Ingredience na recept
Maso
- 1 kg libové vepřové plece
- 1 cibule (70 g)
- 5 stroužků česneku (30 g)
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 lžičky soli
- 1 lžička pepře
- 150 ml vody (pro pečení v troubě 250 ml)
- 20 g celozrnné žitné mouky
Špenát
- ½ cibule (30 g)
- 3 ml řepkového oleje
- 900 g mraženého špenátu (ideálně protlak)
- 5 stroužků česneku (30 g)
- 300 ml nízkotučného mléka
- 40 g celozrnné žitné mouky
- 2 lžičky soli
- 1 lžička pepře
- 2 vejce (100 g)
Postup receptu
- Špenát nechejte předem povolit v pokojové teplotě.
- Maso dobře očistěte od veškerého tuku, umyjte a nakrájejte na kostky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte.
- Pokud nemáte pomalý hrnec, přečtěte si, proč ho používám.
- Verze v pomalém hrnci – Do hrnce dejte cibuli, česnek, maso, sůl, pepř a kmín. Dobře promíchejte a zalijte vodou. Vařte 4 hodiny na stupeň Low. Po dovaření zceďte vzniklý výpek do malého kastrůlku. Část odeberte, vmíchejte do ní mouku, pořádně rozmíchejte a vlijte ji do vařícího výpeku za stálého míchání, dokud výpek nezhoustne. Pak ještě provařte 5 – 10 minut. Pokud šťávu nepotřebujete, zahuštění můžete vypustit a maso jíst bez šťávy.
- Verze v troubě – Rozehřejte troubu na 180 °C. Smíchejte maso, sůl, pepř, kmín a česnek. Vytřete plechový pekáč nebo remosku řepkovým olejem, na dno dejte cibuli a vložte maso. Podlijte 250 ml vody a pečte 90 – 120 minut na 180 °C. Průběžně promíchejte a kdyby se maso moc připalovalo, přilijte další vodu. Jakmile je maso hotové, vytáhněte ho, přemístěte pekáč na plotnu, nechejte vyvařit vodu, zaprašte moukou a orestujte dozlatova. Pak zalijte cca 200 ml vody, dobře promíchejte a vařte na mírném ohni cca 20 minut, dokud nebude mít šťáva požadovanou hustotu, občas promíchejte. Pokud šťávu nepotřebujete, můžete dokončení na plotně vynechat.
- Pro co nejméně tuku v mase doporučuji vynechat kroky s výpekem a maso dát včetně vzniklé šťávy přes noc do lednice. Ztuhlý tuk pak sesbírejte lžící a vyhoďte.
- Mezitím připravte špenát. Doporučuju protlak, ale na fotce jsem použila listový, protože protlak neměli. Listový se nicméně dobře nespojí, ale pomohla jsem si rozmixováním pomocí tyčového mixéru.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a prolisujte.
- Na trošce oleje orestujte cibuli a přidejte špenát, sůl, pepř a dobře zahřejte. Přilijte 250 ml mléka a dobře promíchejte. Pokud je špenát moc řídký, rozmíchejte ve zbytku mléka mouku a za stálého míchání ji vlijte do špenátu a provařte. Pak vmíchejte prolisovaný česnek a podle chuti dosolte a dopepřete. Na závěr vmíchejte rozkvedlaná vejce a ještě 2 – 3 minuty povařte. Špenát je planý a je potřeba ho dobře ochutit, takže si s tím musíte chvíli hrát, než trefíte správnou chuť. To samé platí o konzistenci. Pokud špenát nezahustíte moukou, je možné, že z něho bude na talíři vytíkat voda.
- Podávejte s fitness bramborovým knedlíkem.
Komentáře
Tohle je opravdu nádhera. Chtěla bych Vám říct, nebo spíše napsat 🙂, že Vaše recepty jsou nejkrásnější, a co se týče praktičnosti nejlepší. Co je pro mě nejlepší je to, že uvádíte nutriční hodnoty, což mi velmi pomáhá. Vlastně jsem si zatím nikde nevšimla, že by ty hodnoty někde jinde uváděly. A co mám na Vašich receptech nejraději, je klasika. 🙋
Moc díky za pochvalu, to mám radost 😉