Ingredience na fit svíčkovou z pomalého hrnce
Základ
- 1 100 g hovězího masa (zadní kýta, plec, svíčková, falešná svíčková)
- 2 mrkve (250 g)
- 1 petržel (80 g)
- 1/4 celeru (60 g)
- 1 cibule (100 g)
- 150 – 350 ml vody nebo hovězího vývaru
- řepkový olej (2 ml)
Koření
- 3 ks bobkového listu
- 5 kuliček nového koření
- 8 kuliček černého pepře
Na dochucení
- 200 ml nízkotučného mléka nebo podmáslí
- 2 lžíce octa (30 ml)
- šťáva z půlky citrónu
- sladidlo bez kalorií
- sůl, pepř
Postup receptu
- Mrkev, petržel a celer zbavte slupky. Cibuli oloupejte. Jednu mrkev nakrájejte na špalíčky (tenké hranolky) a vše ostatní na drobné kostičky (cca centimetrové). Pokud vám moc nechutná celer, tak ho jenom přepulte, abyste ho na konci vaření mohli vytáhnout a nemixovat ho do omáčky.
- Maso očistěte od tuku a prošpikujte mrkví (udělejte nožem hluboké vpichy směrem po vláknech masa a do nich strčte mrkev, pokud to jde špatně, můžete do otvoru nejdříve strčit prst nebo rukojeť vařečky).
- Maso osolte a zprudka orestujte na trošce oleje ze všech stran. Zatažením by maso mělo být chutnější. To samé proveďte se zeleninou, nicméně tento krok můžete úplně vynechat, pokud nemáte času nazbyt.
- Všechnu zeleninu dejte do pomalého hrnce a na ni maso. Nalijte 100 ml vody nebo vývaru a vložte plátěný pytlík s kořením, případně sítko, ale pytlík je vhodnější kvůli menší ztrátě vitamínů. Jinak tam koření dejte jen tak, ale pak to budete půl hodiny lovit, a když tam kousek zapomenete, zkazíte si pak celou omáčku.
- Vařte na stupeň Low 4 – 5 hodin. Že je maso hotové, poznáte jen tak, že ho kousek uříznete a ochutnáte.
- Vytáhněte maso a sítko s kořením. Pokud nemáte pomalý hrnec, který se dá dát na plotnu, přemístěte zbylý obsah do normálního hrnce. Teď vše rozmixujte dohladka pomocí tyčového mixéru.
- Omáčku začněte na plotně zahřívat a zřeďte cca 150 ml vody nebo vývaru, případně jiným množstvím podle požadované konzistence.
- Za stálého míchání přidejte mléko nebo podmáslí, přidejte sůl, pepř, ocet, citrónovou šťávou, případně sladidlu a ještě pár minut provařte. Ochutnejte a dochuťte dle vlastní chuti.
- Podávejte s fitness karlovarským knedlíkem.
- Na talíři můžete dozdobit brusinkami nebo brusinkovou marmeládou bez cukru a nízkotučnou zakysanou smetanou nebo sýrem lučinového typu (např. Goldessa Light Lidl).
Komentáře
Ďakujem za tento receptík. Vydaril sa na 1 aj napriek tomu, že nebol robený v pomalom hrnci. Aj manžel chválil.
Dokonca aj karlovarske guličky parené v naparováku sa vydarili. Za mňa super.
Super, díky za otestování i zpětnou vazbu, Zuzko 😉