Ingredience na fit cuketovou buchtu / perník
Suché ingredience
- 130 g celozrnné žitné mouky
- 190 g celozrnné špaldové mouky
- 70 g proteiproteinového prášku čokoládovéhoteinového prášku čokoládového (jak nahradit v poznámce)
- 10 g nealkalizovaného kakaa 100%
- 15 g chia semínek
- 1 kypřící prášek do perníku (20 g)
- 1/2 lžičky jedlé sody (3 g)
- sladidlo bez kalorií
Mokré ingredience
- 700 g cukety
- 3 ks vejce M (150 g)
- kůra z jednoho bio citrónu (3 g)
Citrónová poleva bez cukru
- 30 ml horké vody
- 80 g přírodního sladidla bez kalorií (moučkového)
- 30 ml citrónové šťávy
- 10 g xantanové gumy (jak nahradit v poznámce)
Postup receptu – jak uděla fit cuketovou buchtu bez cukru
- Cuketu umyj, nastrouhej na struhadle nahrubo a nechej ji pár minut odstát, aby pustila vodu.
- Mezitím nastrouhej citrónovou kůru a vymačkej šťávu.
- Předehřej troubu na 180 °C.
- Smíchej zvlášť všechny mokré ingredience na buchtu (vč. vody z cukety), zvlášť suché a pak vše dohromady. Těsto ochutnej a podle potřeby přislaď sladidlem bez kalorií.
- Těsto nalij do formy o rozměru 23 × 28 cm (já používám posuvnou formu, která se dává na pečícím papírem vystlaný plech).
- Peč 50 minut na 180 °C, ke konci pečení otestuj zapíchnutím špejle doprostřed buchty, těsto by se nemělo na špejli lepit nebo jenom málo.
- Buchtu nechej zcela vychladnout a otoč ji spodní stranou nahoru.
- Moučkové sladidlo prosej přes jemné sítko a smíchej ho s 30 ml horké vody, přidej citrónovou šťávu a pak za stálého šlehaní metličkou přidávej po troškách xantanovou gumu, dokud hmota nezhoustne.Výsledná konzistence by měla být hustá, ale tekutá. Xantanové gumy může být potřeba méně či více.
- Polevu nalij na buchtu a dej ztuhnout do lednice. Pak buchtu rozkrájej na 16 ks.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu na fitness nízkotučnou cuketovou buchtu
- Textura ne fotce je „hutná“, recept jsem později totiž ještě upravila, takže ve výsledku buchta nebude tak hutná, ale nadýchanější.
- Protože horní strana buchty je po upečení nerovnoměrná, je lepší buchtu otočit, aby poleva byla rovnoměrně všude. Mně to bohužel napadlo, až jsem polevu nalila na horní stranu, a proto ji nemám na obrázku všude.
- Jeden kus se hodí jako svačina nebo menší předtréninkové jídlo, 3 – 4 kusy jako plnohodnotné jídlo.
- Místo xantanové gumy můžeš použít škrob, ale navýšíš kalorie, bude ho potřeba o hodně víc a výsledek může mít mírně škrobovou chuť.
- Jako alternativní polevu můžeš udělat i polevu z domácí bílé čokolády.
- Protein můžeš nahradit moukou, doporučuju ovesnou čokoládovou, ale ochudíš se o bílkoviny.
- Nutriční hodnoty na 100 g: 136 kcal / 8 g B / 24 g S / 2 g C / 2 g T / 3 g V.
Komentáře
Ahoj, buchta je dobrá, neprislazovala jsem, mouku použila jen zitnou, dala jsem ji trochu méně. Nedělala jsem polevu, jen prokrojila a namazala domaci marmeladou a mňam. Dekuji za recept, i za všechny ostatní, sleduji te a moc ti fandím😊
Ahoj Evi, tak to mám radost, že se povedla. S marmeládou to je určitě ještě větší bašta, ta to i dosladila. Díky za otestování, komentář i sledování, hned budu mít lepší den a sílu na dodělání posledních stránek do tištěné kuchařky 😉
Ahoj Oli, můžu dát pouze špaldovou mouku? Nejčastěji peču z ní. Z žitné mouky jsem ještě nic nedělala. Jenom mamka pekla z žitné chlebové mouky chleba. Díky.
Ahoj Barčo, jasně, dej tam jen špaldovou, mělo by to být ok 😉