Ingredience
Maso a omáčka
- 1 kg hovězích líček (příp. kližka nebo roštěná)
- 2 petržele (100 g)
- 3 mrkve (150 g)
- ½ celeru (150 g)
- 2 cibule (140 g)
- 4 stroužky česneku (24 g)
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček pepře
- 6 kuliček nového koření
- 1 litr červeného vína
- 700 ml hovězího vývaru
- 1 lžička soli (3 g)
- řepkový olej (2 g)
Bramborovocelerové pyré
- 450 g brambor
- ½ celeru (150 g)
- nízkotučné mléko
Na ozdobu
- 1 mrkev (70 g)
- ¼ celeru (70 g)
- řepkový olej (5 g)
Postup – maso
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Kořenovou zeleninu zbavte slupky, dobře očistěte a nakrájejte nadrobno.
- Z masa odstraňte tuk, osolte, opepřete a zprudka opečte ve velkém hrnci ze všech stran na trošce tuku. Stačí chvilku, jen aby se maso zatáhlo.
- Vytáhněte maso z hrnce maso, přidejte kořenovou zeleninu a osmahněte.
- Přidejte cibuli a česnek a nechte chvíli dusit.
- Zalijte vínem, přidejte koření a redukuje na třetinu cca 30 minut.
- Zalijte vývarem, vraťte maso a vařte přiklopené na nejnižším stupni 3 – 4 hodiny. Ještě lepších výsledků dosáhnete, pokud maso budete vařit v pomalém hrnci. V tomto případě dejte tekutin tolik, aby maso bylo ponořené. Pokud necháte maso neponořené, bude se místo vaření péct, což je nežádoucí. Vařte 3 – 4 hodiny na stupeň Low.
- Vytáhněte maso z hrnce, přeceďte vývar přes sítko a ještě zredukujte na plotně (vařte do zhoustnutí). Dle chuti přisolte, připepřete a doslaďte. Přes noc dejte do lednice a druhý den odstraňte tuk, který se usadí na povrchu.
- Servírujte s bramborovocelerovým pyré, přelijte redukcí z masa a dozdobte slámou z celeru a mrkve.
Postup – bramborovocelerové pyré
- Brambory a celer (v poměru 3:1) nakrájejte na kousky a povařte doměkka cca 15 minut.
- Uvařenou zeleninu rozmixujte společně s teplým mlékem do hladké kaše pomocí ponorného mixéru. Pro nutriční hodnoty je napočteno orientačně 100 ml mléka, ale dejte množství podle konzistence.
Postup – sláma
- Mrkev a celer zbavte slupky a nakrájejte na tenké nudličky nebo nastrouhejte pomocí škrabky na brambory.
- Osmažte na trošce oleje dozlatova.
Komentáře