Ingredience na fit panenku plněnou chřestem
- 600 g vepřové panenky
- 90 g zeleného chřestu
- 90 g nízkotučného sýru (do 30 % t.v.s.), např. mozarella nebo eidam
- řepkový olej ve spreji (1 ml)
- sůl
- pepř
Postup receptu
- Dejte vařit litr vody do varné konvice nebo hrnce. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Z chřestu odlámejte dřevnaté části (návod zde), zalijte ho horkou vodou nebo ponořte do hrnce s horkou vodou a nechejte 2 minuty spařit. Pak ho vytáhněte a umyjte pod studenou vodou.
- Z vepřové panenky odstraňte všechen tuk, podélně ji nařízněte a rozložte tak, abyste získali plát. Ten pak přes potravinářskou fólii rozklepejte dotenka a z obou stran osolte a trošku opepřete. Pokud je plát hodně velký, rozkrojte ho, uděláte tak 2 menší rolády místo jedné velké.
- Na plát masa dejte plátky sýru a do středu 3 stronky spařeného chřestu, panenku zarolujte přes delší stranu a zafixujte párátky nebo jehlicemi.
- Pánev rozehřejte a vystříkejte troškou oleje ve spreji. Naplněnou panenku zprudka ze všech stran opečte, aby se maso zatáhlo. Pak ji dejte do trouby a pečte 15 – 20 minut na 180 °C. Na měření času používám digitální kuchyňskou minutku. Doba pečení záleží na velikosti panenky, velkou panenku je potřeba péct o něco déle. Doporučuju po 15 minutách maso vytáhnout, v nejšiřší části do něj zakrojit a zkontrolovat strukturu. Pokud se už při řezání maso zdá syrové, musíte ještě dopéct, ale pozor, ať panenku nepečete moc dlouho, byla by vysušená.
- Po vytažení z trouby nechejte maso aspoň 5 minut odpočinout a pak ho podávejte nakrájené na plátky. Když je panenka ještě hodně teplá, sýr může mírně vytéct. Nejlépe drží roláda tvar až druhý den, až se úplně zchladí v lednici a pak teprve nakrájí a ohřeje.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny na mozarellu Lovilio light. Doporučuju podávat s pečenými batáty.
- Celková gramáž je cca 780 g, jedna porce má tedy cca 130 g.
- Nezapomeňte se po uvaření zapojit do soutěže.
Komentáře
Také jsem dělala a výborný ! Trochu s jinou přílohou 🙂