Ingredience na fit rebarborový koláč

Zdravá fitness drobenka

Tvarohová náplň

Jahodovo rebarborová náplň

  • 250 g rebarbory čerstvé nebo mražené
  • 250 g jahod (očištěných bez stopek)
  • 200 ml vody
  • 1 lžíce bramborového nebo kukuřičného škrobu (15 g)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • sladidlo bez kalorií (1/2 odměrečky)

Ostatní

Fitness rebarborový koláč a fit drobenka - recept Bajola

Postup receptu

  1. Předehřej troubu na 180 °C.
  2. Smíchej všechny ingredience na fit drobenku. Vločky je potřeba mít jemné (v USA quick oats). Pokud máš klasické, trošku je rozmixuj v mixéru se sekáčkem.
  3. Tři čtvrtě drobenky dej na dno formy o rozměru 29×19×6 cm vymazané troškou kokosového oleje pomocí silikonové mašlovačky. Zbylou drobenku si nechej na posypání koláče.
  4. Smíchej všechny ingredience na tvarohovou náplň a nalij ji na drobenku.
  5. Umyj rebarboru a jahody a nakrájej je nadrobno. Dej je do většího hrnce (ne hliníkového) a pár minut za stálého míchání povař.
  6. Rozmíchej škrob s vodou a ovoce na plotně zalij. Přidej vanilkový extrakt a za stálého míchání povař, dokud se náplň nespojí a nezhoustne. Trvá to 2 – 3 minuty.
  7. Rebarborovou směs nalij na tvarohovou náplň, posypej zbylou drobenkou a peč 40 minut na 180 °C.
  8. Můžeš konzumovat rovnou, ale když necháš odležet v lednici přes noc, koláč se pěkně spojí a nebude se rozpadat.
  9. Doporučuji servírovat teplé s fitness proteinovou zmrzlinou a polít jahodovým ořechovým máslem.
  10. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  11. AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď

Fitness rebarborový koláč - foto postup receptuFitness rebarborový koláč s drobenkou - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Koláč můžeš udělat i pouze rebarborový nebo místo rebarbory a jahod můžeš použít i jiné ovoce, např. třešně, meruňky, broskve, borůvky, ostružiny, maliny nebo rybíz.
  • Rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou, která údajně ve velkém množství zatěžuje ledviny. Čím je rebarbora starší, tím je v ní víc kyseliny šťavelové. Pro snížení kyseliny šťavelové se rebarbora konzumuje tepelně upravená, nikoliv syrová. A konzumují se pouze řapíky, ne listy. Při vaření nepoužívej hliníkové nádobí, jelikož hliník reaguje s kyselinou šťavelovou a přechází do zeleniny. Spodní část rebarborového stonku bývá většinou tmavě červená a horní zelená. Použít můžeš obě, ale na sladké recepty se více hodí ta červená část rebarbory.
  • Mraženou rebarboru mají v Makru.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedené pouze na 1 ks koláč bez zmrzliny a ořechového másla. Celý koláč jsem rozkrájela na 12 ks.