Ingredience na fit koláče s meruňkami a mákem
Těsto
- 500 ml kefíru (příp. podmáslí)
- 2 ks vejce M (100 g)
- 250 g ovesné mouky vanilkové (nebo 190 g ovesné mouky vanilkové a 60 g vanilkového proteinu)
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- ½ lžičky skořice (2 g)
- ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů (6 g)
Ovoce
- 100 g meruněk (vypeckovaných) nebo jiného ovoce (broskve, švestky, borůvky)
Náplň tvarohová
- 200 g odtučněného tvarohu (ve vaničce)
- 80 ml nízkotučného mléka (0,5%)
- 1 vanilkový pudingový prášek bez umělých aromat (40 g)
- 40 g přírodního sladidla bez kalorií
Náplň maková
- 100 ml nízkotučného mléka (0,5%)
- 40 g mletého máku bez cukru
- 50 g meruněk (vypeckovaných) nebo jiného ovoce
- 30 g přírodního sladidla bez kalorií
Postup receptu na zdravé koláče bez cukru
- V jedné misce smíchej mokré ingredience na těsto. V druhé misce smíchej suché ingredience na těsto.
- Pak suché ingredience vsyp do mokrých, pořádně vymíchej dohladka a nechej stát minimálně 15 minut.
- Mezitím udělej náplně. Smíchej tvaroh s 80 ml mléka a vanilkovým pudingem a sladidlem, ochutnej a případně doslaď.
- Meruňky umyj, 100 g nakrájej na plátky a 50 g meruněk rozmixuj v mixéru se sekáčkem na pyré.
- Zbylé mléko (100 ml) dej vařit společně s mákem, dokud se mléko nevsákne, vmíchej rozmixované meruňky, sladidlo, ochutnej a případně doslaď.
- Rozehřej troubu na 200 °C a vystel plech pečícím papírem.
- Vychlazené těsto nabírej lžící a dávej na plech, vždy po dvou lžících na jeden koláč. Mezi koláči dělej rozestupy, při pečení nabydou.
- Na každý koláč poté dej doprostřed lžíci tvarohové náplně, na to trochu makové náplně a pak plátky meruněk. Případně si náplně nakombinuj podle vlastní chuti. Vznikne cca 12 koláčů o průměru cca 10 cm.
- Peč 20 minut na 200 °C. Hlídej, ať se koláče nespálí.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu na fit kefírové koláče bez cukru
- Těsto má tekutější konzistenci a stáním se mírně dohustí, pokud by však bylo moc řídké a rozjíždělo se na plechu do stran, přidej do těsta více mouky.
- Doporučuju opravdu použít vanilkovou ovesnou mouku od MyProtein a nikoliv rozmixované ovesné vločky. Rozdíl v chuti i výsledné konzistenci je velký. Pokud použiješ rozmixované vločky, bude potřeba přidat více celozrnné mouky (cca o 30 g). Navíc budeš muset těsto přisladit, pokud nepoužiješ protein, a doporučuji přidat i vanilkový extrakt. Vanilková ovesná mouka je totiž už ideálně oslazená a ochucená. Testovala jsem obě verze. Hlavní fotky jsou z rozmixovaných ovesných vloček s proteinem a koláče nevypadají a ani nechutnají tak dobře jako při mém prvním pokusu z mouky MyProtein. Foto viz níže.
- Pokud použiješ protein, peč raději na nižší teplotu (180 °C).
- Místo máku můžeš použít i zdravou marmeládu bez cukru a místo meruněk jiné ovoce, například broskve, švestky nebo borůvky.
- Koláče jsou chutnější z kefíru než z podmáslí.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené na verzi bez proteinu. Pokud chceš snížit kalorickou hodnotu, vynechej mák.
Komentáře
Včera jsem zkoušela, koláče nebyly špatné akorát po spolknutí sousta cítím takovou pachuť mírnou. Může za to asi ta sukralóza obsažená v ovesné mouce od My protein?
Díky za otestování 😉 Pachuť – je možné, že je to po sukralóze, záleží, jak je kdo zvyklý na chuť sukralózy, každopádně zatím neznám žádné sladidlo bez kalorií, které by bylo 100% totožné s chutí cukru, takže kdo na to není zvyklý, tak to může považovat za pachuť. Ale teda zrovna sukralóza je opravdu hodně podobná cukru a navíc nejlevnější vzhledem ke svojí 600 násobné sladivosti. Nicméně sladidla doporučuju střídat a pokud člověk nepotřebuje hubnout, tak používat v rozumné míře cukr.
Ahoj, koláče jsem dělala už pětkrát a vždy byly luxusní. Dělám jich 24 menších a nepřidávám vůbec žádné sladidlo. Peču z rozmixovaných vloček + vanilkový protein, opravdu skvělé :-).
Ahoj Edi, Super 👍 Díky za otestování a komentář 😉✌️
Skvělé, rychlé a snadné. Můžu jako náplň použít cokoliv a vždycky se povedou. Dělám je „furt“ (zkrátka když mám chuť na nějakou sladkou tečku 😋)!