Ingredience na fit svíčkovou
Základ
- 800 g hovězího masa (svíčková, zadní kýta nebo plec)
- 3 mrkve (250 g)
- 1 petržel (80 g)
- 1/4 celeru (60 g)
- 1 cibule (100 g)
- voda (pokud budeš maso vařit na plotně) nebo 500 ml hovězího vývaru (pokud budeš maso péct v troubě)
- řepkový olej (2 ml)
Koření
- 2 ks bobkového listu
- 5 kuliček nového koření
- 8 kuliček černého pepře
Na dochucení
- 200 ml nízkotučného mléka nebo podmáslí
- 2 lžíce octa (30 ml)
- šťáva z půlky citrónu
- přírodní sladidlo bez kalorií
- sůl, pepř
Svíčková je ideální pro přípravu v pomalém hrnci. Pokud ho máš, použij recept pro pomalý hrnec.
Nejdříve se rozhodni, jestli chceš svíčkovou dusit na plotně nebo péct v troubě. Každá varianta dá masu trochu jinou chuť, někdo preferuje maso pečené, někdo dušené. Pro variantu na plotně ti bude stačit voda, pro variantu v troubě je lepší použít vývar. Postup, jak udělat fitness vývar
Počáteční postup společný pro obě verze fit svíčkové
- Nachystej si všechno koření a dej ho do sítka na koření. Pokud nemáš sítko, můžeš koření zabalit do kousku látky a zavázat. Pokud nemáš ani jedno, můžeš ho použít volně, ale pak ho budeš půl hodiny lovit, a když v zelenině kousek zapomeneš a rozmixuješ, zkazíš pak celou omáčku.
- Cibuli oloupej a nakrájej najemno.
- Mrkev, petržel a celer zbav slupky. Jednu mrkev nakrájej na špalíčky (tenké hranolky) a vše ostatní na drobné kostičky (cca centimetrové). Pokud ti moc nechutná celer, tak ho jenom přepul, abys ho na konci vaření mohl/a vytáhnout a nemixovat ho do omáčky.
- Maso očisti od tuku a prošpikuj připravenými hranolky z mrkve – udělej nožem hluboké vpichy směrem po vláknech masa a do nich strč mrkev, pokud to jde špatně, můžeš do otvoru nejdříve strčit prst nebo rukojeť vařečky.
Postup na plotně (s vodou)
- Maso zprudka orestuj na trošce oleje ze všech stran. Dej ho stranou a pak orestuj cibulku a kořenovou zeleninu.
- Vrať maso, osol, zalij vodou, aby bylo vše ponořené, a vlož sítko s kořením.
- Přiveď k varu, pak zeslab na minimum a nech na mírném plameni vařit minimálně 2 hodiny, dokud nebude maso měkké. Že je maso hotové, poznáš tak, že ho kousek uřízneš a ochutnáš.
- Vytáhni maso, zeleninu a sítko s kořením z hrnce a vzniklý vývar přeceď přes jemné sítko.
- Zeleninu rozmixuj na pyré ponorným mixérem a zalij cca 500 ml vzniklého vývaru. Zbytek vývaru můžeš zamrazit nebo použít na polévku.
Postup v troubě (s vývarem)
- Rozehřej troubu na 180 °C.
- Maso osol, opepři, zprudka orestuj na trošce oleje ze všech stran a přendej do pekáčku s víkem.
- Na vzniklém výpeku orestuj cibulku a kořenovou zeleninu a dávejte pozor, ať se nespálí.
- Přilij ocet, počkej, až se vyvaří, přilij 500 ml vývaru a přiveď do bodu varu.
- Pak vzniklou zeleninovou směs dej do pekáčku k masu a peč přiklopené minimálně 2 hodiny, dokud nebude maso měkké. Průběžně maso otáčej a polévej. Že je maso hotové, poznáš tak, že ho kousek uřízneš a ochutnáš.
- Vytáhni maso a sítko s kořením z pekáče, zbylou směs přesuň do hrnce a rozmixuj ponorným mixérem.
Závěrečný postup společný pro obě verze
- Vzniklou omáčku zahřej a za stálého stálého míchání nalij mléko nebo podmáslí. Dochuť solí, pepřem, octem, citrónovou šťávou, případně sladidlem podle vlastní chuti a ještě pár minut provař. Pozor, podmáslí už je nakyslé, takže nedávej tolik octu a citrónové šťávy.
- Podávej s fitness karlovarským knedlíkem.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce je časově omezená! 👉 Klikni a ušetři teď
Komentáře
Děkuji za supér recept bez mouky, mám nizkosacharidovou stravu, určo zkusím 🙂
Bylo to moc dobré. Udělala jsem k tomu fitness ovesný knedlík 🙂 Díky.
Super, jsem ráda, že chutnalo. Moc díky za otestování i zpětnou vazbu 😉