Ingredience na recept

Maso

  • 1 kg libové vepřové plece
  • 1 cibule (70 g)
  • 5 stroužků česneku (30 g)
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
  • 150 ml vody (pro pečení v troubě 250 ml)
  • 20 g celozrnné žitné mouky

Špenát

  • ½ cibule (30 g)
  • 3 ml řepkového oleje
  • 900 g mraženého špenátu (ideálně protlak)
  • 5 stroužků česneku (30 g)
  • 300 ml nízkotučného mléka
  • 40 g celozrnné žitné mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
  • 2 vejce (100 g)
Fitness vepřové výpečky se špenátem - zdravý recept Bajola

Postup receptu

  1. Špenát nechejte předem povolit v pokojové teplotě.
  2. Maso dobře očistěte od veškerého tuku, umyjte a nakrájejte na kostky.
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte.
  4. Pokud nemáte pomalý hrnec, přečtěte si, proč ho používám.
  5. Verze v pomalém hrnci – Do hrnce dejte cibuli, česnek, maso, sůl, pepř a kmín. Dobře promíchejte a zalijte vodou. Vařte 4 hodiny na stupeň Low. Po dovaření zceďte vzniklý výpek do malého kastrůlku. Část odeberte, vmíchejte do ní mouku, pořádně rozmíchejte a vlijte ji do vařícího výpeku za stálého míchání, dokud výpek nezhoustne. Pak ještě provařte 5 – 10 minut. Pokud šťávu nepotřebujete, zahuštění můžete vypustit a maso jíst bez šťávy.
  6. Verze v troubě – Rozehřejte troubu na 180 °C. Smíchejte maso, sůl, pepř, kmín a česnek. Vytřete plechový pekáč nebo remosku řepkovým olejem, na dno dejte cibuli a vložte maso. Podlijte 250 ml vody a pečte 90 – 120 minut na 180 °C. Průběžně promíchejte a kdyby se maso moc připalovalo, přilijte další vodu. Jakmile je maso hotové, vytáhněte ho, přemístěte pekáč na plotnu, nechejte vyvařit vodu, zaprašte moukou a orestujte dozlatova. Pak zalijte cca 200 ml vody, dobře promíchejte a vařte na mírném ohni cca 20 minut, dokud nebude mít šťáva požadovanou hustotu, občas promíchejte. Pokud šťávu nepotřebujete, můžete dokončení na plotně vynechat.
  7. Pro co nejméně tuku v mase doporučuji vynechat kroky s výpekem a maso dát včetně vzniklé šťávy přes noc do lednice. Ztuhlý tuk pak sesbírejte lžící a vyhoďte.
  8. Mezitím připravte špenát. Doporučuju protlak, ale na fotce jsem použila listový, protože protlak neměli. Listový se nicméně dobře nespojí, ale pomohla jsem si rozmixováním pomocí tyčového mixéru.
  9. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a prolisujte.
  10. Na trošce oleje orestujte cibuli a přidejte špenát, sůl, pepř a dobře zahřejte. Přilijte 250 ml mléka a dobře promíchejte. Pokud je špenát moc řídký, rozmíchejte ve zbytku mléka mouku a za stálého míchání ji vlijte do špenátu a provařte. Pak vmíchejte prolisovaný česnek a podle chuti dosolte a dopepřete. Na závěr vmíchejte rozkvedlaná vejce a ještě 2 – 3 minuty povařte. Špenát je planý a je potřeba ho dobře ochutit, takže si s tím musíte chvíli hrát, než trefíte správnou chuť. To samé platí o konzistenci. Pokud špenát nezahustíte moukou, je možné, že z něho bude na talíři vytíkat voda.
  11. Podávejte s fitness bramborovým knedlíkem.
Fitness špenát - zdravý recept Bajola