Ingredience na zdravý smažený květák pečený v troubě
Květák
- 1 květák (750 g očištěného)
- 70 g celozrnné mouky (pšeničné nebo špaldové)
- 3 vejce M (150 g)
- 120 g kukuřičné strouhanky (nebo cornflaků nebo celozrnné strouhanky)
- sůl
- řepkový olej ve spreji (3 ml)
Česnekový dip
- 250 g odtučněného tvarohu (ve vaničce)
- 100 g nízkotučné zakysané smetany (8%)
- 2 stroužky česneku (10 g)
- petrželová nať (5 g)
- sůl
Postup receptu – jak udělat fit obalovaný květák bez smažení
- Květák zbav košťálu, nařež na růžičky, umyj a povař v dobře osolené vodě 15 minut.
- Než se květák uvaří, připrav česnekový dip. Stačí smíchat tvaroh, zakysanku a prolisovaný česnek, přidat nasekanou petrželovou nať a sůl podle chuti. Poté dej chladit do lednice.
- Pokud nemáš kukuřičnou strouhanku, rozemel cornflaky v mixéru se sekáčkem najemno.
- Uvařený květák nechej chvíli zchladnout a pak ho obal v trojobalu – nejdříve v celozrnné mouce, pak v rozšlehaných a osolených vejcích a nakonec v kukuřičné strouhance. Pokládej na pečícím papírem vystlaný plech. Dozadu dávej větší růžičky květáku, dopředu menší.
- V polovině obalování rozehřej troubu na 200 °C.
- Nakonec obalený květák postříkej na plechu řepkovým olejem ve spreji anebo dávkovačem na olej peč 30 minut na 200 °C. V průběhu pečení můžeš ještě jednou postříkat.
- Druhou možností je usmažit květák v horkovzdušné fritéze – peč cca 15 minut na 190 °C (postupně ve várkách a průběžně kontroluj, čas může být kratší i delší).
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu na zdravý smažený květák
- Podávej s česnekovým dipem buď samotné anebo ještě s bramborovou kaší nebo šťouchanými bramborami, ale už to není nutné, jelikož ve strouhance je sacharidů dost.
- Nutriční hodnoty v tabulce jsou uvedené bez přílohy, ale s dipem, který je potřeba přidat kvůli bílkovinám. Jedna porce je cca 200 g květáku a 70 g dipu. Níže uvádím ještě rozpis na květák a dip odděleně.
- Květák: 1108 kCal / 56 g B / 179 S / 33 C / 24 T (ve 100 g: 101 kCal / 5 g B / 16 S / 3 C / 2 T
- Dip: 293 kCal / 34 B / 18 S / 14 C / 9 T (ve 100 g: 79 kCal / 9 g / 5 S / 4 C / 2 T
Komentáře