Ingredience na fit gumové medvídky z želatiny
Červené želatinové bonbóny – srdíčka – 65 ks
- 7 g želatiny v prášku čiré
- 20 ml studené vody
- 80 ml horké vody
- 5 g BCAA bezbarvé nebo červené barvy (možno nahradit sladidlem bez kalorií)
- pár kapek červeného barviva nebo šťáva z červené řepy nebo malinová šťáva
Žluté gumové bonbóny bez cukru – medvídci – 100 ks
- 7 g želatiny v prášku čiré
- 20 ml studené vody
- 80 ml horké vody
- 5 g BCAA bezbarvé nebo žluté barvy (možno nahradit sladidlem bez kalorií)
- pár kapek žlutého barviva
Postup receptu – jak udělat domácí gumové bonbóny bez cukru
- Želatinu zalij 20 ml studené vody, rozmíchej a pak zalij 80 ml horké vody. Pozor, ať není zcela vroucí, neměla by mít víc než 90 °C, jinak neztuhne. Můžeš kdyžtak použít digitální kuchyňský teploměr.
- Dobře rozmíchej, až se želatina úplně rozpustí, přidej BCAA a pár kapek barviva. Pokud nebudeš dávat BCAA, tak oslaď sladidlem bez kalorií. Můžeš použít i různě ochucené Flavdrops kapky.
- Na gumová srdíčka jsem použila silikonovou formu zde a na medvídky silikonovou formu zde. Nicméně bonbónky jsou opravdu miniaturní, proto spíš doporučuju koupit formičky s většími tvary anebo želatinu nalít do větší formy a pak z ní tvary vykrájet vykrajovátkem, pokud se nechceš piplat s drobnými tvary.
- Tekutinu natáhni do pipety (je součástí silikonových formiček) a postupně stříkej do formiček. Pak nechej formičky stát v pokojové teplotě asi 30 minut a poté přesuň ztuhnout do lednice, doporučuju přes noc. Druhý den vytáhni z lednice a hned z formiček vyloupni. Pokud je necháš stát v pokojové teplotě moc dlouho, už nebudou tak držet tvar.
- Želatinové bonbóny doporučuju skladovat v lednici, jinak nebudou tak tuhé. Želatina se teplem rozpouští a jelikož do bonbónu nepřidáváme žádné ztužovače a éčka, nejde s nimi zacházet stejně jako s kupovanými.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny na verzi s BCAA.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu – BCAA gumoví medvídci bez cukru
- Doporučuju nastudovat můj článek o želatině a jak s ní pracovat. Existuje více způsobů přípravy želatiny a více druhů a můžeš ji připravit i bez plotny – pomocí mikrovlnné trouby nebo varné konvice.
- Místo vody můžeš použít jinou tekutinu, například 100% džus nebo šťávu, pak si ale dávej pozor na sladkost ostatních přísad, ať to není přeslazené.
- Nedávej do želatiny složky, které brání jejímu tuhnutí, jedná se zejména o přísady obsahující alkohol, kyseliny a sůl, např. kyselina citrónová nebo nepovařená ananasová šťáva.
- Zatím jsem netestovala, jestli je možné přidat citrónovou šťávu na okyselení. Pokud vyzkoušíš, dej vědět do komentáře, jestli želatina ztuhla nebo ne.
- Každé BCAA má jinou sladivost, takže ho dej raději méně a pak postupně přidávej.
- Pokud použiješ na obarvení šťávu z červené řepy nebo malinovou šťávu, tak nezapomeň tuto tekutinu sčítat s ostatní tekutinou, tedy celkem je třeba smíchat želatinu se 100 ml tekutiny vč. těchto obarvovadel.
- Forma na medvídky má obsah 1 ml/medvídek. Forma na srdíčka má obsah 1,5 ml/srdíčko. Z jedné várky (100 ml) tedy vznikne 100 medvídků nebo 65 srdíček.
Komentáře
hezký recept – jen otázka, jakou má takový „medvídek“ cca trvanlivost, prosím? děkuji 🙂
Díky za pochvalu 😉 Nejdelší trvanlivost jsem netestovala, snědla jsem je cca za týden.
Díky za recept. Můžu se zeptat, kde se vzalo 10g bílkovin z původních 7g želatiny?
V uvedeném BCAA jsou jen jednotlivé aminokyseliny, jak jste to přepočítala na g bílkoviny?
Dobrý večer, data jsem brala z kalorických tabulek a tam je uvedené u BCAA od Myprotein 80 g bílkovin. Je pravda, že na webu MyProtein tyto údaje úplně chybí, tak nevím, kde to kalorické tabulky vzaly, ale když se dívám na BCAA od jiných značek, tak se to tam taky pohybuje v rozmezí 70 – 80 g na 100 g.
V jedné dětské knížce jsme našli recept na gumové medvídky, dávala se tam citronová šťáva. A bohužel to neztuhlo… :/
Díky za info, Raduš, myslela jsem si, že to bude to samé jak s kyselinou citrónovou, tak aspoň to máme potvrzené 😉