Ingredience na zdravé celozrnné croissanty bez cukru
Těsto
- 3 ks vejce M (150 g)
- 220 ml nízkotučného mléka (0,5%)
- 80 g sladidla bez kalorií
- 10 g kokosového oleje extra panenského
- 300 g celozrnné pšeničné mouky (příp. špaldové)
- 190 g hladké pšeničné mouky
- 1 sáček sušeného droždí (7 g)
- 10 g kokosového oleje extra panenského (na pomazání těsta)
Náplň
- 100 g odtučněného tvarohu (v alobalu)
- 1/2 lžičky holandského kakaa (3 g)
- 12 g ořechového másla bez cukru
- 20 g přírodního sladidla bez kalorií
Na potření
- 1 žloutek (17 g)
- 20 ml nízkotučného mléka (0,5%)
Proč je kynuté pečivo zdravé a vhodné i při hubnutí?
Postup receptu – jak upéct domácí nízkotučné celozrnné croissanty
- Mléko a vejce vytáhni z lednice a nechej zahřát na pokojovou teplotu.
- Smíchej 300 g celozrnné mouky, 100 g hladké mouky a droždí.
- Přidej sladidlo, vejce a mléko, dobře smíchej a pak postupně přidávej zbytek hladké mouky, dokud těsto nebude kompaktní. Hnětej 5 – 10 minut ideálně pomocí kuchyňského robota.
- Vyhnětené těsto zakryj potravinářskou fólií a utěrkou a nechej na teplém místě kynout 1 hodinu. Pro rychlejší a lepší vykynutí doporučuji použit urychlovač kynutí anebo malý fígl – dej nádobu nad kastrol s horkou vodou.
- Smíchej všechny ingredience na náplň, ochutnej a případně přislaď sladidlem bez kalorií. Dej chladit do lednice.
- Po hodině těsto rozděl na 8 dílů, každý díl potři rozpuštěným kokosovým olejem pomocí silikonové mašlovačky, pak vytvaruj do kuličky a rozválej válečkem na kulatou tenkou placku. Kokosový olej rozpouštím na nízký výkon v mikrovlnné troubě.
- Dejte 2 placky na sebe a ty ještě trošku rozválej. Na sebe se dávají, aby těsto bylo jakoby navrstvené. Dobré je ještě každou vrstvu pomazat kokosovým olejem, croissanty pak budou chutnější, ale také ale o trochu tučnější. Já jsem nepromazávala. Vzniknou tedy 4 placky (každá ze 2 vrstev) a z každé 16 kusů, takže celkem 64 ks.
- Pak každou placku namaž cca 100 g náplně, rozkrájej na 16 dílů a sroluj od širšího konce po špičku.
- Croissanty naskládej na pečícím papírem vystlaný plech, přikryj potravinářskou fólií, utěrkou a nechej na teplém místě kynout dalších cca 30 minut.
- Mezitím rozehřej troubu na 180 °C.
- Vykynuté croissanty pomaž žloutkem rozmíchaným s mlékem a peč 20 – 30 minut na 180 °C dozlatova. Otestuj zapíchnutím špejle. Pokud se těsto na špejli nelepí, jsou hotové.
- Po upečení odstraň z plechu a nechej zcela vychladnout.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu na domácí zdravé croissanty bez cukru
- Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu, na to si dej pozor, jinak těsto nemusí dobře nakynout. Pokud máš droždí ve skleničce, které se uchovává v lednici, nezapomeň vytáhnout z lednice i to.
- Snaž se, aby náplň byla co nejhustější, nepoužívej příliš řídký tvaroh. Případně můžeš trochu ztužit bramborovým škrobem nebo zahustit rozmixovanými ořechy. Řídká náplň vyteče.
- Pokud chceš úplně drobné mini croissanty, pak nedávej 2 placky na sebe, ale namaž každou placku (čili těsto nebude navrstvené).
- Z vyválených placek můžeš udělat část jako mini croissanty a část jako klasické velké croissanty, které můžeš mít na snídani nebo svačinu. V tomto případě naskládej 4 placky na sebe místo 2, rozválej a rozděl jen na 8 dílů. Na každý díl pak dej lžičku náplně. Doporučuju tento způsob, jinak budeš mít mini croissantů strašně moc.
- Náplně můžeš potřebovat i více, záleží, jestli budeš mazat každou placku a zda je budeš skládat po 2 nebo po 4 vrstvách.
- Některé croissanty jsem zkusila pocukrovat práškovým sladidlem bez kalorií, ale nedoporučuju to, ztratí pak lesk a nevypadají tak pěkně.
- Pokud budeš péct jako slavnostní občerstvení, peč v ten samý den, aby byly croissanty zcela čerstvé.
- Croissanty skladuj v košíku ve spíži pouze přikryté utěrkou nebo v bavlněném pytlíku na pečivo, nedávej je do sáčku, protože by „zgumovatěly“, ani je nenechej nepřikryté, protože by ztvrdly. Takto vydrží dobré asi 3 dny, před konzumací doporučuju nahřát v mikrovlnné troubě. Pokud je chceš mít jako čerstvé, hned po úplném zchladnutí je zmraz a před konzumací ohřej v mikrovlnné troubě.
- Hmotnost celé várky je 1200 g, jeden mini croissant cca 20 g. A jeden velký cca 70 g.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené ne velké croissanty, kterých vznikne 16 ks.
- Nutriční hodnoty na 100 g: 215 kcal / 10 g B / 39 g S / 1 g C / 5 g T / 3 g V.
Komentáře