Ingredience na zdravé hovězí na víně

Maso a omáčka

  • 1 kg hovězích líček (příp. kližka nebo roštěná)
  • 2 ks petržele (100 g)
  • 3 ks mrkve (150 g)
  • ½ celeru (150 g)
  • 2 ks cibule (140 g)
  • 4 stroužky česneku (24 g)
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 1 litr červeného suchého vína
  • 700 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička soli (3 g)
  • řepkový olej ve spreji (2 ml)

Bramborovo-celerové pyré

  • 450 g brambor
  • ½ celeru (150 g)
  • 100 ml nízkotučného mléko (0,5 – 1,5%)

Na ozdobu

Fitness hovězí líčka na víně - zdravý recept Bajola

Postup – maso

  1. Cibuli a česnek oloupej a nakrájej nadrobno.
  2. Kořenovou zeleninu zbav slupky, dobře očisti a nakrájej nadrobno.
  3. Z masa odstraň tuk, osol, opepři a zprudka opeč ve velkém hrnci ze všech stran na trošce tuku. Stačí chvilku, jen aby se maso zatáhlo.
  4. Vytáhni maso z hrnce, přidej kořenovou zeleninu a osmahni ji.
  5. Přidej cibuli a česnek a nech chvíli dusit.
  6. Zalij vínem, přidej koření a redukuj na třetinu cca 30 minut.
  7. Zalij vývarem, vrať maso a vař přiklopené na nejnižším stupni 3 – 4 hodiny. Ještě lepších výsledků dosáhneš, pokud maso budeš vařit v pomalém hrnci. V tomto případě dej tekutin tolik, aby maso bylo ponořené. Pokud necháš maso neponořené, bude se místo vaření péct, což je nežádoucí. Vař 3 – 4 hodiny na stupeň Low.
  8. Vytáhni maso z hrnce, přeceď vývar přes sítko a ještě zredukuj na plotně (vař do zhoustnutí). Ochutnej a podle chuti přisol, připepři a doslaď sladidlem. Přes noc dej do lednice a druhý den odstraň tuk, který se usadí na povrchu. Zbylou zeleninu vyhoď.
  9. Servíruj s bramborovocelerovým pyré (recept dále), přelij redukcí z masa a dozdob slámou z celeru a mrkve (návod dále).

Postup – bramborovocelerové pyré

  1. Brambory a celer (v poměru 3:1) nakrájej na kousky a povař doměkka cca 15 minut.
  2. Uvařenou zeleninu rozmixuj společně s teplým mlékem do hladké kaše pomocí ponorného mixéru.
  3. Mléko přidávej postupně, může ho být potřeba méně či více.

Postup – sláma

  1. Mrkev a celer zbav slupky a nakrájej na tenké nudličky nebo nastrouhej pomocí škrabky na brambory.
  2. Osmaž na trošce oleje dozlatova.
  3. 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu

Bramborovo celerové pyré - zdravý recept BajolaFitness hovězí líčka na víně - zdravý recept Bajola

Poznámky k receptu na hovězí na víně

  • Nutriční hodnoty jsou uvedené pouze na hovězí líčka a omáčku, přičemž je počítáno s tím, že víno i obsah alkoholu se zredukuje na třetinu a vývaru je započtena kvůli redukci polovina.