Ingredience na zdravou domácí játrovou paštiku
Základ na fit paštiku
- 500 g kuřecích nebo hovězích jater
- 70 g mrkve
- 40 g petržele
- 30 g celeru (příp. řapíkatého celeru)
- 80 g cibule
- cca 1 litr vody
Koření
- 2 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
- 6 kuliček černého pepře
Na dokončení paštiky
- 100 – 200 ml vývaru, který vznikne po uvaření jater
- 1 lžička mleté sladké papriky (5 g)
- 1 lžička soli (3 g)
- ½ lžičky pepře (0,5 g)
- 3 lžíce olivového oleje extra panenského (30 ml)
Video – jak na domácí játrovou paštiku
Postup receptu – jak udělat domácí zdravou paštiku
- Pokud použiješ hovězí játra, doporučuju je předem namočit alespoň hodinu v mléce, můžeš i přes noc. Namáčení se provádí pro zlepšení chuti, protože hovězí játra můžou mít kovovou pachuť.
- Kořenovou zeleninu a cibuli zbav slupky a rozkroj na menší části.
- Do středně velkého hrnce dej játra, kořenovou zeleninu, cibuli, sítko s kořením (bobkový list, nové koření, černý pepř) a zalij vodou, aby bylo vše ponořené. Pozor nesol!
- Vař pozvolna 30 minut.
- Vytáhni játra, zeleninu a sítko s kořením z hrnce a vývar nevylívej.
- Játra rozmixuj společně se solí, pepřem a mletou paprikou v mixéru se sekáčkem.
- Přilij olivový olej, dál mixuj a postupně přidávej vývar z jater (100 – 200 ml), abys dosáhl/a požadované konzistence paštiky.
- Ochutnej a případně dochuť solí a pepřem podle vlastní chuti.
- Dej do uzavíratelné skleničky a skladuj v lednici, kde vydrží zhruba týden.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu
- Pokud chceš v paštice navýšit vlákninu, můžeš do ní rozmixovat i část zelenina, se kterou se vařila, záleží na tvojí chuti.
- Doporučuju namazat na domácí celozrnný rohlík a jíst s brusinkovým džemem bez cukru nebo domácí brusinkovou omáčkou (brusinky povař s trochou vody a pomerančové šťávy cca 10 minut a doslaď sladidlem bez kalorií).
- Nutriční hodnoty jsou uvedené pouze na paštiku. 100 g paštiky obsahuje: 146 kcal / 1 S / 0 C / 16 B / 9 T
Komentáře
Dnes jsem ji dělala a je úplně úžasná. Děkuji 😊
Určitě zkusim, ale ja bych tam rozmixovala i trochu te zeleniny.
Budu ráda za otestování. Jasně, zelenina se tam může taky rozmixovat, shodou okolností jsem ji dělala znovu předvčery a mixla jsem tam aj trochu mrkve. 🙂 Doplním to ještě do poznámky, díky za dobrou připomínku.
myslím si, že by to zjemnilo chut těch jater.. určitě o víkendu vyzkouším
Ahoj, včera jsem ji zkusila a je opravdu výborná 🤩 Rozmixovala jsem část zeleniny dle doporučení, aby se zjemnila silná játrová chuť, a je to super! Určitě ji budu dělat pravidelně, protože je proti jiným receptům neskutečně jednoduchá, a na chuti není vůbec poznat, že by měla být nějak \“zdravá\“ ☺
Taky jsem ocenila, že lze jednoduše regulovat konzistenci díky vzniklému vývaru, takže si to každý uděla podle své chuti.
Jsem nadšená a moc děkuji za tento super recept 👌🌸
Ahoj Kristýno, tož paráda, taky mi moc chutná a zrovna včera jsem dojedla poslední zbytek. Super je na opečený chleba, na to rajčata a na to míchaný vajíčka. 🙂 Díky za pochvalu i komentář 😉
Vyzkoušeno a je to opravdu, ale opravdu hodně dobrá paštika…. Pochutnala si na ní i dietu nedržící část mojí rodiny :). Skvělý recept, děkuji ♥
Tak to mám radost, díky moc za otestování a zpětnou vazbu 😉
Moc dobrý recept, paštika je super, s trochou zeleniny ještě lepší ☺️
Díky za otestování o pochvalu, Teri, taky mi dost chutná 🙂
Vynikajicí,taky jsem mixla se zeleninou a pecka💋
Právě jsem dodělala a ochutnala paštiku dle Tvého receptu a upřímně, moc gratuluji k perfektní chuti, lahodnosti, lehkosti paštiky a také barvě. Vždy jsem jí dělala podle zaběhnutého receptu… osmažit cibulku, česnek, játra……celou 33% smetanu, zalít máslem….a právě tady mi v konečném výsledku vadila taková nazelenalá barva. U Tvého skvělého receptu je vše v naprostém pořádku. Děkuji a přeji mnoho dalších nápadů a úspěchů.
Super, diky za pochvalu, Lidus, to jsem ani necekala, ze to bude lepsi nez s tukem 😁 Ja jsem to nikdy totiz jinym zpusobem nevarila. 🙂
Děkuji za super recept. Je to můj první játrový počin a je vynikající! Muž nepočkal ani až vychladne.