Ingredience na zdravé hovězí na víně
Maso a omáčka
- 1 kg hovězích líček (příp. kližka nebo roštěná)
- 2 ks petržele (100 g)
- 3 ks mrkve (150 g)
- ½ celeru (150 g)
- 2 ks cibule (140 g)
- 4 stroužky česneku (24 g)
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček pepře
- 6 kuliček nového koření
- 1 litr červeného suchého vína
- 700 ml hovězího vývaru
- 1 lžička soli (3 g)
- řepkový olej ve spreji (2 ml)
Bramborovo-celerové pyré
- 450 g brambor
- ½ celeru (150 g)
- 100 ml nízkotučného mléko (0,5 – 1,5%)
Na ozdobu
- 1 mrkev (70 g)
- ¼ celeru (70 g)
- řepkový olej ve spreji (3 ml)

Postup – maso
- Cibuli a česnek oloupej a nakrájej nadrobno.
- Kořenovou zeleninu zbav slupky, dobře očisti a nakrájej nadrobno.
- Z masa odstraň tuk, osol, opepři a zprudka opeč ve velkém hrnci ze všech stran na trošce tuku. Stačí chvilku, jen aby se maso zatáhlo.
- Vytáhni maso z hrnce, přidej kořenovou zeleninu a osmahni ji.
- Přidej cibuli a česnek a nech chvíli dusit.
- Zalij vínem, přidej koření a redukuj na třetinu cca 30 minut.
- Zalij vývarem, vrať maso a vař přiklopené na nejnižším stupni 3 – 4 hodiny. Ještě lepších výsledků dosáhneš, pokud maso budeš vařit v pomalém hrnci. V tomto případě dej tekutin tolik, aby maso bylo ponořené. Pokud necháš maso neponořené, bude se místo vaření péct, což je nežádoucí. Vař 3 – 4 hodiny na stupeň Low.
- Vytáhni maso z hrnce, přeceď vývar přes sítko a ještě zredukuj na plotně (vař do zhoustnutí). Ochutnej a podle chuti přisol, připepři a doslaď sladidlem. Přes noc dej do lednice a druhý den odstraň tuk, který se usadí na povrchu. Zbylou zeleninu vyhoď.
- Servíruj s bramborovocelerovým pyré (recept dále), přelij redukcí z masa a dozdob slámou z celeru a mrkve (návod dále).
Postup – bramborovocelerové pyré
- Brambory a celer (v poměru 3:1) nakrájej na kousky a povař doměkka cca 15 minut.
- Uvařenou zeleninu rozmixuj společně s teplým mlékem do hladké kaše pomocí ponorného mixéru.
- Mléko přidávej postupně, může ho být potřeba méně či více.
Postup – sláma
- Mrkev a celer zbav slupky a nakrájej na tenké nudličky nebo nastrouhej pomocí škrabky na brambory.
- Osmaž na trošce oleje dozlatova.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Poznámky k receptu na hovězí na víně
- Nutriční hodnoty jsou uvedené pouze na hovězí líčka a omáčku, přičemž je počítáno s tím, že víno i obsah alkoholu se zredukuje na třetinu a vývaru je započtena kvůli redukci polovina.
Komentáře