Ingredience na fit játra na bramborákové peřině
- 500 g kuřecích nebo krůtích jater
- 1 kg brambor (varný typ C)
- 100 g žampiónů
- 150 ml podmáslí (1 %)
- 2 vejce (90 g)
- 4 stroužky česneku (15 g)
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžíce petržele (sušené nebo čerstvé)
- 1 lžička sladké mleté červené papriky (3 g)
- 1 ½ lžičky soli
- 1 lžička pepře
Postup receptu
- Oloupejte česnek.
- Oloupejte brambory a strouhejte na struhadle nahrubo.
- Brambory osolte (1 lžička), opepřete, přidejte majoránku, petržel a česnek a dobře promíchejte.
- Rozpalte troubu na 180 °C.
- Játra umyjte a očistěte od tuku.
- Žampiony umyjte a nakrájejte na plátky.
- Vejce rozmíchejte s podmáslím a přidejte ½ lžičky soli.
- Zapékací mísu o rozměru 28 × 18 cm vystelte pečícím papírem. Můžete použít i větší, výsledek bude nižší.
- Z brambor slijte vodu a dejte je na dno pekáčku.
- Pak naskládejte játra, žampiony a zalijte vaječnou směsí.
- Nakonec posypejte červenou paprikou a pečte 40 minut na 180 °C.
Poznámky
- Upřednostňujte bio játra z domácího chovu od prověřeného dodavatele, kde nekrmí zvířata růstovými hormony (ty totiž prochází přes játra).
- Pokud chcete ještě více bílkovin, můžete před pečením přidat nahoru nahrubo nastrouhané tvarůžky. V tomto případě ale uberte na soli, protože tvarůžky jsou slané.
- Protože je česnek těžký, doporučuji toto jídlo až po tréninku. Můžete česnek vynechat, ale nebude to úplně ono.
Komentáře
Tak tohle papáníčko vypadá teda luxusně. O víkendu vyzkouším 🙂
Diky moc za pochvalu a budu rada za info, jak se to povedlo 😉