Ingredience na fit domácí perník s marmeládou bez cukru
Těsto na perník
- 400 ml nízkotučného mléka (0,5%)
- 2 ks vejce M (100 g)
- 5 kapek vanilkového extraktu
- 50 g celozrnné špaldové mouky
- 50 g ovesné mouky čokoládové
- 50 g proteinový prášek čokoládový
- 15 g kakaa (100%)
- 1 lžička skořice (2 g)
- 1 sáček kypřícího prášku do perníku ideálně bez fosfátů (20 g) nebo 1 sáček kypřícího prášku a 5 g perníkového koření
- sladidlo bez kalorií
- špetka soli
Ostatní
- marmeláda bez cukru (ideálně meruňková)
- domácí avokádová nutella
- mleté lněné semínko
- řepkový olej ve spreji na vystříkání formy (2 g)
Postup receptu – jak upéct vláčný litý proteinový perník bez cukru
- Rozehřej troubu na 180 °C.
- Čtvercovou formu o rozměru 20 × 20 cm vystříkej řepkovým olejem ve spreji.
- Smíchej zvlášť suché a zvlášť mokré ingredience na těsto. Suché ingredience vsyp k mokrým a vymíchejte v těsto. Těsto ochutnej a podle potřeby doslaď sladidlem bez kalorií. Těsto je tekutější konzistence, tak je to správně.
- Těsto nalij do formy a peč 30 – 40 minut na 180 °C. Otestuj zapíchnutím špejle, pokud se těsto nelepí, perník je hotový.
- Po upečení perník rozpul, jednu polovinu namaž marmeládou bez cukru, přiklop druhou polovinou, nahoře namaž avokádovou nutellou a nechej v lednici pár hodin odpočinout. Perník natáhne vlhkost z marmelády, bude vláčnější a zlepší se mu chuť.
- Před podáváním posyp mletým lněným semínkem.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu na zdravý perník bez oleje
- Doporučuji udělat rovnou dvojitou dávku. Buď najednou a pak rozkrojit horizontálně anebo upéct nejdříve jedno těsto a pak druhé a dát ho na sebe. Pokud se těsto vyboulí, jednoduše ho mírně seřež nožem.
- Použila jsem protein koncentrát od MyProtein. Pokud použiješ jiný druh proteinu s jiným složením, nemusí perník naskočit nebo bude mít jinou konzistenci, takže s tím počítej.
- Pokud máš odvahu experimentovat, můžeš zkusit špaldovou mouku nahradit odtučněnou kokosovou moukou. Myslím si, že by perník mohl být ještě lepší.
- Promazat můžeš i domácí chia marmeládou nebo rozmixovaným ovocem.
- Místo avokádové nutelly můžeš použít fitness čokoládovou polevu nebo proteinovou polevu, návod najdeš v e-kuchařce Fitness domácí cukrárna.
- Místo lněného semínka můžeš posypat i kokosem, ořechy nebo práškovým sladidlem bez kalorií.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny pouze na perník bez náplně a polevy.
Komentáře
Skvělý recept, peču už po několikáté! Jen místo klasického proteinu dávám Intelligent Food a výsledek je taky super, zatím mi chuťově vyhovuje nejvíc.
Díky moc za otestování i pochvalu 😉
Další recept, který mě velmi mile překvapil. Určitě upeču zase, je výborný! 🙂
Super, Peťo, tak to mám radost, díky za otestování i zpětnou vazbu 😉
Ještě mám dotaz, chtěla bych zkusit, jak píšete, nahradit špaldovou mouku kokosovou, bude ji potřeba méně? 🙂
S kokosovou bude trochu orisek vychytat to spravne mnozstvi (pomer mouky a tekutin), ona ma totiz uplne jinou savost. Zacala bych na 1/4 puvodniho mnozstvi mouky a nechala to chvili odstat, nez to upecu. Pak to nejspis bude chtit nekolik pokusu, nez vznikne ta nejlepsi konzistence. Anebo bych prvni zkusila dat polovinu puvodni mouky a sestinu/osminu kokosove. Zalezi i na presnem druhu te kokosove mouky, odtucnena se bude chovat jeste jinak.
Upekla jsem minulý týden na adventní dílnu (sejdeme se s mamkou, sestrou a dcerami a vyrábíme adventní věnce🕯️ – každoroční 🎄tradice 😊) a perník měl úžasný ohlas. Děkuji moc za Vaše recepty, vařím podle nich velice často.
Super, Pavli, díky za otestování i zpětnou vazbu, to mám radost. A adventni dilna zni jako fajn zabava 😉