Ingredience na fit cizrnu v čokoládě
- 1 plechovka cizrny v nálevu (ideálně bez soli a cukru)
- 70 g vysokoprocentní čokolády bez cukru
- 20 ml nízkotučného mléka
- 25 g čokoládového proteinového prášku
Postup receptu – jak udělat zdravou cizrnu v čokoládě
- Troubu rozehřej na 180 °C nebo 200 °C, podle toho, jestli chceš cizrnu méně či více křupavou, mně více chutná méně propečená.
- Nálev z cizrny slij a cizrnu dobře propláchni pod studenou vodou.
- Cizrnu usuš pomocí papírových utěrek, dej na pečícím papírem vystlaný plech a peč 40 minut na 180 °C nebo 30 minut na 200 °C. Každá trouba peče jinak, proto raději v průběhu kontroluj, já mám plynovou troubu. Cizrna by měla být tvrdá, ale zase ne až příliš. Záleží, jak ti to bude chutnat víc.
- Smíchej čokoládu s mlékem a dej na pár sekund ohřát do mikrovlnné trouby na nízký výkon. Já nejraději používám plastovou odměrku. Pozor, ať čokoládu nespálíš. Roztopenou čokoládu dobře promíchej, přidej protein, znovu dobře promíchej a na konec nasypej upečenou cizrnu a dobře promíchej.
- Poté hmotu rozprostři na pečící papír, na kterém se cizrna pekla, a pomocí lžičky srovnej všechny zrnka cizrny do roviny.
- Pokud chceš, můžeš hmotu nahoře ještě posypat rozdrcenými ořechy, ale navýšíš kalorie.
- Dej do lednice ztuhnout ideálně přes noc a druhý den nalámej na tvary a kusy dle vlastní preference. Doporučuju minimálně 10 stejně velkých kousků. Uchovávej v lednici v uzavřené nádobě.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- 🍫 Chceš více čokoládových receptů nejen na hubnutí? Najdeš je v mojí nové e-kuchařce Fitness čokoholik 👉 Stáhnout ukázku
Poznámky k receptu na fitness cizrnu v čokoládě
- Můžeš použít i sušenou cizrnu a tu uvařit, ale je to zdlouhavější nejen kvůli samotnému vaření, ale i namáčení.
- Jedna plechovka cizrny většinou váží 400 g (425 ml), po slití nálevu zbude 210 – 250 g cizrny. V receptu počítám s gramáží cizrny 210 g.
- Nálev z konzervované cizrny se dá také zužitkovat, a to např. na aquafabu, což je veganský sníh bez bílků.
- Protein můžeš vypustit a místo něj použít čokoládu a sladidlo bez kalorií, ale navýšíš kalorie a ochudíš se o bílkoviny.
- Pokud bys chtěla ještě snížit kalorie a navýšit bílkoviny, můžeš ubrat čokolády a přidat více proteinu a mléka, ale počítej, že výsledek tak dobře neztuhne.
- Místo vysokoprocentní čokolády a proteinu můžeš použít i rovnou proteinovou čokoládu.
- Vyzkoušet můžeš i verzi s bílou čokoládou bez cukru.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny bez ořechů.
Komentáře
Ahoj,) Jak je prosím velká jedna porce? Nešlo by porce zapsat i v gramech, aby představa byla jasnější? 🙂 Díky, Anna
Ahoj Anicko, ono zalezi, na kolik porci si to rozdelis 🙂 Neni striktne dane, kolik je jedna porce, je to individualni dle toho, jak to kdo potrebuje. Proto uvadim udaje na celou varku, aby si to kazdy mohl pripadne rozdelit individualne. Nicmene pokud si to rozdelis na 10 porci, jak uvadim ja, tak je jedna porce cca 30 g. Ale zalezi, jak propeces tu cizrnu, cim je propecenejsi, tim ma mene vody a tim padem je lehci a vysledek bude vazit min. V mem pripade vazila cizrna po upeceni 170 g. No a pak jen staci scitat gramaz zbylych surovin, tim zjistis gramaz cele varky.
Ahoj, vyzkoušela jsem, a chuťově je to moc dobré (aspoň mně to tedy chutná) 😀 Jen je škoda, že čokoláda je taková měkká a „nekřupe“ (zřejmě přidáním proteinu?). Ale i tak je to super nápad na zdravější mlsání 🙂 Díky za něj!
Ahoj Týnko, díky za otestování i pochvalu 😉 Je pravda, že s proteinem to není tak tvrdé, leda tam dát proteinu míň nebo žádný. Záleží, jestli preferuješ konzistenci před bílkovinama. Klidně tam být nemusí, pokud v jiném jídle bílkoviny doženeš 😉