Ingredience na fit skořicové šneky bez cukru
Kynuté těsto
- 175 ml nízkotučného mléka (0,5%)
- 7 g instatního droždí
- 1 ks vejce M (50 g)
- 15 ml řepkového oleje
- 170 g celozrnné pšeničné mouky (příp. špaldové)
- 170 g hladké bílé mouky
- 30 g vanilkového proteinu (jak nahradit v poznámce)
- 30 g sladidla bez kalorií
- ¼ lžičky soli
Skořicová náplň
- 150 g jablečného pyré bez cukru
- 2 lžičky mleté skořice (10 g)
- 30 g přírodního sladidla bez kalorií
Sladká poleva
- 200 g odtučněného tvarohu (ve vaničce)
- 50 g nízkotučného krémového sýru (např. Cream cheese Light K-Classic Kaufland)
- 70 g přírodního sladidla bez kalorií
Proč je kynuté pečivo zdravé a vhodné i při hubnutí?
Postup receptu – jak udělat domácí celozrnné šneky bez cukru
- Vejce a mléko vytáhni z lednice minimálně půl hodiny předem a nechej zahřát na pokojovou teplotu. Pokud droždí skladuješ v lednici, tak to také.
- Mouku smíchej se solí a prosej přes jemné sítko. Pak prosej zvlášť i protein a sladidlo.
- Přečti si návod na droždí, které použiješ. Já jsem teď v USA objevila aktivní droždí, které se nedává rovnou do mouky, ale nejdřív se zaktivuje rozmícháním v teplém mléce. Toto droždí mi přijde lepší než to, které se míchá rovnou do mouky. Tedy v tomto případě droždí rozmíchej v mléce. Pokud máš droždí do mouky, tak z mouky odsypej tak 50 g a droždí dej do zbytku.
- Do mléka přidej vejce a olej, smíchej, přidej protein a sladidlo a pak postupně přisypávej mouku, dokud nevypracuješ vláčné těsto. Trochu ti asi zbude, to použiješ na podsypání při válení. Hnětení si usnadníš kuchyňským robotem, ale i v ruce to jde snadno. Ruční hnětení trvá 3 – 5 minut. Přikryj a nechej cca 10 minut odpočinout.
- Mezitím smíchej jablečné pyré se skořicí a sladidlem. Můžeš případně přisladit i víc.
- Pak vyválej těsto do obdélníku o rozměru cca 42×36 cm vysokého cca půl centimetru a namaž rovnoměrně na těsto skořicové pyré, ale nedávej ho až ke kraji.
- Těsto sroluj kratší stranou a nakrájej na 12 stejně širokých rolek. Nejlépe to jde pomocí nitě.
- Šneky naskládej do pekáčku anebo na plech vystlaný pečícím papírem podle toho, jestli je chceš mít spojené nebo jednotlivě, přikryj potravinářskou fólií a utěrkou a nechej v teple kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Trvá to cca 1 hodinu.
- Mezitím si připrav polevu – smíchej tvaroh, krémový sýr a sladidlo pomocí ručního mixéru dohladka. Ochutnej a případně přislaď. Doporučuju tvaroh i sýr také vytáhnout předem z lednice a nechat zahřát na pokojovou teplotu.
- Rozehřej troubu na 180 °C a vykynuté šneky peč 15 minut.
- Nechej je trošku vychladnout a pak je pomaž polevou, na každý šnek patří 25 g.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu na nízkotučné zdravé celozrnné skořicové šneky
- Protein můžeš nahradit celozrnnou moukou, ale snížíš obsah bílkovin. V tomto případě těsto oslaď, jelikož protein už je oslazený, a udělej více polevy, aby se bílkoviny navýšily.
- Místo tvarohové polevy můžeš udělat i proteinovou polevu, stačí smíchat protein libovolné příchutě s troškou vody až do požadované tekuté konzistence. Proteinová poleva dokáže zaschnout stejně jako cukrová, ale lepí se mírně na zuby.
- Nejlepší jsou ještě teplé, pokud je budeš jíst další den, doporučuju ohřát v mikrovlnné troubě.
- Pokud šneky nespotřebuješ do 2 dnů, dej je zmrazit a namaž je krémem až před konzumací.
Komentáře
Super! Taková náplň mě nenapadala dokud jsem nenatrefila na tvůj recept. Už nepecu jiné skoricove sneky 😀
Tak to mám rádost, Kači, díky za zpětnou vazbu a pochvalu u všech receptů, ke kterým jsi dala komentář 😉