Ingredience na fit svíčkovou z pomalého hrnce

Základ

  • 1 100 g hovězího masa (zadní kýta, plec, svíčková, falešná svíčková)
  • 2 mrkve (250 g)
  • 1 petržel (80 g)
  • 1/4 celeru (60 g)
  • 1 cibule (100 g)
  • 150 – 350 ml vody nebo hovězího vývaru
  • řepkový olej (2 ml)

Koření

  • 3 ks bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 8 kuliček černého pepře

Na dochucení

  • 200 ml nízkotučného mléka nebo podmáslí
  • 2 lžíce octa (30 ml)
  • šťáva z půlky citrónu
  • sladidlo bez kalorií
  • sůl, pepř
Fitness svíčková z pomalého hrnce

Postup receptu

  1. Mrkev, petržel a celer zbavte slupky. Cibuli oloupejte. Jednu mrkev nakrájejte na špalíčky (tenké hranolky) a vše ostatní na drobné kostičky (cca centimetrové). Pokud vám moc nechutná celer, tak ho jenom přepulte, abyste ho na konci vaření mohli vytáhnout a nemixovat ho do omáčky.
  2. Maso očistěte od tuku a prošpikujte mrkví (udělejte nožem hluboké vpichy směrem po vláknech masa a do nich strčte mrkev, pokud to jde špatně, můžete do otvoru nejdříve strčit prst nebo rukojeť vařečky).
  3. Maso osolte a zprudka orestujte na trošce oleje ze všech stran. Zatažením by maso mělo být chutnější. To samé proveďte se zeleninou, nicméně tento krok můžete úplně vynechat, pokud nemáte času nazbyt.
  4. Všechnu zeleninu dejte do pomalého hrnce a na ni maso. Nalijte 100 ml vody nebo vývaru a vložte plátěný pytlík s kořením, případně sítko, ale pytlík je vhodnější kvůli menší ztrátě vitamínů. Jinak tam koření dejte jen tak, ale pak to budete půl hodiny lovit, a když tam kousek zapomenete, zkazíte si pak celou omáčku.
  5. Vařte na stupeň Low 4 – 5 hodin. Že je maso hotové, poznáte jen tak, že ho kousek uříznete a ochutnáte.
  6. Vytáhněte maso a sítko s kořením. Pokud nemáte pomalý hrnec, který se dá dát na plotnu, přemístěte zbylý obsah do normálního hrnce. Teď vše rozmixujte dohladka pomocí tyčového mixéru.
  7. Omáčku začněte na plotně zahřívat a zřeďte cca 150 ml vody nebo vývaru, případně jiným množstvím podle požadované  konzistence.
  8. Za stálého míchání přidejte mléko nebo podmáslí, přidejte sůl, pepř, ocet, citrónovou šťávou, případně sladidlu a ještě pár minut provařte. Ochutnejte a dochuťte dle vlastní chuti.
  9. Podávejte s fitness karlovarským knedlíkem.
  10. Na talíři můžete dozdobit brusinkami nebo brusinkovou marmeládou bez cukru a nízkotučnou zakysanou smetanou nebo sýrem lučinového typu (např. Goldessa Light Lidl).
Fitness svíčková z pomalého hrnce