Ingredience

Maso a omáčka

  • 1 kg hovězích líček (příp. kližka nebo roštěná)
  • 2 petržele (100 g)
  • 3 mrkve (150 g)
  • ½ celeru (150 g)
  • 2 cibule (140 g)
  • 4 stroužky česneku (24 g)
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 1 litr červeného vína
  • 700 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička soli (3 g)
  • řepkový olej (2 g)

Bramborovocelerové pyré

  • 450 g brambor
  • ½ celeru (150 g)
  • nízkotučné mléko

Na ozdobu

  • 1 mrkev (70 g)
  • ¼ celeru (70 g)
  • řepkový olej (5 g)
Fitness hovězí líčka na víně - zdravý recept Bajola

Postup – maso

  1. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  2. Kořenovou zeleninu zbavte slupky, dobře očistěte a nakrájejte nadrobno.
  3. Z masa odstraňte tuk, osolte, opepřete a zprudka opečte ve velkém hrnci ze všech stran na trošce tuku. Stačí chvilku, jen aby se maso zatáhlo.
  4. Vytáhněte maso z hrnce maso, přidejte kořenovou zeleninu a osmahněte.
  5. Přidejte cibuli a česnek a nechte chvíli dusit.
  6. Zalijte vínem, přidejte koření a redukuje na třetinu cca 30 minut.
  7. Zalijte vývarem, vraťte maso a vařte přiklopené na nejnižším stupni 3 – 4 hodiny. Ještě lepších výsledků dosáhnete, pokud maso budete vařit v pomalém hrnci. V tomto případě dejte tekutin tolik, aby maso bylo ponořené. Pokud necháte maso neponořené, bude se místo vaření péct, což je nežádoucí. Vařte 3 – 4 hodiny na stupeň Low.
  8. Vytáhněte maso z hrnce, přeceďte vývar přes sítko a ještě zredukujte na plotně (vařte do zhoustnutí). Dle chuti přisolte, připepřete a doslaďte. Přes noc dejte do lednice a druhý den odstraňte tuk, který se usadí na povrchu.
  9. Servírujte s bramborovocelerovým pyré, přelijte redukcí z masa a dozdobte slámou z celeru a mrkve.
Bramborovo celerové pyré - zdravý recept Bajola

Postup – bramborovocelerové pyré

  1. Brambory a celer (v poměru 3:1) nakrájejte na kousky a povařte doměkka cca 15 minut.
  2. Uvařenou zeleninu rozmixujte společně s teplým mlékem do hladké kaše pomocí ponorného mixéru. Pro nutriční hodnoty je napočteno orientačně 100 ml mléka, ale dejte množství podle konzistence.

Postup – sláma

  1. Mrkev a celer zbavte slupky a nakrájejte na tenké nudličky nebo nastrouhejte pomocí škrabky na brambory.
  2. Osmažte na trošce oleje dozlatova.
Fitness hovězí líčka na víně - zdravý recept Bajola