Ingredience na fit játra na jablcích a majoránce
- 500 g jater dle preference (kuřecí, hovězí, vepřová aj.)
- 1/2 cibule (25 g)
- 1 stroužek česneku (5 g)
- 50 ml bílého suchého vína
- 1 jablko (100 g)
- 1 lžička sušené majoránky (nebo čerstvé)
- 200 ml nízkotučného mléka
- 1 lžíce rýžové krupičky (10 g), příp. celozrnné mouky
- sůl
- pepř
- 1 lžička řepkového oleje (3 g)
Postup receptu
- Játra očistěte od tuku, umyjte a osušte papírovou utěrkou. Jablko nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli nakrájejte najemno, česnek prolisujte nebo nasekejte nadrobno. Mléko smíchejte s rýžovou krupičkou.
- Játra osmažte na trošce řepkového oleje cca 2 – 3 minuty z jedné strany, jakmile začnou „poskakovat“, otočte je (každý kousek zvlášť), osolte a opepřete a z druhé strany opékejte další 2 – 3 minuty. Vevnitř musí zůstat trochu růžové.
- Než se játra opečou z druhé strany, posuňte je ke kraji pánvičky a na druhé části pánvičky opečte česnek a cibuli.
- Jakmile jsou játra hotová, vytáhněte je z pánvičky pomocí lžíce a dejte odpočívat na talířek.
- K česneku a cibuli přidejte jablka, chvíli orestujte a zalijte vínem.
- Jakmile se víno odpaří, zahustěte mlékem s krupičkou, za stálého míchání chvilku provařte a přidejte majoránku. Omáčka by měla postupně zhoustnout. Hustotu řiďte množstvím mléka a krupičky. Pokud je omáčka moc hustá, přilijte trošku mléka. Pokud moc řídká, přilijte trochu mléka s rozmíchanou krupičkou.
- Vraťte játra do pánve a ještě krátce prohřejte. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte s rýži uvařenou v rýžovaru.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny na kuřecí játra bez přílohy.
- Celková hmotnost je cca 850 g, 1 porce – 170 g.
Komentáře