Ingredience na fit panenku v houbové omáčce
- 500 g vepřové panenky
- 10 ml olivového oleje extra panenského
- 1 lžička soli (5 g)
- 1/2 lžičky pepře (3 g)
- 250 g žampiónů nebo jiných hub
- 100 ml vody
- 50 ml nízkotučného mléka (0,5%)
- 15 g celozrnné žitné mouky
- 100 ml kefíru
Postup receptu – jak udělat zdravou panenku s houbovou omáčkou
- Maso očisti od případného tuku, blan a umyj ho.
- Rozmíchej olej se solí a pepřem a maso do této směsi namoč ze všech stran. Přikryj fólií a nechej naložené v lednici ideálně přes noc.
- Rozehřej troubu na 180 °C.
- Houby umyj, nakrájej na plátky a naskládej do pekáčku. Zalij marinádou z masa, pokud nějaká zbyla, a ještě trošku posol.
- Maso zprudka opeč na pánvi cca 2 minuty z každé strany, polož ho do pekáčku na houby a vše zalij 100 ml vody. Pokud vznikl výpek, dej ho k houbám a masu také.
- Peč odklopené 15 minut na 180 °C, pak přiklop a peč dalších 5 – 10 minut podle velikosti panenky. Více info v poznámce.
- Maso dej stranou a houby se šťávou přesuň do pánve a začni zahřívat.
- Mezitím dobře rozmíchej mouku v mléce, nalij k houbám a pár minut povař, dokud omáčka nezačne houstnout.
- Poté odstav z ohně, nechej chvilku vychladnout a nakonec postupně přimíchej kefír do požadované konzistence.
- Ochutnej a případně dosol a dopepři.
- Podávej s pečenými bramborami nebo batátovými hranolkami.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu na fitness panenku v houbové omáčce
- Doporučuju po 15 minutách maso vytáhnout a změřit jeho vnitřní teplotu pomocí vpichového teploměru. Výsledná vnitřní teplota by měla být 65°C, ale musíš ještě počítat s tím, že se po vytažení teplota ještě o 2 – 3 °C zvýší díky zbytkovému teplu, takže maso vytáhni z trouby o něco dříve (při 60 – 62 °C). Pokud nemáš vpichový teploměr, po 15 minutách do masa zakroj v nejširším bodě a další dobu pečení odhadni podle barvy masa. Vevnitř by měla být panenka narůžovělá, ale ne syrová.
- Pokud naliješ kefír do moc horké omáčky, může se srazit a taky se zničí probiotika, nicméně na chuti to neubírá.
- Pokud chceš chuť vytunit, můžeš přidat nastrouhaný 30% eidam, případně jiný sýr dle preference, např. creamcheese.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny bez přílohy.
- Vyzkoušej také zdravou houbovou omáčku bez smetany s kuřecím masem.
Komentáře