Recept možná vypadá složitě, ale je naopak velice jednoduchý. Stačí de facto 4 základní suroviny a 30 minut času. Ve většině receptů na domácí proteinové tyčinky najdeš ořechové máslo, které dost navýší kalorickou hodnotu. V mojí verzi ale není přidaný žádný tuk. Pro zachování co nejlepší výživové hodnoty proteinu jsou tyčinky nepečené. Je to super fitness svačina, která zažene chuť na sladké a zároveň zasytí. Navíc se jednoduše přenáší, takže si je můžeš vzít s sebou do práce, školy nebo na cesty. Ve 100 gramech tyčinky je 23 g bílkovin.

Ingredience na domácí proteinové tyčinky

Základní hmota

Domácí batátové proteinové tyčinky - recept Bajola

Postup receptu

  1. Nejdříve si připrav batátové pyré. Je na to několik způsobů, ale nejrychlejší je upečení v mikrovlnné troubě. Batátu umyj a propíchej vidličkou. Dej ji na talířek a ohřívej v mikrovlnce na nejvyšší výkon cca 15 minut. Záleží na výkonu mikrovlnky. Může to být méně i více. Zda je batáta hotová, otestuj zapíchnutím nože, který by měl batátou lehce projet. Hotovou batátu rozřízni a vydlabej dužinu, kterou rozmíchej na hladké pyré.
  2. Do pyré přidej špetku soli a špetku skořice a pak ho pořádně rozmíchej s proteinem. Můžeš použít i kuchyňského robota.
  3. Přidej kokosovou mouku a polovinu ovesné mouky a pořádně míchej. Zbytek ovesné mouky přidávej postupně tak, aby se hmota co nejméně lepila, ale zároveň se nerozpadala. Pokud budeš míchat ručně, doporučuju použít gumové rukavice, abys nebyla zalepená. Syrovátkový protein totiž hodně lepí.
  4. Jakmile máš kompaktní hmotu, udělej z ní na pečícím papíru placku, ruce si můžeš případně pomoučit ovesnou moukou. Placku udělej vysokou tak, jak chceš mít vysoké proteinové tyčinky. Já jsem udělala asi půl centimetrové. Při tvarování si můžeš pomoct přiklopením dalšího pečícího papíru na horní stranu placky a pak vyválet pomocí válečku. Placku postupně vyformuj do hranatého tvaru.
  5. Až jsi spokojená s tvarem, zabal placku do pečícího papíru a dej vychladit do lednice. Já jsem je tam nechala přes noc, ale bude stačit i 15 minut.
  6. Pak už zbývá jen plát rozkrájet na 8 tyčinek a namočit v rozpuštěné bílé čokoládě. Tu rozpouštím v mikrovlnné troubě na střední výkon cca 2 – 3 minuty a pak pořádně promíchám.
  7. Pokud chceš halloweenský look mumie, pokládaj tyčinky na pečící papír a než čokoláda zcela ztuhne, dej na ně 2 pecičky z tmavé čokolády jako oči. Návod, jak udělat pecičky, mám v receptu na halloweenské dýňové muffiny. Zbytek bílé čokolády dej do sáčku, ustřihni mu špičku a pak na tyčinky nakresli čáry.
  8. Nechej cca 15 minut pořádně ztuhnout a skladuj v lednici v uzavřené nádobě.
  9. Pokud si tyčinky chceš brát na cesty, zabal každou zvlášť do potravinářské folie nebo alobalu.
  10. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  11. AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Domácí batátové proteinové tyčinky - foto postup receptu

Domácí proteinové tyčinky batátové - postup receptu fotoDomácí proteinové tyčinky - fitness recept BajolaFit domácí batátové proteinové tyčinky - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Použila jsem proteinový prášek izolát 90% bez příchuti (na pití), který má více bílkovin, méně tuku a kalorií než koncentrát. Pokud použiješ s příchutí, pak doporučuju dát ovesnou mouku bez příchuti, aby tyčinky nebyly přeslazené.
  • Tyčinky můžeš jíst i bez čokoládové polevy, ale právě čokoláda jim dodává finální chuť, takže doporučuji je v čokoládě namočit nebo aspoň udělat šrafování. Čokoláda má také jistou sladivost, se kterou se musí počítat a případně podle toho štelovat sladkost samotné hmoty, pokud čokoládu nepoužiješ.
  • Čokoládu ničím neřeď, protože by dostatečně neztuhla.
  • V receptu je použit syrovátkový protein. Jakýkoliv jiný druh proteinu bude vyžadovat jiné poměry ostatních surovin.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedené i vč. čokolády. 1 tyčinka má 65 g. Bez čokolády má celá várka 1085 kCal, 107 g sacharidů, 8 g cukru, 112 g bílkovin a 18 g tuku.