Ingredience na fit cizrnu v čokoládě

Fitness cizrna v čokoládě - recept Bajola

Postup receptu – jak udělat zdravou cizrnu v čokoládě

  1. Troubu rozehřej na 180 °C nebo 200 °C, podle toho, jestli chceš cizrnu méně či více křupavou, mně více chutná méně propečená.
  2. Nálev z cizrny slij a cizrnu dobře propláchni pod studenou vodou.
  3. Cizrnu usuš pomocí papírových utěrek, dej na pečícím papírem vystlaný plech a peč 40 minut na 180 °C nebo 30 minut na 200 °C. Každá trouba peče jinak, proto raději v průběhu kontroluj, já mám plynovou troubu. Cizrna by měla být tvrdá, ale zase ne až příliš. Záleží, jak ti to bude chutnat víc.
  4. Smíchej čokoládu s mlékem a dej na pár sekund ohřát do mikrovlnné trouby na nízký výkon. Já nejraději používám plastovou odměrku. Pozor, ať čokoládu nespálíš. Roztopenou čokoládu dobře promíchej, přidej protein, znovu dobře promíchej a na konec nasypej upečenou cizrnu a dobře promíchej.
  5. Poté hmotu rozprostři na pečící papír, na kterém se cizrna pekla, a pomocí lžičky srovnej všechny zrnka cizrny do roviny.
  6. Pokud chceš, můžeš hmotu nahoře ještě posypat rozdrcenými ořechy, ale navýšíš kalorie.
  7. Dej do lednice ztuhnout ideálně přes noc a druhý den nalámej na tvary a kusy dle vlastní preference. Doporučuju minimálně 10 stejně velkých kousků. Uchovávej v lednici v uzavřené nádobě.
  8. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  9. Chceš více čokoládových receptů nejen na hubnutí? 🍫 Najdeš je v mojí e-kuchařce Fitness čokoholik ZDE

Cizrna v čokoládě foto postupFit cizrnová čokoláda recept BajolaZdravé cizrnové kousky v čokoládě - recept Bajola

Poznámky k receptu na fitness cizrnu v čokoládě

  • Můžeš použít i sušenou cizrnu a tu uvařit, ale je to zdlouhavější nejen kvůli samotnému vaření, ale i namáčení.
  • Jedna plechovka cizrny většinou váží 400 g (425 ml), po slití nálevu zbude 210 – 250 g cizrny. V receptu počítám s gramáží cizrny 210 g.
  • Nálev z konzervované cizrny se dá také zužitkovat, a to např. na aquafabu, což je veganský sníh bez bílků.
  • Protein můžeš vypustit a místo něj použít čokoládu a sladidlo bez kalorií, ale navýšíš kalorie a ochudíš se o bílkoviny.
  • Pokud bys chtěla ještě snížit kalorie a navýšit bílkoviny, můžeš ubrat čokolády a přidat více proteinu a mléka, ale počítej, že výsledek tak dobře neztuhne.
  • Místo vysokoprocentní čokolády a proteinu můžeš použít i rovnou proteinovou čokoládu.
  • Vyzkoušet můžeš i verzi s bílou čokoládou bez cukru.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedeny bez ořechů.