Ingredience na dušené hovězí na houbách
- 1 ks cibule (100 g)
- 500 g žampiónů nebo jiných hub
- 1 kg předního nebo zadního hovězího masa zbaveného tuku (loupaná plec – beef shoulder clod roast, roštěná – beef round steak)
- 1 lžička soli (5 g)
- 1/2 lžičky pepře (3 g)
- 1 lžička mletého kmínu (5 g)
- 20 g zdravého hovězího bujónu
- 50 g celozrnné pšeničné mouky
- 3 stroužky česneku (9 g)
- řepkový olej ve spreji (2 ml)
Postup receptu – jak uvařit nejlepší hovězí maso na houbách
- Cibuli oloupej a nakrájej nadrobno. Žampióny umyj a nakrájej na plátky.
- Maso pořádně očisti od tuku, nakrájej na kostičky, přidej sůl, pepř a kmín a pořádně promíchej. V případě roštěné je lepší maso naklepat a můžeš použít i plátky místo kostek.
- Větší hrnec vystříkej řepkovým olejem, nechej rozehřát a osmahni cibulku. Pak přidej maso, zprudka opeč ze všech stran, přiklop a nechej 10 – 15 minut dusit. Maso pustí šťávu.
- Mezitím dej vařit vodu do varné konvice.
- K masu přidej zdravý bujón a zalij horkou vodou tak, aby všechno maso bylo ponořené. Zeslab a nechej pod pokličkou vařit 1 hodinu, případně můžeš péct v troubě na 250 °C.
- Po hodině přidej houby a vař přiklopené dalších 30 minut.
- Teď už zbývá jenom omáčku zahustit a dochutit. Pořádně rozmíchej celozrnnou mouku ve 100 ml vody a za stálého míchání nalívej postupně k masu. Řiď se konzistencí omáčky, možná nebudeš potřebovat celé množství anebo naopak budeš potřebovat více. Pokud by omáčka byla moc hustá, přilij trochu vody.
- Zvol povař dalších 15 minut, nakonec přidej prolisovaný česnek a podle chuti případně dosol.
- Podávej s jasmínovou nebo basmati rýží uvařenou v rýžovaru.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu na fit hovězí na houbách bez smetany
- Hovězí na houbách můžeš zkusit uvařit i v pomalém hrnci, já jsem to v něm ještě nezkoušela.
- Na talíři jsem ozdobila čerstvou petrželkou, kterou určitě vždycky slupni i v restauraci, protože její žvýkání pomáhá eliminovat případný zápach z úst zejména po konzumaci jídla s česnekem. 😉
- Na hovězí na houbách je nejlepší loupaná plec, která je ze střední části ramene (plece) kolem lopatky hovězího. Obsahuje hodně kolagenu, takže je velice šťavnatá, a zároveň není příliš tučná. Použít můžeš i hovězí roštěnec, který je ze zadního hřbetu, a hodí se na pečení i dušení. Roštěnec je jemné, křehké a libové maso s nízkým obsahem tuku. Od části krku je vysoký roštěnec a střední zádová část je nízký roštěnec. Na dělení hovězí masa se můžeš podívat zde.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené bez přílohy.
- Vyzkoušej také fit houbovou omáčku s kuřecím masem.
Komentáře
Opravdu vyborne 😍
Zdravím 🙂 zajímalo by mne, jak jste se dostala ve výpočtech na 3g tuků na porci. I to nejlibovější hovězí má totiž 20g bílkovin a 9g tuků, což je skoro polovina. Jak tedy může být rozdíl 10x násobný v nutričních hodnotách. Prostě mi to nedává smysl 😀
Ahoj Fridolíne, vysvětlení je jednoduché – byla tam chyba 🙂 Na stránce ve vysvětlivkách píšu, že chyby nejsou vyloučené, jednak může dojít k chybě kvůli lidskému faktoru anebo protože je nějaká surovina v kalorických tabulkách špatně zadaná. Teď jsem provedla přepočet a opravila to. Takže díky za upozornění. PS: Žádný komentář jsem nesmazala, ale každý musím nejdřív schválit, než se tu objeví.
Ahoj Bajolo, právě vyzkoušené a je to výborné !
Super, díky za otestování a zpětnou vazbu, Jani 😉
Je to strašně dobrý zrovna jsem to dodělal a já a přítelkyně vaříme hlavně dle tvých receptu jsou velice chutné
Diky za pochvalu, Adame, to mam radost 👍