Ingredience na batátový koláč s chřestem
- 2 velké nebo 3 menší batáty (550 g oloupaných)
- 1 svazek chřestu (250 g zbavených dřevnatých částí)
- 450 g hovězího mletého masa
- 4 vejce M
- 400 ml podmáslí
- 200 g strouhaného eidamu do 30 % t.v.s.
- 3 lžičky soli (15 g)
- 2 lžičky pepře (10 g)
- řepkový olej na vytření formy (2 g)
Postup receptu
- Batáty zbavte slupky, nakrájejte na tenká kolečka a povařte v osolené vodě 10 minut. Pak zchlaďte. Batáty jsou dost tvrdé, takže použijte kvalitní ostré nože, jinak to budete žpižlat hodinu.
- Chřest umyjte, odlámejte dřevnaté části podle tohoto návodu, odkrojte části s hlavičkami (cca 8 cm) a zbytek nakrájejte nadrobno.
- Hovězí maso nechejte zatáhnout na pánvi pár minut, osolte a opepřete. Ke konci přidejte nakrájený chřest a společně poduste 1 – 2 minuty. Nemusíte přidávat žádný tuk, hovězí maso ho má dostatek, takže se nebude připalovat.
- Smíchejte vejce, podmáslí, 100 g eidamu, 1 lžičku soli a 1 lžičku pepře.
- Rozehřejte troubu na 180 °C.
- Nachystejte si kulatou formu ideálně silikonovou se skleněným dnem o průměru 23 cm a vymažte ji řepkovým olejem pomocí silikonové mašlovačky.
- Na dno formy naskládejte plátky batátů mírně přes sebe, taktéž kolem dokola formy.
- Na batáty dejte polovinu masové směsy, zalijte polovinou vaječné směsy, pak naskládejte další vrstvu batát, znovu masovou měs, vaječnou směs a nakonec nahoře posypejte zbylým sýrem a rozprostřete stonky chřestu.
- Pečte cca 45 minut na 180 °C.
- Před podáváním doporučuji nechat trochu vychladnout, aby se pak koláč na talíři nerozpadal. Nejlépe drží tvar druhý den.
Poznámky
- Já jsem batáty nepovařila, abych si ušetřila práci, ale vůbec jsem si tím nepomohla. Výrazně doporučuji batáty nejdříve předvařit nebo předpéct, jelikož když to neuděláte, natáhne se doba pečení asi dvakrát a stále nemusí být batáty propečené, zejména ta středová vrstva.
- Místo povaření batátů je můžete také 15 minut péct na 180 °C přímo naskládané ve formě a ty zbylé vedle na pečícím papíru.
- Středovou vrstvu batát můžete také dát jako horní vstvu, koláč bude vypadat o něco líp.
Komentáře