. Před konzumací ji nahřej v mikrovlnné troubě.
- Nutriční hodnoty na 100 g: 260 kCal / 10 g B/ 45 g S/ 5 g C/ 9 g T.
Komentáře