Ingredience na fit koprovou omáčku
- 1 litr nízkotučného nebo polotučného mléka (0,5% – 1,5 %)
- 40 g celozrnné žitné mouky (nebo 20 g pšeničné celozrnné a 20 g pšeničné bílé hladké)
- 5 snítek čerstvého kopru (příp. sterilovaný)
- 1 lžička soli (3 g)
- 60 g přírodního sladidla bez kalorií (krupice)
- 20 – 30 ml octa
Postup receptu – jak uvařit zdravou koprovku
- Kopr umyj a jemné části bez stonku nakrájej nadrobno.
- 750 ml mléka přiveď k varu. Ve zbytku pořádně rozmíchej mouku dohladka.
- Jakmile začne mléko vařit, nalij mléko s moukou a dobře míchej kvedlačkou, dokud omáčka nezhoustne.
- Odstav z plotny, osol, přidej nasekaný kopr a oslaď a nakonec okysel octem podle chuti (ocet přidávej postupně po lžičkách). Někdo má rád sladší, někdo kyselejší. Mnnožství uvádím orientačně, dochuť si to dle vlastní chuti.
- Pokud chceš omáčku extra hladkou a krémovou, rozmixuj ji ještě po uvaření ve výkonném mixéru, např. Nutribullet.
- Podávej s bramborami a vařeným vejcem, volským okem nebo vařeným hovězím masem.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu na zdravou koprovou omáčku
- Omáčku můžeš zahustit místo mouky i rozvařenou bramborou nebo rozvařeným květákem. Případně můžeš použít pouze bílou mouku (s celozrnnou může mít omáčka mírně nahořklou chuť), kaloricky na tom jsou podobně, akorát celozrnná má víc vlákniny, takže se nic nestane, pokud tam dáš pouze bílou, pokud jinak přijímáš vlákniny dostatek.
- Pozor, nepřidávej ocet, když je omáčka hodně horká, jelikož by se kyselostí mohla začít oddělovat z mléka syrovátka a omáčka začít „hrudkovatět“. Stejně tak při ohřívání omáčky další dny ji nepřiváděj k varu, jinak se opět může zdrcnout. Pokud se ti to stane, rozmixuj omáčku ve výkonném mixéru, např. Nutribullet, zpět do hladké krémové konzistence.
- Hovězí maso můžeš připravit v pomalém hrnci jako vývar.
- Na vaření vajec natvrdo je nejlepší vejcovar.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny pouze na omáčku s nízkotučným mlékem.
Komentáře
Mohu-li přispět se svou troškou do mlýna… Snažím se v poslední době vařit zdravěji. Koprovku máme všichni rádi a napadla mne tato varianta: Připravila jsem si poctivý zeleninový vývar. Kopr nasekala (jemné části), stonky nevyhazovat! Na přepuštěném másle jsem zesklovatěla cibulový základ. Přidala vařenou zeleninu z vývaru. Postupně zalévala vývarem a mixovala, abych dosáhla požadované hustoty. Vložila jsem koprové stonky a nechala pořádně provařit, ze stonků je intenzivnější koprová chuť (možná by šli vyvařit už při přípravě vývaru). Po vyjmutí stonků jsem vložila nasekaný kopr, hooodně. Pro zjemnění omáčky stačí jen opravdu trošička smetany, spíše ze zvyku, sladká je omáčka už po mrkvi z vývaru a po cibuli ze základu. Opatrně okyselit dle chuti, jak píšete vy. Dle potřeby dochutit. A je hotovo. Je pravda, že omáčka není bílá, má trochu „svíčkovou“ barvu. Ale chuť skvělá. Tak třeba se někomu tento nápad hodí…
Omáčku jsem dnes vyzkoušela, zahuštěnou žitnou moukou jsem ještě nikdy nedělala. Byla opravdu výborná.
Tak to mám radost, díky za otestování i zpětnou vazbu 😉